שתף קטע נבחר

דיווח: ארה"ב תציע לסוריה עסקה "בנוסח קדאפי"

גורם אמריקני בכיר מסר כי הממשל מתכוון להציע לאסד עסקה: שתף פעולה בחקירת ההתנקשות ברפיק אל-חרירי והפסק את התמיכה באירגוני הטרור ובתמורה יחודשו הקשרים בינינו. בינתיים, מותו המסתורי של שר הפנים הסורי מסתמן כצרה נוספת של דמשק. זאת, לאחר שראש צוות החקירה הבינלאומי דרש לבצע נתיחה בגופתו

מפלט ללחץ על דמשק? גורם אמריקני בכיר מסר לעיתון הבריטי "טיימס" כי הממשל יציע לנשיא סוריה, בשאר אסד עסקה "בנוסח קדאפי", שתוביל להפסקת הסנקציות.

 

על-פי הדיווח הבוקר (שבת), האמריקנים יציבו ארבע דרישות מדמשק: ראשית, סוריה תידרש לשתף פעולה באופן מלא עם צוות האו"ם החוקר את נסיבות מותו של ראש ממשלת לבנון לשעבר, רפיק אל-חרירי. אם יתעורר חשד בנוגע למעורבותם של גורמים בממשל הסורי, הם ייחקרו ועשויים להישפט בפני שופטים זרים. שנית, הסורים יידרשו להפסיק להתערב בענייניה של לבנון.

 

דרישה נוספת מסוריה תהיה הפסקת הסיוע בשתיקה שמעניקה סוריה למסתננים חמושים לתוך עיראק. דמשק תידרש להפסיק את מדיניות עצימת העיניים מאימונים שמקיימים בשטחה טרוריסטים שמגיעים לעיראק וכן תידרש לעצור את מימונם. הדרישה האחרונה שמציבה וושינגטון היא הפסקת התמיכה בארגוני טרור כמו חיזבאללה, חמאס והג'יהאד האיסלאמי.

  

ומה תקבל סוריה בתמורה? הממשל בוושינגטון יחדש את קשריו עם סוריה, וייאפשר סיוע חיצוני והשקעות בסוריה, שיבטיחו את קיומו של משטר אסד. גורמים בדמשק אישרו שהתוכנית הוצגה לצד שלישי בימים האחרונים. לדבריהם, הסורים גילו נכונות לשתף פעולה.

 

האמריקנים סבורים שאם אסד יסכים לתנאים, הדבר עשוי לחולל שינוי בכל האקלים המדיני במזרח התיכון – שחרור לבנון מעול המשטר הסורי, הפסקת הסתננות הטרוריסטים לעיראק וסיוע לתהליך המדיני בין ישראל לפלסטינים. אגב, אין מדובר בדיווח הראשון על מגעים אפשריים בין וושינגטון לבין דמשק. רק לפני שבוע דיווח העיתון "אל-חליג'" היוצא לאור באמירויות על גישושים בין הצדדים. 

 

בתוך כך, צופים גורמים מדיניים בירושלים כי הלחץ על דמשק רק יילך ויגבר לקראת פירסום ממצאי ועדת החקירה הבינלאומית סביב ההתנקשות בראש ממשלת לבנון לשעבר, רפיק אל-חרירי. דיווחים שונים מעידים כי וושינגטון מגבירה את הלחץ על דמשק גם סביב סוגיית ההצטרפות לארגון הסחר העולמי.

 

סוריה מעוניינת להצטרף לארגון מזה זמן, אולם ארה"ב פעולת בכל הכוח באמצעות מחלקת המדינה שלא לאפשר את צירופה לארגון כשהמסר ברור - להשאירה בבידוד מוחלט.

 

דרישה: לנתח את גופתו של כנעאן

 

במקביל נראה שהצרות של דמשק רק הולכות ומתרבות. ראש צוות החקירה הבינלאומי סביב נסיבות ההתנקשות ברפיק אל-חרירי, השופט הגרמני דטלף מהליס, ביקש באופן רשמי מסוריה לערוך נתיחה שלאחר המוות לשר הפנים ראזי כנעאן.

 

אמנם לפי ההצהרות הרשמיות של דמשק, כנעאן התאבד בשל "הלחצים שהפעילו עליו כלי התקשורת בלבנון", אך השופט מהליס כנראה לא התרשם מכך וביקש לחקור אישית את העניין. העיתון הלבנוני "א-ספיר" שמסר על העניין, דיווח עוד כי השופט מהליס אף יחקור את הדיווחים ברשות הטלוויזיה הלבנונית "ניו טי.וי" סביב הופעתו של כנעאן בוועדת החקירה.

 

לפי מקורות בטחוניים בלבנון, מהליס עצמו יצא אתמול לווינה כדי לקיים התייעצויות אחרונות וזאת בטרם יגיע למטה האו"ם בניו יורק שם ימסור את דו"ח הוועדה ב-21 לחודש זה. טרם צאתו הוא הודיע לצוות החקירה הלבנוני על הממצאים האחרונים של ועדת החקירה וציין באופן ברור כי בכוונת ועדת החקירה לנקוט צעדים משפטיים ובכלל זה מעצרם של מספר אנשי ביטחון, פוליטיקאים ואזרחים החשודים במעורבות בפרשה.

 

"הצהרתו של אסד - חשובה"

 

בתוך כך דווח כי מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, ונשיא צרפת, ז'ק שיראק, נועדו בנושא. בהודעה רשמית של ארמון האליזה אמר שיראק כי "מטרתה של המשפחה הבינלאומית ביחס ללבנון היא החזרת העצמאות והדמוקרטיה בכללותן והבאתם למשפט של הפושעים המעורבים בפרשת רציחתו של אל-חרירי. על מועצת הביטחון להפיק את כל הלקחים הנדרשים מהדו"ח של מהליס, כמו גם מהדו"ל של טריה לארסן, נציגו המיוחד של קופי אנאן לעניים יישום החלטה 1559 הקשורה לנסיגה הסורית מלבנון".

 

לפי מקורות אמריקנים, מותו המסתורי של שר הפנים הסורי, ראזי כנעאן, היה נושא בולט בשיחתם של השניים. הם הסכימו כי אסור שהענין יהיה "תירוץ עבור סוריה" וכי הקהיליה הבינלאומית נחושה לחשוף את כל האמת ולהביא את הפושעים לדין.

 

כשנשאלו אותם המקורות האם השניים דנו בצעדים שינקטו אחרי שיוגש הדו"ח, השיבו: "הדברים שאמר נשיא סוריה, בשאר אסד, בראיון לרשת סי.אן.אן כי הוא יסגיר את כל מי שהיה מעורב בהתנקשות בחרירי לבית משפט סורי או בינלאומי וכי הוא יראה בו כבוגד הם דברים חשובים. זאת, משום שהם מבטאים שינוי חשוב בשאלת שיתוף הפעולה של סוריה עם החקירה ואולי אף מציינים כי אסד נמצא בפני שתי אפשרויות - או שהוא בטוח שהמבצעים אינם סורים או שהוא החליט להוכיח שהם רחוקים ממנו".

 

אולם לפי שני הצדדים, "הניסיון הקודם עם המשטר הסורי הוכיח כי דיבורים הם דבר אחד ומעשים הם דבר אחר ולכן העניינים ייבחנו בקפידה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אסד. הלחץ גובר
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
בוש. הציע עסקה?
צילום: איי פי
צילום: איי אף פי
מהליס. דורש נתיחה שלאחר המוות
צילום: איי אף פי
מומלצים