שתף קטע נבחר

ועדת המעקב של ערביי ישראל: מפסיקים לשבות רעב

ההחלטה - בעקבות ה"פצצה" שהטיל ראש מח"ש כשהודיע על בחינה מחדש של חקירת אירועי אוקטובר. עם זאת קרא יו"ר ועדת המעקב למנות גוף ניטרלי במקום מח"ש שיחקור את האירועים. ח"כ עזמי בשארה אמר כי לא מדובר בפתיחת תיקים אלא בתרגיל ביחסי ציבור. גם בני המשפחות עדיין לא מרוצים. חסן עאסלה: "אין לנו אמון יותר במח"ש, נלך לבג"ץ". בכיר לשעבר במשרד המשפטים תקף: "הליך של ערר מעורר תהיות. מה פירוש לבחון מחדש? הרי הם החליטו את ההחלטה, היו צריכים לחשוב על זה טוב טוב לפני"

סוף השביתה: ראשי ועדת המעקב של הציבור הערבי בישראל החליטו היום (ה') להפסיק את שביתת הרעב בה פתחו שלשום באוהל המחאה מול משרד ראש הממשלה בירושלים. זאת, בעקבות החלטת ראש מח"ש, הרצל שבירו, לבחון מחדש את תיק החקירה בעניין מהומות אוקטובר 2000. לפני הצהריים מכנסים ראשי ועדת המעקב מסיבת עיתונאים בה יתייחסו להחלטה באופן פומבי.

 

לפני הצהריים כינסה ועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל מסיבת עיתונאים, ובה דרשה למנות צוות חקירה נייטרלי מחוץ למח"ש שיחקור מחדש את הנסיבות בהן נהרגו 13 אזרחים ערבים במהומות. האירוע התקיים באוהל המחאה בו שבתו המנהיגים רעב מול משרד ראש הממשלה. יו"ר ועדת המעקב, שאוקי חטיב, קרא ליועץ הממשלתי לממשלה מני מזוז למנות גוף נייטרלי אחר שיחקור את הנושא.

 

 

לדבריו, "המאבק הציבורי המושכל שניהלנו היה אמצעי שהוביל להתקפלות הזמנית הזו. בהחלטה הזאת טמונים מוקשים רבים. אין לנו אמון בה. אנשי מח"ש לא יכולים לחקור באמת שוב את העניין ולכן יש למצוא גוף נטרלי אחר שיחקור זאת. אנו נמשיך במאבק הציבורי שלנו עד שכל מי שהרג יבוא על עונשו. זה צעד בכיוון הנכון אבל יש להמשיך במלאכה. אנו נמשיך בכל הצעדים שתוכננו, בתהלוכות ובעצרות. אנו נמשיך בדרכנו עד שהאמת והצדק יצאו לאור לטובת שני העמים".

 

"אין פה חקירה מחדש ואין פה פתיחת תיקים, אלא מדובר בתרגיל ביחסי ציבור", אמר חבר הכנסת עזמי בשארה (בל"ד) אמר בתגובה להחלטה לדון מחדש בתיק. "משפטית, התרגיל הוא מסריח כי הוא מנסה לעקוף חקירה אמיתית שיורה עליה בג"ץ. זה שראש מח"ש והפרקליטות ישקלו מחדש את החלטתם זו זריית חול בעיניים", הוסיף בשארה.

 

בהמשך הדברים קרא יו"ר חדש ח"כ מוחמד ברקה למנות שופט חוקר בראש צוות החקירה האצמעי. ח"כ אחמד טיבי (חד"ש-תע"ל) קרא לראש מח"ש, הרצל שבירו להתפטר. יו"ר חד"ש, ח"כ מוחמד ברכה, הסביר ששביתת הרעב הקצובה הופסקה לאחר שהשיגה את מטרתה הראשונית. "החלטת מח"ש הראשונית ממילא לא היתה עומדת במבחן בג"ץ. עכשיו, אחרי שהחליטו לפתוח מחדש בבדיקה, נתרכז במערכה החדשה. לא נסכים שאלו שיבדקו מחדש את הנושא יהיו אנשי מח"ש, בגלל שהמשטרה לא יכולה לבדוק את עצמה. אנו דורשים שבראש צוות הבדיקה יעמוד שופט חוקר".

 

לדבריו, "החלטה זו של מח"ש לא באה רק בשל שביתת הרעב אלא גם בעקבות האווירה הציבורית שנוצרה במגזר היהודי והערבי כאחד".

 

למרות החלטת מח"ש לבחון מחדש את החקירה, למשפחות 13 הרוגי מהומות אוקטובר אין יותר אמון בגוף שאמור לחקור את השוטרים. עם זאת הבוקר אמרו בני המשפחות ל-ynet כי הם מקווים שבית המשפט העליון הוא זה שיביא להם את הצדק, חמש שנים לאחר המהומות.

 

חסן עאסלה, אביו של אסיל שנהרג במהומות בעראבה, קורא לאלו שהיו שותפים בקבלת ההחלטה לסגור את התיק להתפטר - "החל משרת המשפטים ועד לאחרון חוקרי מח"ש שטיפל בתיק מאורעות אוקטובר". הוא הוסיף: "אני חושב שזה צעד מתואם בין שרת המשפטים, פרקליט המדינה, היועץ המשפטי ומח"ש כדי לגלגל את הכדור לפתחו של המגזר הערבי. למח"ש אין אמינות ומקצועיות. אין לי אמון יותר במח"ש. העבודה של מח"ש הייתה צריכה להתבצע תחת ביקורת של מומחים לזכויות אדם ולתחום הפלילים".

 

לדברי עאסלה, שינוי החלטתה של מח"ש נובע אך ורק מהלחץ שהפעילו המשפחות והמגזר הערבי. "במח"ש זלזלו בדם ובחקירה, רק תחת לחץ הם שינו את דעתם. הם מנסים לשים לנו מכשול בדרך לבית המשפט העליון. אנחנו נלך לבג"ץ, שהוא יקבע. אני שואל האם יש שופט נייטראלי בישראל אחרי ועדת אור?".

 

גם ד"ר מחמוד יזבק, דודו של עיסאם שנהרג במהומות בנצרת, מתקשה להאמין כי מח"ש תשנה את עמדתה. יזבק: "אני מרוצה מהלחץ הציבורי שהופעל שהוביל בסופו של דבר את מח"ש לפתוח מחדש את התיקים. זה התחלתו של המאבק מחדש, אנחנו נפעל בכל הכיוונים, אני מאמין שבימים הקרובים נפנה לערכאות משפטיות נוספות. לא נחכה לראות מה מח"ש יעשו. אין לי אמון בהם. אנשי מח"ש הם שוטרים לשעבר או מקורבים לשוטרים, אם מבקר המדינה ביקר אותם למה שלי יהיה אמון באנשים שמגינים על רוצחים".

 

יזבק הוסיף כי מח"ש לא עשתה את עבודתה באופן אובייקטבי והוא לא מצפה לתוצאות שונות בעתיד. "אני בטוח שהם לא יגיעו למסקנה חדשה. אני מאשים אותם באופן ברור שהם ניסו לטשטש את ההוכחות נגד ההורגים כבר באוקטובר 2000 כדי לא להגיע למבצעים".

 

חבר הכנסת ג'מאל זחאלקה (בל"ד) אמר הבוקר בתגובה: "החלטת מח"ש נועדה לספוג את הלחץ הציבורי. בתרגיל שנועד לעכב את הערעור לבג"ץ. לפרקליטות, שאמורה לבדוק את העניין ממחדש יש עמדה ברורה והיא הובעה על ידי היועץ המשפטי לממשלה שתמך בצורה גורפת במסקנות מח"ש. הדרישה שלנו היא לא לבדוק, אלא לגנוז את דוח מח"ש ולפתוח את החקירה מחדש".

 

בשעות הבוקר החלו בני משפחות הרוגי המהומות בצעדת מחאה שיצאה מהכפר ג'ת שליד בקה אל גרביה שם נהרג רמי ג'רה. משם ימשיכו הצועדים דרך כביש ואדי ערה לאוהל המחאה שהוקם בכניסה לאום אל פאחם.

  

בהמשך מתוכננת צעידה ארוכה לעבר העיר נצרת שם נהרגו שני מפגינים במהומות. מחר בבוקר יצאו בני המשפחות דרך כפר קנא לריינה ומשם לכפר מנדא, משם יצטרפו אליהם על פי התכנון אלפים בצעדה לציון חמש שנים למאורעות אוקטובר 2000.

 

עאסלה הסביר כי "אנחנו צועדים בעקבות החללים שלנו ובעקבות נתיב הדם. אנחנו מנסים לשחזר את הרגעים האחרונים של החללים, להיות קרובים אליהם ולרענן את הזיכרון שבאוקטובר 2000 נעקרו 13 פרחים ונגדעו 13 חלומות".

 

משרד המשפטים: דום שתיקה

 

ובמשרד המשפטים מתעקשים היום כי היועץ מזוז לא הביע את דעתו במסיבת העיתונאים שערך בשבוע שעבר על החלטת מח"ש לגופה אלא רק הדף את הטענות לפיהן ההחלטה נבעה משיקולים גזעניים ולאומניים.

 

"היועץ ופרקליט המדינה לא הביעו את דעתם על עצם ההחלטה כי הם ידעו שיצטרכו לטפל בערר שיוגש ולכן רצו להישאר נקיי כפיים. הם דווקא הזמינו ביקורת וקראו לכל מי שרוצה להגיש ערר, אז להגיד היום שהם אומרים דבר אחר מזה שאמרו במסיבת העיתונאים וסותרים את עצמם- זה פשוט לא נכון". אומרים במשרד המשפטים.

 

מאז הבוקר הגיעו פניות רבות אל משרד המשפטים בבקשה לראיין אנשים שונים הנוגעים לפרשה ואולם משרד המשפטים מסרב היום, נכון לעכשיו, לאפשר למי מאנשיו לדבר בנושא.

 

בתוך כך, גורם בכיר לשעבר במשרד המשפטים מתח הבוקר ביקורת חריפה על ההחלטה של משרד המשפטים לפתוח בהליך של ערר יזום מטעמו בפרשה ואמר כי מדובר בצעד בלתי שגרתי ומעורר תהיות: "בערר רגיל, בא צד, לפעמים זה המתלונן עצמו, ומציג שיקולים שאולי לא נלקחו בחשבון בהחלטה שנתקבלה, מציג היבטים שלא התייחסו אליהם לדעתו. מה פירוש לבחון מחדש? הרי הם החליטו את ההחלטה! כל ההיסטריה סביב העניין הזה, החלטה כזו צריך לחשוב עליה 8,000 פעמים לפני וברגע שמחליטים - זהו, זאת ההחלטה ולא צריך מסיבות עיתונאים ופתיחה מחדש של הליכים".


פורסם לראשונה 29/09/2005 09:37

 

בהכנת הכתבה השתתפה טל רוזנר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חגי אהרון
חברי ועדת המעקב של ערביי ישראל
צילום: חגי אהרון
צילום: זום 77
עאסלה. "אין אמון"
צילום: זום 77
צילום: עטא עוויסאת
ברכה. "המשטרה לא יכולה לבדוק את עצמה"
צילום: עטא עוויסאת
צילום: גיל יוחנן
שבירו. "אין לנו אמון בו"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים