שתף קטע נבחר

ברק: אנחנו לא שופטי סדום; ריבלין: אובד האמון

טקס חגיגי במשכן הנשיא לפתיחת אירועי הזיכרון ליצחק רבין ז"ל הפך לסיבוב נוסף בהתגוששות המילולית בין נשיא בית-המשפט העליון ליו"ר הכנסת

"אינני יודע אם יוכל בית המשפט העליון לזכות באמונו של ציבור המתנחלים ושל מגזרים רחבים נוספים, החשים שאין להם חלק ונחלה בכל מה שבית המשפט העליון מייצג היום. מי יודע, אולי חוקה כתובה, חקוקה, מוגדרת ומוכרת, שתהא מקובלת. אם לא על כולם, לפחות על רוב מוחלט, אולי היא תביא עימה רוח חדשה". כך אמר הבוקר (יום ה') יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, לנשיא בית המשפט העליון, אהרון ברק, בטקס שהתקיים בבית הנשיא, ופתח את אירועי הזיכרון לזכרו של ראש הממשלה יצחק רבין ז"ל, במלות עשור להירצחו.

 

נשיא בית המשפט העליון לא נשאר חייב, ובנאומו התייחס גם לדבריו של ריבלין והגן על מערכת המשפט: "בתי המשפט והשופטים הם מקצועיים, נעדרי השפעה פוליטית שבפניהם כולם שווים. לא שופטיה של סדום, כפי שכינו אותנו לאחרונה. כך היא השפיטה הישראלית: עניינית, א-פוליטית וכולם שווים בעיניה וזה, אדוני הנכבד ריבלין, מהות מערכת המשפט עם חוקה או בלי חוקה. כך היינו וכך נמשיך גם בעתיד".

 

ביום שבו פירסם המרכז הישראלי לדמוקרטיה כי חלה ירדה באמון הציבור בבית המשפט העליון, אמר ברק כי "הכנסת היא הביטוי המובהק של הדמוקרטיה הישראלית. אוי לה לדמוקרטיה שאינה מכבדת את הכנסת שלה. אוי לה לכנסת שאינה מכבדת את עצמה ואוי לחברי הכנסת שאינם מכבדים את עצמם. אין לנו כנסת אחרת וכולנו חייבים לכבדה. הרשות המבצעת אינה צריכה להתערב בסמכות בתי המשפט".  

 

רוב הנואמים התייחסו לשאלה האם רצח רבין ולחלופין תוכנית ההתנתקות, פגעו בדמוקרטיה הישראלית. ריבלין התייחס בנאומו גם לתכנית ההתנתקות ואמר: "למרות שבשלב מסוים חטאתי וקראתי בעצמי לעריכת משאל עם, אני סבור שהדמוקרטיה הישראלית עמדה במבחן הקשה הזה וכי התברר, אולי להפתעתם של אחדים מאיתנו, שהערכים הדמוקרטיים הבסיסיים ספוגים בנו, בכולנו, במידה כזו שאפשרה לנו כחברה להכיל את המשבר מבלי להתווכח".

  

קצב: אין חנינה לרוצח

 

את הנאומים בטקס הזיכרון פתחה ביתו של רבין, דליה, ואמרה: "מה נותר לי עוד לומר אחרי עשר שנים? נדמה שמאותו לילה ארור לא חדלתי, דיברתי ושוב דיברתי. תחילה כאבנו, תהינו, בכינו ואחר כך התייצבנו שם כולנו בקדמת במת החיים והתמסרנו. האמנו שבכך את זכרו אנו מקדשים".

 

גם נשיא המדינה נאם בטקס הזיכרון ושם התייחס והבהיר פעם נוספת כי הוא אינו מתכוון לחנון את יגאל עמיר. "יגאל עמיר ביצע את הרצח בהכרה מלאה, ההסבר שלו למניעיו מצמרר. הוא לא רצה שום סיכוי שיצחק רבין יישאר פעיל בתוך הממשלה. לכן הכדור הראשון לא הספיק בשבילו וירה פעם נוספת להיות בטוח שהוא פוגע. חנינה ניתנת בעיקר משיקולי חסד ורחמים. יגאל עמיר הוא בן עוולה. אין שום סיבה לחסד ורחמים. הצהרתי בעבר ואני חוזר ומצהיר כי אין לי כל כוונה לקצוב את עונשו של עמיר וכי הדבר אינו עומד על הפרק".

 

דווקא מול העימות בין ריבלין לברק בחר הנשיא להוסיף מימד של אחדות. קצב ציין גם כי יום השנה לזכרו של רבין אמור להיות יום של הסכמה לאומית ולא להעלות שאלות של מחלוקת. "נכון שרבין נרצח בגלל הסכמי אוסלו אבל אין צורך לדון בהסכמי אוסלו ואיכותם. אין לנו פרספקטיבה לדון בכך. את הסכמי אוסלו צריך להשאיר להיסטוריה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סבסטיאן שיינר
אין אמון: ריבלין
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום גלי תיבון
נעדרי השפעה: ברק
צילום גלי תיבון
צילום: גיל יוחנן
בלי חנינה: קצב
צילום: גיל יוחנן
מומלצים