שתף קטע נבחר

"במקום לסבול פה - האווזים יסבלו בירדן"

עוד לפני שהודיע השר כץ על משיכת הצעת החוק המאפשר פיטום אווזים בישראל, הפגינו כארבעים חלקאים מול לשכת ראש הממשלה והזהירו מפני סגירת הענף. יו"ר ארגון מגדלי האווזים: "אם יסגרו אותנו, יפטמו אווזים בירדן – שם הם יסבלו יותר". חברי עמותת "אנונימוס" קיימו הפגנה נגדית וטענו: "בכל העולם הבינו כבר מזמן שאין דרך לפטרם מבלי לגרום לאווזים סבל"

צדק לאווזים, פרנסה לחקלאים או סתם עוד מנה ראשונה במסעדת יוקרה? כבד אווז זה כבר מזמן לא רק מאכל אלא עניין של השקפה, והבוקר התייצבו למאבק עשרות אנשים - בעד ונגד - בשתי הפגנות שקיימו בירושלים. מצד אחד חברי עמותת "אנונימוס" המבקשים לסגור את ענף פיטום האווזים בישראל ומצד שני - העוסקים בענף, החוששים לפרנסתם.

 

"המאבק שלנו צודק, ומי שצודק ונחוש מספיק בסוף ינצח", אומרים חברי עמותת "אנונימוס", הדורשים להפסיק את פיטום האווזים, בהתאם לרוח הבג"ץ בעניין, אשר הורה לפני כשנתיים על הפסקת שיטות העבודה הקיימות בענף. החקלאים, מנגד, טוענים כי השיטות הנהוגות בישראל אינן גורמות סבל לאווזים וכי קרוב ל-600 משפחות עלולות להישאר ללא מקור הכנסה. 

 

 

הבוקר (א') התכנסו חברי הממשלה לישיבתם השבועית בה דנו, בין השאר, בהצעתו של שר החקלאות ישראל כץ לעגן בחוק את האפשרות להמשיך ולפטם אווזים בישראל. מאוחר יותר משך כץ את הצעתו לאחר שאף שר לא תמך בעמדתו, אבל במהלך כל הבוקר קיימו נציגי עמותת "אנונימוס" הפגנה בגן הוורדים בירושלים כנגד הצעת החוק.

 

"בכל העולם הבינו כבר מזמן שהפיטום גורם סבל רב לאווזים, ושאין דרך לפטם אותם ולא לגרום להם סבל. גם בית המשפט הבין זאת, ולכן הורה על הפסקת פיטום האווזים", אמרה ל–ynet דוברת אנונימוס, רעות הורן, שהפגינה עם עוד 30 מחבריה. "מה שמנסה השר כץ לעשות זה לחוקק חוק עוקף-בג"ץ אשר ימשיך את הכשרת סבלם של האווזים, בניגוד להחלטות בית המשפט ובניגוד לרצון הציבור".

 

לטענת אנשי העמותה, במהלך השנים האחרונות חוקקו מרבית מדינות העולם המערבי חוק האוסר לחלוטין פיטום אווזים. בין מדינות אלו מצויות אוסטריה, אוסטרליה, בריטניה, גרמניה, דנמרק, לוקסמבורג, נורבגיה, פינלנד שבדיה ושוויץ, וכן ארגנטינה, פולין, איטליה וצ'כיה, בהן הייתה תעשיה מפותחת של פיטום אווזים. מספר מדינות נוספות בארצות הברית נמצאות כעת בהליכי חקיקה בנושא.

 

"לא ייתכן שדווקא ישראל תעגן בחוק פיטום אווזים, תוך גרימת סבל לבעלי חיים, ובכך תכשיר את השרץ ותיצור תקדים עולמי לכך", טוענים אנשי העמותה. לדבריהם, בישראל רשומים בסך הכל 24 מפטמים מורשים העוסקים במקצוע באופן פעיל, וחלקם כבר הבינו לבד כי אין להם עתיד בתחום וכעת הם מבקשים מהמדינה לפצותם ולסייע להם לעבור לתחום אחר. "אפשר לפצות אותם על אובדן הכנסה ולסייע להם כבר כעת לעשות הסבה מקצועית. מה הטעם לחכות?", אומרים חברי העמותה.

 

מצדה השני של לשכת ראש הממשלה נערכה הפגנת נגד בהשתתפות כארבעים אנשים, שביקשו להעביר את הצעת החוק של השר כץ ולבחון את האלטרנטיבה לשיטה הקיימת שנאסרה, כאמור, בבג"ץ.

 

"הצעת החוק כוללת הסברים מפורשים לצמצום הסבל של האווזים. אנחנו מבקשים לקבל שלוש שנים במסגרתן ייערכו ניסויים בשיטות הפיטום בפיקוח המדען הראשי של משרד החקלאות כדי לבדוק את מידת הסבל שעוברים האווזים. אם נצליח למצוא שיטה שתמנע סבל, מה טוב. אם לא נצליח – נבקש פרק זמן של חמש שנים, במהלכן נפעל לסגירת הענף", אמרה ורד אופנהיים, ממובילי הקמפיין של מפטמי האווזים.


הפגנת מגדלי האווזים, הבוקר בירושלים (צילום: רפי בן חקון)

 

לדבריה, סגירת הענף תביא לפיטוריהם של אלפי אנשים העוסקים בתחום ותגרום לפגיעה קשה בהכנסתם. חי בנימני, יו"ר ארגון מגדלי האווזים, טוען כי השיטות החדשות שהומצאו ונוסו בהצלחה בישראל כלל אינן גורמות לסבל אצל האווזים: "מוט ההזנה התקצר והוא כיום מסיליקון אלסטי במקום מברזל. עברנו גם למזון נוזלי במקום אבקות, ומשך ההזנה התקצר. הכל לפי דרישות הבג"ץ. ישראל מובילה את העולם בטכניקות ההזנה שהנהיגה, והסבל של האווזים כמעט אינו קיים. גם הטענות כאילו הכבד מכביד על האווז הן שטותיות – האווזים עברו במשך דורות שינויים גנטיים המכשירים אותם לפיטום. האווזים הללו שונים מהאווזים שבטבע. עופות מים צורכים אנרגיה בכבד, בניגוד לעופות אחרים, ולכן הפיטום שלהם אינו פוגע בהם. גם אם נפסיק בהם את הפיטום, אחרי חודש יחזור הכבד לגודלו הרגיל".

 

לדבריו של בנימני, הסוגיה העומדת על הפרק היא שאלה של מידתיות ואיזון בין ערכים: "יש מידתיות בין צרכי האדם לבין החיה. צריך לעשות הכל כדי לצמצם את ייסורי בעלי החיים. אנו חקלאיים, וחשוב לנו לראות את טובת בעל החיים לנגד עינינו, לכן אנו לא מבקשים לייסר אותם. הרי אווז פצוע או חולה עולה לי כסף, כי אני מפסיד עליו. איך אפשר לומר שאנחנו פוגעים בהם? משמעות הפסקת הפיטום היא קריסת כל ענף האווזים, הכולל כ- 600 משפחות ומגלגל למעלה מ–100 מיליון שקלים בשנה, מחציתם מייצוא. אנחנו מבקשים להציל את הענף מקריסה. אם יסגרו אותנו, יפטמו אווזים בירדן – שם הם יסבלו יותר. ההחלטה לא תמנע את סבלם של האווזים, אך עשויה בהחלט לגרום לסבל של בני אדם", אמר בנימני.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רפי בן חקון
הפגנת עמותת "אנונימוס" הבוקר
צילום: רפי בן חקון
אווז אחרי פיטום, בדרך לשחיטה (ארכיון)
מומלצים