שתף קטע נבחר

שרון יפסיד? שוקל להצביע רק על אולמרט

שעות ספורות לפני ההצבעה על מינוי השרים, לשרון אין עדיין רוב במליאת הכנסת. כל הצדדים מקבלים את הצעת הפשרה של איתן את סער, אבל המורדים לא מוכנים להצביע בעד בוים ובר-און - ורה"מ נחוש שלא לפצל את ההצבעות. הערכה: לשרון חסרים 2-3 תומכים. במקרה של תבוסה, בוחנים בלשכת שרון את האפשרות לפצל את ההצבעה ולהעביר בהמשך, אולי עוד הערב, את ההחלטה על מינוי אולמרט כשר אוצר. נתניהו הודיע: במקרה כזה אתמוך

מה יעשה ראש הממשלה במקרה של הפסד בכנסת? בלשכת ראש הממשלה בוחנים את האפשרות שבמידה של כישלון בהצבעה על מינוי השרים, יפצל שרון את ההצבעה ויבקש להעביר עוד הערב (יום ב') את מינוי אולמרט כשר אוצר. לשם כך תידרש הממשלה לשנות את החלטתה בנושא, ככל הנראה באמצעות משאל טלפוני.

 

המאמצים ל"הודנה" בסיעת הליכוד, שתאפשר לה להמשיך יחד עד תום הקדנציה, מגיעים לשיאם, לקראת הדרמה במליאה - ההצבעה על מינוי השרים הצפויה להתקיים הערב. מסמך נהלי העבודה, שגיבשו גדעון סער ומיכאל איתן וכבר הוצגו בפני הצדדים, הובאו לישיבת הסיעה. בפתח הישיבה סירב ראש הממשלה להתייחס בפומבי, בנוכחות העיתונאים הרבים, לסוגיות המכריעות שעל הפרק: צירוף נאמניו רוני בר-און וזאב בוים לשולחן הממשלה, והפיכתו של אהוד אולמרט לשר אוצר במשרה מלאה.

 

על פי הערכות של גורמים פוליטיים, לשרון חסרים בין שניים לשלושה תומכים, על מנת להשיג רוב בהצבעה על מינוי השרים. עם זאת גורמים בסביבת ראש הממשלה אמרו כי גוברים המאמצים להשגת רוב להעברת מינוי השרים כבר בהצבעה ראשונה. לדברי הגורמים, הם הצליחו לשכנע חברי כנסת מסיעות שהן לא הליכוד "להצביע בעד המינויים כמקשה אחת".

 

בשלב זה עושים אנשיו של שרון מאמצים כדי לשכנע את חברי הכנסת גלעד ארדן, יובל שטייניץ ומשה כחלון להצביע בעד מינוי שרים. בכירים בליכוד שנפגשו עם ראש הממשלה אמרו הערב כי "הוא נראה מותש, ומבין שיפסיד הערב".

 

חבר הכנסת יולי אדלשטיין הנמנה עם "מורדי הליכוד", הודיע בתום פגישה עם ראש הממשלה, אריאל שרון, כי יצביע נגד מינוי השרים. במהלך הפגישה הציג אדלשטיין בפני שרון תוכנית לסיוע למפוני גוש קטיף. יושב ראש סיעת ש"ס, חבר הכנסת יצחק כהן, אמר כי "הסיעה כולה, כגוף אחד, תצביע נגד מינוי השרים".

  

המורדים עושים שרירים

 

לקראת ההצבעה במליאה, ועוד לפני הדיון בסיעה, התכנסו "מורדי" הליכוד לדיון משלהם, כדי לגבש את אופן הצבעתם. שמונה מהם - דוד לוי, נעמי בלומנטל, אהוד יתום, איוב קרא, מיכאל רצון, עוזי לנדאו, יולי אדלשטיין וכן בנימין נתניהו, שאותה שעה עשה דרכו מחו"ל - החליטו לתמוך בהצעת הפשרה של סער ואיתן, אך לדבוק בהתנגדותם למינוי השרים. גם שרון מקבל את הצעת הפשרה, אבל הוא דורש ליישמה כבר מעכשיו - כך שהסיעה תצביע עמו כאיש אחד. לזאת "המורדים" לא מסכימים.   

 

נתניהו פרסם הודעה ובה ציין כי אם תפוצל ההצבעה על מינוי השרים הוא יתעלם מהתקפות אישיות שספג מאולמרט ויצביע בעד מינויו כדי שלישראל יהיה שר אוצר קבוע. נתניהו הוסיף כי אם אולמרט ימשיך במדיניות הכלכלית הקודמת, הוא ימשיך להנות מתמיכתו.

 

חיים כץ ולאה נס השתתפו אף הם בדיון המורדים, אך לא התחייבו להרים ידם נגד המינוי. משה כחלון וגלעד ארדן "מתנדנדים". איוב קרא, שלעומתם לא מהסס באשר לאופן הצבעתו, האשים הבוקר כי ראש הממשלה "מתעקש ליצור לעצמו תדמית של מאפיונר, הגומל לחייבים טובות גם במחיר של פירוק הליכוד והליכה לבחירות מוקדמות". בישיבה הטיח קרא דברים קשים בסגנית השר רוחמה אברהם: "את קיבלת בקדנציה ראשונה תפקיד של סגן שר, זאת אמא של כל הזנות".

 

חברת הכנסת ענבל גבריאלי אמרה בישיבת הסיעה כי "יש כאן התפלגות משעשעת של בעד ונגד, כך שבעלי התפקידים תומכים באופן נלהב ולהיפך". לדבריה, "אנחנו יוצרים כאן תקדים - פילוג של הסיעה שלא על רקע אידאולוגי אלא אישי לחלוטין. אנחנו גוזרים פילוג, אולי לדורות".

 

לקראת ההצבעה: לשרון אין רוב

 

אחר הצהריים החל בכנסת הדיון בהצעות אי האמון שהגישו סיעות האופוזיציה על ייקור הלחם, גילויי שחיתות במערכת השלטון ופסיקת בג"ץ בעניין הפסקת פרויקט ההזנה בחינוך החרדי. בתום ההדיון תתקיים ההצבעה על מינוי השרים.

 

לאור התנגדות "המורדים" למינוי, נראה כי לשרון אין רוב בכנסת. לפי שעה, הוא נחוש להביא את חבילת המינויים כמקשה אחת, ולא לפצל את ההצבעה בעניינו של אולמרט - שנהנית מרוב גדול - מיתר ההצבעות. אם לא יצלח את ההצבעה - הערב או לכל המאוחר מחר - תישאר מדינת ישראל ללא שר אוצר.

 

ייתכן שבסופו של דבר יציל דווקא יו"ר הכנסת את הממשלה, ויכפה על שרון - לכאורה, בניגוד לעמדתו - את פיצול ההצבעות. היו"ר ריבלין אמר שיעשה כן רק אם יוצגו בפני 61 חתימות של ח"כים שרוצים בכך, או אם ראש הממשלה עצמו יבקש זאת. "אנו עלולים למצוא עצמנו במשבר עמוק משחשבנו", אמר בישיבת הסיעה.    

 

ולמי ששכח - יש גם אופוזיציה רשמית בישראל: היו"ר שלה, טומי לפיד משינוי, ביקש מחברי סיעתו זכות להימנע בהצבעה על מינוי השר אולמרט, באם ההצבעות יפוצלו. זאת בשל חברות אישית עמו. הסיעה דחתה את בקשתו ברוב גדול, והוחלט להטיל משמעת - במסגרתה יתנגדו כל חברי שינוי בכל ההצבעות. על כך הגיב לפיד: "אם בפעם הבאה מישהו ילך נגד משמעת סיעתית, אדע 'לנקנק' אותו". גם עמרם מצנע מהעבודה הודיע שיתנגד למינוי השרים, בהם הוא רואה שחיתות פוליטית.   


פורסם לראשונה 07/11/2005 14:33

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
יפצל? שרון הערב במליאה
צילום: איי אף פי
צילום: ירון ברנר
לא מהמתוגמלים: קרא
צילום: ירון ברנר
צילום: אלכס קולומויסקי
כן מהמנקנקים: לפיד
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: סבסטיאן שיינר
פילוג היסטורי. גבריאלי
צילום: סבסטיאן שיינר
מומלצים