שתף קטע נבחר

צווי המעצר: ישראל תבקש מבריטניה לשנות החוק

בעקבות איום צווי המעצר נגד קצינים ישראלים, הוחלט בדיון בו השתתפו שרת המשפטים והיועץ המשפטי כי ישראל תפנה לבריטניה בבקשה שזו תשנה את החוק בתחומה. כעת, כל אדם יכול להוציא שם צו מעצר נגד אדם אחר, ולפי ההצעה שתגיש ישראל תהיה דרושה לכך גם מעורבות של הרשות המבצעת. לבני תבקש גם מהממשלה להעניק סיוע משפטי צמוד לכל קצין צה"ל שיזדקק לכך

ישראל תבקש מבריטניה לשנות את החוק בתחומה, כדי למנוע מעצר קצינים ישראלים. כך הוחלט בדיון שנערך היום (א') בו השתתפו בין היתר שרת המשפטים, ציפי לבני, והיועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז.

 

במרכז הדיון עמדה הסוגיה המשפטית הבעייתית שהתעוררה בשבוע שעבר – איום הוצאת צווי מעצר והגשת תביעות נגד קצינים ישראלים במדינות אירופה השונות ובעיקר בבריטניה. בשבוע שעבר אלוף פיקוד הדרום לשעבר, דורן אלמוג היה בדרכו לבריטניה, וחזר - לאחר שהתברר לו על הגשת תביעה נגדו על ידי ארגון מוסלמי, בשל "פשעי מלחמה".

 

בדיון סוכם כי ישראל תציע הצעה לשינוי החוק האנגלי, שכיום מאפשר לכל אדם בבריטניה להוציא צו מעצר נגד אדם אחר, בלי להזדקק לרשות המבצעת לצורך כך. זאת, בשונה ממדינות כמו ישראל שבהן יש צורך במשטרה ובפרקליטות כדי לבצע מהלך כזה.

 

בדיון אמרו גורמים משפטיים כי גם בבריטניה מביעים גורמים משפטיים חוסר נוחות מהמצב הקיים, ולפיכך המחלקה הבינלאומית בפרקליטות המדינה תכין הצעה שתועבר לבריטניה באמצעות פנייה מדינית מישראל.

 

המטרה המרכזית בהצעה שתכין ישראל תהיה, שלפני הוצאת צו מעצר בבריטניה תהיה מעורבות גם של הרשות המבצעת. אפשרות נוספת שהועלתה בדיון היא "המודל הבלגי". בבלגיה נעשה תיקון בחוק שקבע כי לא ניתן לפתוח בהליכים משפטיים נגד אזרח שבא ממדינה שבה נערכים הליכים משפטיים הוגנים. ישראל נכללת ברשימת המדינות שבהן יש מערכת משפט הוגנת ולפיכך נשקלת גם האפשרות שהדרג המדיני יפנה לבריטניה ויבקש שינוי בחקיקה באופן שנעשה בבלגיה.

 

בדיון דנו לא רק בבריטניה כי אם גם במדינות אירופה השונות שבהן תלוי ועומד איום התביעות והמעצרים נגד קציני צה"ל. הוחלט שמשרד המשפטים ומשרד החוץ יפנו במשותף למדינות השונות בבקשה לקבל מהן סקירה של המצב המשפטי הקיים בכל אחת מהמדינות. את הסקירה יערכו שגרירויות ישראל במדינות השונות, שיפנו למשפטנים מומחים במדינות אלה.

 

במקביל, הקימה השרה לבני צוות קבוע שיפעל בישראל ויורכב מהאנשים שהשתתפו היום בדיון. צוות זה יאסוף את החומר המשפטי שיגיע מהשגרירויות השונות ויבדוק מה ניתן לעשות באשר למצב הקיים.

 

בנוסף, הוחלט כי צוות זה אף יתן מענה לכל הבעיות שיתעוררו בתקופה הקרובה בנושא קציני צה"ל שיבקשו להגיע לחו"ל.

 

ליווי משפטי לקצינים

 

בדיון הוחלט גם שהמדינה תעניק באופן מיידי יעוץ משפטי וליווי משפטי לכל קציני צה"ל המצויים תחת איום תביעה, בין היתר באמצעות שכירת שירותיהם של עורכי דין אירופים במימון המדינה.

 

כבר ביום א' הבא תגיש השרה לבני הצעת החלטה לממשלה, שבמסגרתה תתחייב המדינה להעניק סיוע משפטי צמוד לכל קצין צה"ל שיזדקק לכך. במשרד המשפטים מדגישים כי ההצעה תכלול גם תקציב למימושה ותיכנס לתוקף באופן מיידי.

 

בישיבה היום נכחו מלבד לבני ומזוז גם פרקליט המדינה ערן שנדר, הפרקליט הצבאי, הראשי תת אלוף אביחי מנדלבליט, עורכת הדין צביה גרוס, היועצת המשפטית של משרד הביטחון, עורך הדין גל לברטוב מנהל המחלקה הבין לאומית בפרקליטות המדינה וכן נציגים ממשרד החוץ ומהמחלקה המשפטית בשב"כ. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
לבני. ליווי משפטי לקצינים
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: איי אף פי
בלייר. הבריטים ייענו?
צילום: איי אף פי
צילום: מיכאל קרמר
אלמוג. חזר בגלל התביעה
צילום: מיכאל קרמר
מומלצים