שתף קטע נבחר

העבדים של הפלוגה

בניגוד גמור לדין הצבאי, וללא כל צורך מבצעי, "נוהל צעירות" בפלוגות הקרביות נמשך - והגופים המפקחים מחרישים

יוצאי היחידות הקרביות מכירים זאת היטב. לאחר מסלול בן שנה ומקצת, משובץ הלוחם לא אחת לפלוגות הוותיקות בגדודו. באותן פלוגות, הידועות בשמן "מסייעת" או "רובאית", מתקיים נוהל בלתי פורמלי, לפיו החיילים הצעירים בפלוגה - מעמדם כמעין צמיתים, והם משרתים את הוותיקים יותר. במסגרת "נוהל הצעירות", נשללות מחיילים זכויות בסיסיות המוענקות להם בהוראות הדין הצבאיות. הם נאלצים לקיים את כל עבודות המנהלה שבפלוגה ונאלצים - בפקודה - לשאת בנטל של משימות השמירה. בין לבין, הם נשלחים למארבים, מעצרים ושאר פעולות מבצעיות, לעתים בהיעדר כל מנוחה.

 

למען "יחונכו" החיילים הצעירים וילמדו להעריך את הכללים החדשים, לפעמים נגזלות מהם שעות שינה, ללא כל קשר לצורך מבצעי כלשהו. החיילים הוותיקים רשאים לצוות עליהם לשאת את ציודם, ולהענישם אם סירבו. לבעלי התפקיד הפיקודי בפלוגה קיימת סמכות ענישה נוספת, הקרויה "עונש דיכוי" - כמו השתת משימה נוספת בלא הגבלת זמן עם כל הציוד (במשקל של עד 45 ק"ג) על גבם. ככלל, תכלית שירותו של החייל הצעיר, שהתנדב ליחידה קרבית, הינה לשרת את הוותיק, בדרך של סחיבת חפציו, הקמת אוהלו, הכנת ארוחתו, ניקוי מגוריו, שמירה על חפציו וושימון נשקו. כל התנגדות עלולה לעלות לחייל, נוסף על ה"עונשים" שלעיל, גם בימי מחבוש בעוון סירוב פקודה ו/או התרשלות במילוי תפקידו.

 

הפיכתו לצמית וריבוי המטלות עלולות להביא את החייל לאפיסת כוחות ולשכרות חשיבתית, באופן שיפגע בשיקול דעתו גם בעת הצורך בשימוש בנשק. כבר אירעו מקרים בהם נתפסו חיילים שאננים ואף ישנים בעת שמירה במחסומים, וזאת לאו דווקא בשל חוסר משמעת.

 

אין חולק כי הנורמה המוצגת כאן סותרת במישרין את הוראות הדין הצבאיות, ויש בה משום ביצוע עבירות פליליות קשות והתעללות של ממש. ברם, חרף העובדה כי דבר קיומו ויישומו של "נוהל הצעירות" ידוע זה מכבר לפרקליטות הצבאית ולנציב קבילות החיילים (בדו"ח השנתי משנת 96' הוזכר הנוהל במפורש), נמנעים גופים אלה מנקיטת פעולה כלשהי בנושא, ותחת זאת מאפשרים גיבוי מלא דווקא לגורמי הפיקוד שבגזרת אחריותם מתקיימת ההתעללות. זה המקום לציין כי הנוהל הנדון שריר רק בפלוגות קרביות, ואין לו קיום בבסיסי העורף. אולי מכאן ניתן להסביר את אדישות הגופים המפקחים, שהרי אין הנוהל נכפה בבסיסים בהם פקידיהם משרתים.

 

לדידי, מעצם אדישותם ומחדלם של הגופים המפקחים, הם הופכים לשותפים מלאים להתעללות בלוחמי הצבא. לשון אחרת: משנמנעים הגופים המפקחים מלשמור על זכויות הלוחמים, כי אז מעמדם הוא כשותפים מלאים לדבר שלילתן. בהקשר זה, נציב קבילות חיילים הוכיח עצמו כגוף מלאכותי לחלוטין, אשר אין בו אלא לתמוך, באופן עיוור, ברובד הפיקודי שבאמצעותו מיושם הנוהל. אוי למדינה או לצבא המתעללים בלוחמיהם.

 

עו"ד שי גלילי עוסק בדיני צבא ומייצג חיילים בקבילות ובמשפטים

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים