שתף קטע נבחר

בני 55 ומעלה: "ויכוחים עם האישה הורגים את החשק"

כמעט כל הגברים בני ה-55 מרגישים שהסקס מתחיל להאט בעלייה • חלקם מתאמצים להוכיח שהם עדיין בשיאם, אחרים מאשימים את בת הזוג שהחשק שלהם ירד כי היא פחות מושכת, ויש מי שעוברים לישון בחדר אחר במקום לדבר על זה • למה קשה להם להודות בירידה בתפקוד המיני? כי בעיניהם זו חולשה

אורית, בת 50, נשואה זה 30 שנה לדני, חבר נעוריה. דני (56), איש צבא לשעבר, בעל עבר פיקודי קרבי, מתמודד בשנה האחרונה עם ירידה בתפקוד המיני. הזיקפה שלו כבר לא חזקה כבעבר, החשק המיני שלו מגלה סימני דעיכה.

 

הוא לחוץ ונבוך, חייב להוכיח לעצמו (ולה) שהוא כשיר כבעבר. התפקוד המיני שלו נחלש, הוא טוען באוזני אורית, לא בגלל גילו ומצבו הגופני, אלא מפני שהיא לא מטופחת וסקסית כמו בעבר, לא יוזמת במיטה ומשדרת שהיא כבר לא דלוקה עליו.

 

"הדרך של דני להתמודד עם המציאות החדשה היא לדרוש באופן כפייתי מאשתו שתקיים איתו יחסי מין לפחות שלוש פעמים בשבוע", מספרת ד"ר רונית אלוני, מומחית להתנהגות מינית. "אם היא לא מוכנה, כי היא עייפה או לא בא לה, היא חייבת לפחות לתת לו לגמור, בכל דרך שיבקש.

 

"אורית משתפת איתו פעולה כמי שכפאה שד. היא מבינה מה עובר עליו, וליבה נכמר מול מאמציו הנואשים להוכיח שהוא 'גבר גבר'. אבל רחמיה הגוברים רק גורמים לדימוי העצמי שלו לצנוח עוד. ככל שהיא מתאמצת ומנסה לרצות אותו, הדימוי העצמי שלו כגבר סקסי, כובש, נפצע שוב ושוב, והתפקוד המיני שלו נחלש עוד יותר".

 

קשה להם לבקש עזרה

 

לגברים מסוגו של דני קוראת ד"ר אלוני 'גבר ממולכד'. "אצל רוב הגברים לקראת גיל 55-60 התפקוד המיני מתחיל לגמגם", היא אומרת. "אבל גבר כמו דני לא יודה בכך בפני בת זוגו ולא יבקש ממנה את החמימות והאוזן הקשבת שהוא כל כך זקוק להן, כי בעיניו זה מתפרש כחולשה. קשה לו לבקש עזרה. במקום לצאת מהפוזה, להודות שיש לו בעיה, הוא מאשים אותה בכך שהיא יוצרת את הבעיה".

 

- לגברים יש תמיד חרדה מפני ירידה בתפקוד המיני?

 

"אם להסתמך על הסיפורים האישיים של המטופלים שמגיעים לקליניקה, אז כנראה שכן. אולי חרדת הכישלון טבועה בגברים. אולי זה בגלל הטסטוסטרון (הורמון המין הגברי), שמניע אותם להתחרות עם בני מינם ומעמיד אותם, לתחושתם, במבחן ה'ביצוע' מול גברים אחרים".

 

- מה צריך לעשות גבר שמרגיש ירידה בתפקוד המיני?

 

"אם אתה חש שהתפקוד המיני שלך מתחיל לגמגם ולא מסתיר את זה מאשתך ומדבר על כך גלויות – אתה יוצא חזק. לעומת זאת, אם אתה מרגיש חלש אבל צריך 'למכור' תדמית ביצועית חסונה – אתה מחליש את עצמך עוד יותר. ככל שתתאמץ יותר לשמור על תדמית 'החזק', כך תצטייר בעיני בת זוגך כחלש עוד יותר.

 

"הבעיה היא שגברים רבים, ככל שבת זוגם מתאמצת, כי היא מכירה בחולשתם ורוצה לפרגן להם, מתקפלים עוד יותר, עד שהם הופכים להיות ממש רופסים, תרתי משמע. אני מאמינה שמי שיכולה לחזק גבר שמרגיש חלש היא האישה שאיתו. אמו, בראשית דרכו, ואחר כך בת זוגו. אבל יש כאן מלכוד מסוים, שמשבש מלכתחילה את איכות העזרה. כי כשהגבר נעשה מודע לכך שהאישה שאיתו בונה ומחזקת את כוחו, הוא נחלש עוד יותר בעיני עצמו".

 

- ואז הוא נעשה כעסן ועובר לחדר אחר.

 

"הוא מרגיש צורך לאיים. ככל שהוא מרגיש חלש יותר, הוא יצרח יותר על האישה שבחייו. אם האיש שלנו היה יכול לוותר קצת על הפוזה, אם היה מתפטר מלהיות 'החזק', אם היה מסכים לראות בבת זוגו את החברה האמיתית שלו, הוא היה ממצה את מלוא כוחו ושואב ממנה כוחות, שהיא מוכנה להעניק לו".

 

- מה יחזיר לו את הביטחון העצמי?

 

"מדובר, כאמור, במלכוד. הגבר זקוק לחמימות, אך מפרש את זה כחולשת אופי. במקום לדבר על זה עם בת זוגו ולפנות לייעוץ מיני – ויש היום כל כך הרבה אופציות מגוונות לטיפול מיני – הוא חדל לגעת בה לחלוטין, מתחמק מאינטימיות, מאשים אותה, ולפעמים באמת עובר לישון בחדר אחר. במקום לומר לה: 'מה קורה לכושר שלי? אני מרגיש שאני נוסע על הטיפות האחרונות', הוא נוזף בה שתוריד במשקל ותיראה יותר סקסית".

 

- בני הדור הצעיר מתנהגים אחרת?

 

"גברים שהיום בני 40 בערך כבר מוכנים להכיר בחולשה ומסכימים שנשים ישחררו אותם מחלק מאותה אחריות מסורתית של גבר, ש'צריך' לגונן ולשמור, ולפרנס ולענג, ולהביא ולהוציא ולפתור הכל, ולהישאר חזק וחסין לנצח. הם כבר יותר מוכנים להיפתח, לוותר על עמדות הביצורים והשליטה ולשתף ברגשותיהם את הנשים שבחייהם".

 

ויכוחים הורגים לו את החשק

 

בכנס מטפלים מיניים שנערך לאחרונה בהרצליה חשף ד"ר אילן גרינוולד, אורולוג מומחה מבית החולים רמב"ם בחיפה, נתוני מחקר שלפיהם רק חמישית מכלל הגברים שפונים לטיפול מיני מתלוננים על היעדר תשוקה. לרובם, מתברר, פשוט קשה להודות שלא בא להם יותר על סקס, והם מעדיפים לדווח על בעיה פיזיולוגית.

 

"לגבר נטול תשוקה מינית", אומר ד"ר גרינוולד, "אין מוטיבציה או דחף ליזום סקס. הוא עושה את זה מקסימום כטובה לאשתו. גבר שיש לו בעיה בזיקפה, לעומת זאת, לא יוכל לקיים חדירה אפילו אם יש לו שפע של חשק מיני. ככלל, עקומת הליבידו של גבר נמצאת בשיאה עד גיל 35, ואחריה יש ירידה קבועה ומתמדת".

 

עוד מצא המחקר שוויכוחים יומיומיים עם האישה הורגים לגבר את החשק. ויש גם מקרים שגבר שרוצה לשלוט בחיי הנישואים שלו משכנע את עצמו שאין לו תשוקה מינית ונמנע מסקס כדי להעניש את בת זוגו ולהראות לה מי הבוס בבית.

 

הכל בגלל הטסטוסטרון

 

אצל כל הגברים יורדת רמת ייצור הטסטוסטרון בדם כל שנה ב-1%, ולקראת גיל 60 רוב הגברים סובלים מרמת ייצור נמוכה של ההורמון הגברי.

 

בין 15% ל-20% מהגברים שמגיעים לטיפול מיני מתלוננים על ירידת חשק. הסיבות העיקריות לכך הן פסיכולוגיות (דיכאון וחרדה), אורגניות (מחלה כרונית, רמת טסטוסטרון נמוכה, רמת פרולקטין גבוהה, תרופות והפרעות שינה) וסביבתיות (מתח, עייפות מעבודה). גם בעיות בקשר הזוגי, כמו היעדר תקשורת ושעמום, תורמות לירידה בחשק.

 

טיפול הורמונלי חלופי לגברים בני 50 ומעלה יכול לתרום לשיפור החשק המיני ולהביא לשיפור משמעותי באיכות הזיקפה. תמיד מומלץ לשלב את זה עם ייעוץ סקסולוגי. המטפל חייב לאתר אם הבעיה המרכזית היא חרדה או שחיקת הקשר או נובעת מסיבה אורגנית. בדיקת דם של רמות הפרולקטין והטסטוסטרון תגלה בקלות אם הסיבה ל'עייפות החומר' היא אורגנית.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
חרדת הכישלון טבועה בגברים
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים