שתף קטע נבחר

על הדבש ועל הכוהל

לכבוד ראש השנה, שהוא ללא ספק חג הדבש, מדבר גיא קידר על הקשר בין דבש לאלכוהול, בין דבש לדובים ובין אלכהול לדבורים

"והרי אין כל טעם לדבש אם אינני אוכל ממנו". פו הדב. סתם ככה, בגלל פו הדב, ובגלל הקישור בין דבש ובין ראש שנה הקרב, קצת על דבש, דובים וגם דבורים:

 

על דבש ואלכוהול

 

לדבש ולאלכוהול קשר עתיק יומין, כשיש מי שסוברים שהמשקאות האלכוהוליים הראשונים נוצרו מדבש שתסס וזוקק. ה"תמד" (mead), או "מי הדבש", היה שיכר אשר נוצר מבישול של מים וחלת דבש בסיר מחימר, אליהם הוסיפו לפעמים פירות שונים ותבלינים בשביל להעניק למשקה טעמים שונים.

 

בימי הביניים היה התמד משקה נפוץ מאוד, בעיקר בארצות צפון אירופה, בהן היה הדבש זמין הרבה יותר מענבים, ונאמר כי נצרך על ידי הויקינגים ועל ידי כוהני הדת הגאליים. הדבש, בשל ריכוז הסוכר הגבוה בו (כ-80% מהדבש הם סוכרים), היה אפוא חומר מעולה להתססה. תוספים שונים, כגון פרחים, פירות או תמציות טעם, ייצרו סוגים וטעמים רבים של תמד, וניתן למצוא סוגי תמד יבשים וקלים למדי לצד כאלו אשר הינם מתוקים וכבדים. אם נותנים אגב לתמד להמשיך ולתסוס גם לאחר הביקבוק, מקבלים "תמד נתזים". היום משמש הדבש כמרכיב במשקאות אלכוהוליים שונים, ובהם בירות, כגון הבארבאר, ליקרים, כגון הדראמבוי, וודקות, וויסקים וודיז'סטיפים, כגון הבארנייגאר, וסוגים שונים של מירטו האיטלקי. הדבש גם יכול לשמש כמרכיב במגוון קוקטיילים.

 

על דובים ואלכוהול

 

בארנייגר (Barenjager), או "צייד הדובים", הוא ליקר גרמני מסורתי אשר נוצר אי אז במאה ה-15, במזרח פרוסיה, והמיוצר מוודקה, דבש ועשבי תיבול שונים. ככל הנראה, היה המשקה הגרסה המקומי של החקלאים ובעלי הכוורות ל"תמד". הבארנייגר המוכר והנפוץ כיום נוצר בידי חברה אשר בעבר ייצרה מלכודות לדובים, ושמה - Königsberg, Teucke & König Bear Trap Company. החברה זנחה זה מכבר את מלאכת ייצור מלכודות הדובים וכיום היא מתרכזת ביצור ושיווק המשקה. צבעו של המשקה זהוב ונוכחות האלכוהול בו, כמו גם עשבי התיבול, מואפלת על ידי מתיקות עזה. למעשה, אני חייב להודות שאני אוהב את עיצוב הבקבוק יותר מאשר את המשקה שבתוכו. הבקבוק העטוף בשמיכת קש קלועה, נושא תווית עליה ציור של צייד המשתמש בדבש כפיתון לפתות דב אל המלכודת, לזכר עיסוקה הקודם של היצרנית. את הבארנייגר ניתן לשתות כמות שהוא, קפוא ומוגש בכוס שוט (עדיף קפואה אף היא), או במגוון קוקטיילים, כתוספת לתה או קפה, או כתוספת למנת קינוח.

 

הקוקטייל הידוע ביותר המכיל בארנייגר, הוא ה-Killer bee: מוזגים לכוס שוט חצי שוט בארנייגר, ומשלימים את תכולת הכוס בייגרמייסטר. הקוקטייל, אשר יש ללוגמו בפעם אחת מהירה, מציג שילוב מעניין של מתיקות הבארנייגר ומרירות הייגרמייסטר.

 

על דבורים ואלכוהול

 

מחקר שנערך בשנים האחרונות באוניברסיטת אוהיו, גילה כי דבורי דבש מגיבות לאלכוהול בדומה לבני אדם (טוב, אולי למעט החלק של ההקאה). מסתבר כי ברמה המולקולרית, מוח הדבורה ומוח האדם מתפקדים באופן דומה, ולכן ניסו החוקרים לבדוק מה תהיה תגובתן של הדבורים לאלכוהול. בין המחקרים המיועדים נכללות בדיקה האם תחת השפעת האלכוהול יהפכו דבורי הדבש החברותיות (בין בנות מינן), לתוקפניות וכן האם בכוחו של האלכוהול להשפיע על יכולת הזיכרון (אני מוכן לחסוך את עלות המחקר ולספק תשובה – כן). בכל מקרה, מחקר שכבר פורסם מצביע על כך כי צריכת אלכוהול משפיעה בוודאות על יכולתן המוטורית של הדבורים - החוקרים מצאו כי ככל שעלתה רמת האלכוהול ב"דם" של הדבורים, בילו הללו פחות זמן בתעופה או בעבודה ויותר זמן על גבן. נו טוב, החגים מתקרבים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לדבש ולאלכוהול קשר עתיק יומין
צילום: צביקה טישלר
"תמד" - היה אחד המשקאות האלכוהוליים הראשונים והוא יוצר מדבש
צילום: אלעד גרשגורן
צילום: איי פי
דבורים. מעדיפות לנוח אחרי שתייה
צילום: איי פי
מומלצים