שתף קטע נבחר

השפעת אפקט החממה על ארקטיקה

שיטפונות קשים בהודו, גלי חום ממושכים באירופה והשתוללות חסרת מעצורים של סופות הוריקן בארה"ב הם רק חלק מהמחיר הכבד שמשלמת האנושות בעקבות זיהום האוויר וההתחממות הגלובלית

מאז פרוץ המהפיכה התעשייתית ותחילת השימוש בפחם ובנפט כדי להניע את גלגלי המודרניזציה, נפלטים לאטמוספרה של כדור הארץ כמויות אדירות של גזים כתוצאה משריפת דלקים. גזים אלה מכונים גזי חממה, כי כמו בחממה חקלאית, הם אינם מאפשרים לחום הנפלט מן הקרקע לעזוב את מעטפת האטמוספרה אל החלל החיצון.

 

עד התערבותו של האדם בטבע, מקור גזי החממה היה בהתפרצויות וולקניות ובשריפות יער, ששמרו על איזון בטמפרטורת כדור-הארץ. למעשה, בהיעדר אפקט החממה הייתה הטמפרטורה על פני האדמה צונחת למידה שלא הייתה מאפשרת קיום נאות של סביבת חיים מגוונת.

 

על רקע התחממות האטמוספרה, מסתמן בשנים האחרונות חשש רב בקרב הקהילה המדעית, כי קיים סיכון הולך וגובר להמסת הקרחונים בקטבים ולעליה משמעותית בגובה פני הים. במאה שחלפה עלתה הטמפרטורה הממוצעת בעולם בחצי מעלת צלזיוס ופני הים עלו בעשרה ס"מ. אם תופעה זו תימשך ביתר שאת, לא רחוק היום שבו יטביעו מי האוקיינוסים את כל הערים המיושבות לאורך החופים.

 

בד בבד עם עליית הטמפרטורה, גדל והולך שיעור הפחמן הדו חמצני באוויר. תהליך הפוטוסינתזה מסלק אמנם את הגז, אולם כריתת היערות הנמשכת מערערת את שיווי המשקל של מחזור הפחמן בטבע. כדי לייצב את ריכוז הפחמן הדו חמצני באוויר, יש להגביל את כמות הגזים הנפלטים מכלי רכב ומן המפעלים. אפשר לעשות זאת על ידי שיפור טכנולוגיות הבעירה ובאמצעות סינון משופר של פתחי הארובות. לשם כך, נטלו על עצמן המדינות המתועשות התחייבות שכזו באמנת קיוטו, אולם דווקא ארצות-הברית ממאנת לאשרר אותה, למרות שהחלק הארי בזיהום האוויר מגיע מתעשיותיה.

 

הממשל חושש מהתאגידים הגדולים

 

הממשל האמריקני שחושש להתעמת עם התאגידים הגדולים, מסתמך על מיעוט בקרב החוקרים שסבורים כי המערכות הטבעיות ידעו לאזן את ההפרה שנגרמה במידת החום. לדעתם, טמפרטורה גבוהה תביא להתגברות העננות, ובכך תיווצר שכבת מגן שתמנע מסך כל אנרגית השמש להגיע אל פני כדור הארץ, ולפיכך יתקררו אלה מחדש. אפשר גם להוסיף שככל ששטח פני המים של כדור הארץ יגדל יותר, כך כמות רבה יותר של גזים תוכל להתמוסס בו. קרי, במקום שהאוויר יספוג גזים אלו, יספגו המים אותם. ההשלכות של התגברות תופעה מעין זו עלולות להיות הרסניות לצורות חיים רבות.

 

יש לציין את העובדה שככל שהאטמוספרה תתחמם, כך יפשירו מקומות שהינם קפואים כיום, ויתאפשר לצמחים להכות בהם שורש. הצמחים הם אלה שמבצעים פוטוסינתזה, ועל ידי התפשטותם תופחת כמות הפחמן הדו חמצני באוויר. ואולי התקווה המפוכחת מכולן היא שבתוך דור או שניים, כבר תהא עלות שאיבת הנפט יקרה מדי, והאנושות תצטרך למצוא אמצעי אחר לאספקת אנרגיה.

 

בינתיים אנו עדים לשינויים קיצוניים המתחוללים במזג האוויר במקומות שונים בתבל: שיטפונות קשים בתת-היבשת ההודית, גלי חום ממושכים שפוקדים אזורים קרירים כמו באירופה, והשתוללות חסרת מעצורים של סופות הוריקן בארצות-הברית. דומה שהפשרת הקרחונים ביבשת אנטרקטיקה הרחוקה, לא מטרידה לעת עתה את האנושות במידה רבה. ובכל זאת, הבעיה הזהה בארקטיקה מציבה בפני האדם אתגרים גדולים מדי, וכך גם ליצורים רבים המתקיימים באזור קשה זה של העולם.

 

שטחה של ארקטיקה הוא כעשרים מיליון קמ"ר. היא כוללת את כל המקומות מסביב לקוטב הצפוני, שבהם הטמפרטורה בדרך כלל, אינה גבוהה מאפס מעלות צלזיוס: האוקיינוס הארקטי, רובה של גרנלנד, צפון סיביר, וחלקים גדולים מקנדה ומאלסקה. עיקרה של ארקטיקה הוא ים קפוא כמעט כל ימות השנה. רק שליש מפני מימיו העליונים מפשירים בשלהי הקיץ. בשנה האחרונה מתברר כי מדי חודש מפשירים כמה מאות קמ"ר משוליו הקפואים, ובכך למעשה אוששה הטענה כי שטח הקרח הכללי הולך ומתמעט, בקצב שלא ידע העולם מאז תום תקופת הקרח האחרונה.

 

סביר להניח כי בתנאים שכאלה, קלה היתה המשימה לעשרות המשלחות שיצאו לחפש את המעבר הצפוני-מערבי, ואבדו לעד בים הקרח הבלתי נגמר. למעבר זה, מסביב לצפונה של אמריקה, יש חשיבות רבה לספינות המפליגות מן האוקיינוס האטלנטי בדרכן לאוקיינוס השקט. כיום נשלט האזור ברובו על ידי ממלכת דנמרק וקנדה. שתי המדינות הללו שחברות בברית הצפון אטלנטית, מקיימות יחסי ידידות טובים למדי כבר שנים ארוכות. ברם, לאחרונה פרץ משבר חמור ביניהן על רקע ההתחממות הגלובלית, עד שהצריך התערבות של אוניות קרב ששלחו שני הצדדים.

 

המחלוקת בין שתי הדמוקרטיות נסובה על אי זעיר בשם האנס, הנמצא בקרבת גרנלנד. אמנם מדובר בטריטוריה חסרת משמעות הן לדנמרק והן לקנדה, אלא שבעצם ימים אלה, כאשר ארקטיקה הולכת ונעלמת אט אט, לכל סלע המבצבץ בים כבר יש חשיבות גיאופוליטית רבה. במקרה של האנס, מדובר באי שחולש על מיצר ים, שבו נעים כלי שיט רבים התרים אחר שדות נפט וגז בחלק זה של העולם. מי שסבר שהאקלים המתחמם של כדור הארץ יעבור בשלום על האנושות, יכול להתכונן למלחמה הבאה.

 

עתיד מר לבעלי החיים

 

שכרם של הדנים יוצא בהפסדם, כי למרות הרווח שיוכלו להפיק משטחי ים פתוחים יותר מאשר בעבר, הרי שהטריטוריה שלהם באירופה תהא הראשונה להיות מוצפת כשיעלו פני הים. לעומת זאת, בעלי חיים אחרים עלולים להיעלם כליל מן העולם, באם ימשיכו הטמפרטורות לעלות ללא הפסקה. אחד היצורים הללו, שמזוהה עם הקוטב יותר מכל חיה אחרת, הוא האייל הצפוני. קרוב לוודאי שאוכלוסייתו לא תוכל לשרוד בטונדרה הארקטית באם זו תהא משופעת במקווי מים.

 

בניגוד לדעה המקובלת, מרובים בארקטיקה החרקים. מספר סוגיהם אינו רב אך די בכמה מינים של יתושים, כדי שבעונת הקיץ יהפכו למכת מדינה. המון הביצות ושלוליות המים המצויות בכל מקום, משמשים אתרים אופטימליים להתרבות בלתי מוגבלת של מעופפים טורדניים אלה. ידועים אינספור מקרים שבהם נרדפו פרטים מקרב האייל הצפוני, עד כדי מיתה מאפיסת כוחות. התחממות ארקטיקה תשפר את תנאי הדגירה המשובחים ממילא של היתושים, והתעצמותם תימשך ללא הפרעה. במצב שכזה אין לאייל הצפוני כל סיכוי להתרבות ומכך שגם לא להתקיים.

 

בעל חיים נוסף שלא ברור עתידו בארקטיקה המתחממת הוא דוב הקוטב, הגדול מבין טורפי היבשה. הוא ניזון כמעט רק מבשר, משום שבניגוד ליתר מיני הדובים, אין גדלה צמחיה קבועה באזור מחייתו. דוב זה חי למעשה על מעטה הקרח המכסה את הים ושם מוצא את מזונו. הפשרת הים יוצרת איי קרח ההולכים וקטנים ככל שנמשך הקיץ, עד כי לא פעם מוצא עצמו דוב הקוטב בתוך המים הצוננים כשלפניו ברירה אחת: לשחות לעבר אי קרחוני אחר או לטבוע ולמות. התמעטות גושי הקרח יוצרת מרחבי ים גדולים מדי, מכדי שדובי הקוטב יוכלו לחצותם ומכך נגזר גורלם המר.

 

יתכן בהחלט שאוכלוסיית דוב הקוטב תידחק ליבשה. שם טמפרטורת הסביבה תעלה אף יותר, כי בניגוד לצבע הלבן של הקרח המחזיר את הקרינה, הקרקע הכהה תקלוט עוד ועוד חום ותפשיר מקיפאונה. ביבשה יאבד הדוב הלבן את הסוואתו שמשמשת אותו לציד בערבות הקרח. כתוצאה מכך גם יהיה חשוף יותר לעיני האדם שעלולים לקטול אותו. מנגד, מי השלגים הזורמים על אדמות המישורים הרחבים, יכילו דגים רבים שעליהם יתבסס אולי מזונו. כמו כן, האדמה המופשרת תוכל לשאת צמחיה במידה מספקת, כדי שדובי הקוטב יוכלו להיזון ממנה. הדוב הוא יצור נבון וסתגלן במידה יוצאת דופן. גם דוב הקוטב יאלץ כיתר המינים במשפחתו להפוך לאוכל-כול, כדי לשרוד בסביבה שהשתנתה. השאלה הבלתי פתורה היא כיצד ינהג האדם כשיפגוש טורף אימתני שכזה בקרבת יישוביו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קרחונים הולכים ונעלמים
התמוססות מישורי הקרח בפטגוניה
צילום: גרינפיס / בלטרה
מומלצים