שתף קטע נבחר

"אם השרים החדשים לא יאושרו, שרון יילך לנשיא"

שבוע פוליטי סוער עומד בפתח. בישיבת הממשלה היום יודיע שרון אילו תפקידים הוא מייעד לשני השרים החדשים שברצונו למנות, רוני בר-און וזאב בוים. אלא שנתניהו ואחרים בליכוד הודיעו שבכוונתם להצביע נגד, גם בעבודה עושים שרירים, ועכשיו כלל לא בטוח שהמינויים יעברו בכנסת. בסביבת שרון אומרים: "נשבר מההתנהלות הזאת, אי אפשר לנהל כך מדינה. אם מינוי השרים לא יאושר ביום שני, רה"מ ימצא את הדרך לבית הנשיא די מהר"

האם הפעם הוא מתכוון לכך באמת, או שזה עוד ספין? "אם מינוי השרים לא יאושר ביום שני, ראש הממשלה ימצא את הדרך לבית הנשיא די מהר". כך העריכו אמש גורמים בסביבתו של אריאל שרון, לקראת ההצבעה הצפויה ביום שני בכנסת על מינוי שלושה שרים. הגורמים הוסיפו: "לראש הממשלה נשבר מההתנהלות הזאת. אי אפשר לנהל כך מדינה".

 

בישיבת הממשלה היום (א'), יודיע שרון איזה תיקים הוא מתכוון לתת לשניים מהמינויים החדשים שלו - רוני בר-און וזאב בוים. על הפרק: תיק התמ"ת ותיק הקליטה. המינוי השלישי המתוכנן, הוא מינויו של אהוד אולמרט כשר האוצר באופן קבוע - ולא ממלא מקום שר האוצר, כפי שהוא מוגדר כעת. 

 

מחר ייפתח מושב החורף של הכנסת בהצבעה על מינוי השרים החדשים. לקראת ההצבעה, נראה הקרע בין שרון לבין חלקים מסיעתו גדול מתמיד - וכך גם הפער בין התומכים במינוי השרים למתנגדים.

 

נתניהו יצביע נגד: "צעד מובהק של קניית קולות"

 

יריבו העיקרי של שרון, ח"כ בנימין נתניהו, שפועל בימים האחרונים מאחורי גבו של ראש הממשלה כדי למנוע את מינוי השרים החדשים, הודיע אמש באופן

רשמי כי הוא יצביע נגד המינויים. בהודעה שנמסרה מלשכתו של נתניהו נאמר כי "זהו צעד מובהק של קניית קולות והמשך השחתת הפוליטיקה בישראל. חברי כנסת צריכים להצביע בנושאים גורליים לפי צו מצפונם ולפי המנדט שקיבלו מתנועתם, ולא לפי תמורות ואיומים שהם מקבלים מראש הממשלה עבור הצבעתם".

 

בסביבתו של שרון תקפו את נתניהו בחריפות והאשימו אותו בפילוג הליכוד. לדברי גורמים המקורבים לראש הממשלה, "מורדי הליכוד פועלים בלי כל היגיון. כל מה שמעניין אותם זה הם עצמם, ו-1,400 חברי המרכז שהצביעו בעד הקדמת הפריימריס".

 

הגורמים האשימו את נתניהו בניסיון נוסף להדיח את שרון ואמרו כי "עכשיו מתברר מי באמת מביא לפילוג הליכוד. אלה המורדים וביבי נתניהו".

 

המורדים: שרון צריך להגיע איתנו להסכמות

 

במקביל, הודיעו במהלך סוף השבוע גם חברי הכנסת עוזי לנדאו ומשה כחלון כי בכוונתם להצביע נגד מינוי השרים, ובכך גדל מספרם של המתנגדים בסיעת הליכוד לשמונה. מדובר בחברי הכנסת מיכאל רצון, נתניהו, כחלון, לנדאו, דוד לוי, נעמי בלומנטל, אהוד יתום ואיוב קרא. ייתכן כי אם רה"מ יהפוך את ההצבעה להצבעת אמון, חלק מהם ייעדר ממהצבעה או יימנע.

 

ח"כ רצון אמר ל-ynet כי "ראש הממשלה צריך להגיע איתנו להסכמות, בעיקר בנושא המדיני. הכל פתוח עד יום שני, אבל אנחנו צריכים להיות שותפים בהתווית הנושאים החברתיים, בנושאי חינוך, רווחה, חיזוק ירושלים וההתיישבות ובניית הגדר".

 

מקורביו של רה"מ דחו על הסף את בקשתם של המורדים לפצל בין ההצבעות, כך שאישורו של אולמרט לשר אוצר קבוע לא יהיה מותנה באישור מינוייהם של בוים ובר-און: "אין שום סיכוי שלא תהיה הצבעה כמקשה אחת על כל מינויי השרים. אם הם לא יתמכו במינוי שרים מסיעתם אז לבטח הם גם לא יתמכו בהצבעות נוספות בהמשך. אם כל אחד יעשה מה שהוא רוצה אין כל משמעות לקואליציה", אמרו המקורבים.

 

במהלך הפגרה קיים רה"מ "שיחות פיוס" עם חלק מחברי קבוצת המורדים, ביניהם גם ח"כ אהוד יתום, שהתנה על דעת חברי קבוצת המורדים את הצבעתו במינוי השרים בהחזרתו של לנדאו לממשלה. שרון סירב, והמורדים מרגישים כי הוא לא מוכן ללכת שום צעד שיוביל לפיוס. 

 

מצנע: "אין הצדקה, זה עולה המון כסף"

 

אל המתנגדים למינוי השרים החדשים הצטרף אמש גם ח"כ עמרם מצנע מסיעת העבודה, שאמר ל-ynet כי "אין שום הצדקה להרחיב את הממשלה. לא

צריך את זה מבחינה קואליציונית, וזה עולה המון כסף למדינה. לו היה ראש הממשלה מביא את מינוי שר האוצר, אהוד אולמרט, בנפרד, הייתי מצביע בעד".

 

הודעתו של מצנע כי יתנגד למינוי הצרות, מסמנת צרות עבור רה"מ גם באגף של מפלגת העבודה. מצנע עלול לסחוף אחריו ח"כים נוספים מהעבודה - ואז סיכוייה של הקואליציה לצלוח את משימתה הראשונה עם פתיחת המושב קלושים ביותר.

 

השרה דליה איציק נפגשה אמש עם מזכיר הממשלה ישראל מימון, ודרשה "יותר תיאום עם העבודה". לדבריה, העבודה אכן אינה מוכנה להצביע אוטומטית על מינויים של בראון ובוים. איציק הביאה את שני התיקים, של רשות השידור ומנהל מקרקעי ישראל כדוגמא למה שיכול ראש הממשלה לתת לעבודה. מימון אמר לה שעקרונית אין הבקשה נראית לו, אך הוא יעלה אותה בכל זאת בפני שרון. שרון צפוי לתת את תשובתו לשרי העבודה הבוקר, לפני ישיבת הממשלה. גורמים בלשכת ראש הממשלה הבהירו שעקרונית אינם מתכוונים להיענות לדרישות העבודה: "החלוקה של התיקים היא פנימית של הליכוד, לאור המציאות הלא מאוזנת היום בממשלה".

 

ביום חמישי בערב פתח שרון במתקפה חזיתית נגד הפילוג בסיעתו. בישיבת שרי הליכוד שנערכה בתל אביב, אמר ראש הממשלה, בין היתר:

"שום גוף לבד מהליכוד לא יכול להתמודד עם המשימות. אך כמו שזה נראה בשנה האחרונה, אם הליכוד לא יכול לקבל החלטה, אולי הוא לא יכול להנהיג".

 

בסוף השבוע המשיכו מקורביו בקו זה, ואף העלו, שוב, את אפשרות הפילוג מהליכוד והקמתה של מפלגה חדשה. עם זאת, בסביבתו של שרון הוסיפו כי "ראש הממשלה רחוק בשלב זה מהחלטה בעניין הזה, אבל כפי שזה נראה כעת, זו לא אופציה שיש לפסול".

 

הממשלה גם תשמע היום סקירה על שפעת העופות, ותדון באלימות המתנחלים כלפי הצבא בעת פינוי המאחזים.


פורסם לראשונה 29/10/2005 23:12

 

בהכנת הידיעה השתתפו רוני סופר ודיאנה בחור-ניר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
"לראש הממשלה נשבר"
צילום: איי פי
צילום: חנן גרינברג
בוים. קליטה? תמ"ת?
צילום: חנן גרינברג
צילום: אלכס קולומויסקי
בר און. תמ"ת? קליטה?
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: חגי אהרון
נתניהו. יצביע נגד
צילום: חגי אהרון
מומלצים