שתף קטע נבחר

דיווח פלסטיני: "בוש לוחץ להקמת מדינה בעזה"

העיתון "אל-קודס אל ערבי" מדווח מפי גורמים פלסטינים, שהאמריקנים מנסים ללחוץ על הרשות להכריז על מדינה זמנית בעזה במסגרת "מפת הדרכים". הפלסטינים דווקא לא כל כך מעוניינים, בגלל החשש שהדבר יעצור נסיגות נוספות בגדה

הכרזת עצמאות פלסטינית בקרוב בעזה? מקורות פלסטיניים מסרו כי נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, מוביל ומפקח על מגעים והתייעצויות שתכליתן הכרזה על מדינה פלסטינית זמנית ברצועת עזה, לפי תוכנית מפת הדרכים. כך דיווח הבוקר (ג') העיתון "אל-קודס אל-ערבי" היוצא לאור בלונדון.

 

המגעים, המתנהלים במישור האזורי והבינלאומי, נועדו לפי הדיווח ללחוץ על הצד הפלסטיני כדי שזה יקים ממשלה ברצועת עזה – ממשלה שתהיה הבסיס להכרזה על מדינה פלסטינית זמנית, כפי שמצוין בתוכנית מפת הדרכים של הנשיא בוש.

 

ראש הממשלה הפלסטיני, אבו עלא, הודיע לאחרונה כי הפלסטינית דוחים באופן מוחלט את הרעיון לכונן ממשלה פלסטינית חדשה בעקבות נסיגת ישראל מהרצועה. אותם מקורות הוסיפו כי הנשיא בוש תומך בהתייעצויות ובמגעים בנושא זה, וכי הוא הטיל על גורמים אזוריים את האחריות לשכנע את הפלסטינים וללחוץ עליהם בנושא.

 

לדבריהם, כאשר ביקש הנשיא בוש לאחרונה מהפלסטינים להרכיב ממשלה חדשה הוא הכשיר את הדרך ל"תוכנית המסוכנת והיא הכרזה על מדינה פלסטינית זמנית ברצועת עזה".

 

לפי אותם המקורות, הממשל האמריקני רואה ברצועת עזה את המדינה הפלסטינית הזמנית, בהתאם לתוכנית מפת הדרכים, וסבור כי על ההנהגה הפלסטינית לקבל זאת.

 

ומה באשר לגדה? לפי אותם המקורות, הממשל האמריקני רואה בה רק "קנטונים מפוזרים שעדיין לא הוסכם מיהו הגוף שישלוט עליהם". לדבריהם, "ישראל תמשיך בקרוב בתוכניתה לחלק את הגדה לקנטונים באופן בו צפון הגדה תחובר לדרומה באמצעות גשרים ומנהרות כדי לקבוע עובדות בשטח".

 

"מדינה ינוקא"

 

למרות דיווחים אלה, אין מדובר באיתות היחידי סביב מדינה פלסטינית בגבולות זמניים בעת האחרונה. מכון המחקר "ראות" טוען במסמך שפירסם

שלשום, כי ניתן לראות בנאומו של ראש הממשלה אריאל שרון בעצרת הכללית של האו"ם משום שדרוג של מעמדה של הרשות הפלסטינית מ"ישות מדינית" ל"מדינה ינוקא" (מושג במשפט בינלאומי המתייחס לישות שמעמדה הסופי כמדינה מוסכם, אם כי טרם מלאו לכך התנאים).

 

לפי המסמך, חל היפוך עמדות: בעבר תבעו הפלסטינים מדינה ואפילו בגבולות זמניים, וישראל התנגדה אולם כיום הפלסטינים מתנגדים לכך ותובעים לחזור למו"מ על הסכם קבע כולל, בשעה שישראל דבקה במפת הדרכים. לכן, לפי המכון, עיגון מעמדה המדיני של הרשות הפלסטינית כ"מדינה ינוקא" עשוי לשרת את ישראל בכמה היבטים: המשך היוזמה המדינית של ישראל וביסוס העמדה שהציג ראש הממשלה בנאומו; צעד בכיוון של מדינה פלסטינית בגבולות זמניים ברוח מפת הדרכים ועמדת ישראל וכן קריאת כיוון ברורה ומושג מארגן לרשות הפלסטינית במציאות שנוצרה לאחר קריסת הסכמי אוסלו, מפת הדרכים וההתנתקות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
בוש. מוביל ומפקח?
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
אבו עלא. דוחים את הרעיון
צילום: רויטרס
מומלצים