שתף קטע נבחר

תרמו את מחשבכם למדע

חקר נגיף ה-HIV ומחלת האיידס, פיתוח תרופות למחלות מסוכנות, חקר הגנום האנושי ואפילו מחקרים בפיזיקה, כימיה ואסטרונומיה. פרויקטים מסוג @Home מתאחדים ומשגשגים, וגם אתם יכולים לתרום למדע - בקלות

החל מפברואר 2005 יכולים חובבי החלל לגלות גלי כבידה מן הבית בזכות השקתו של פרויקט Einstein@Home. זהו אחד מתוך לפחות שישים פרויקטים חדשים מסוג @Home המצויים כיום באינטרנט שבאמצעותם יכולים משתמשי מחשבים אישיים לתרום כוח עיבוד עודף ולעזור בפתרון בעיות מדעיות. אין גם צורך להעדיף משימה אחת על פני האחרת: תוכנות @Home יכולות כעת לפעול במקביל, ויש די כוח חישובי כדי לטפל בפרויקטי מחשוב מבוזר נוספים רבים.

 

מחשבים אישיים מודרניים טיפוסיים, המסוגלים לבצע לפחות מיליארד פעולות עשרוניות - פלופים - בשנייה (כלומר רוב המחשבים הביתיים שיוצרו מאז שנת 2000 בערך), כמעט לעולם אינם מנצלים את מלוא כוח החישוב שלהם, למעט כמה פעולות "כבדות" כגון הפקת גרפיקה. המחשוב המבוזר מנצל את הקיבולת העודפת הזאת בכך שהוא מחלק משימות גדולות לנתחים קטנים יותר ומפיץ אותם באינטרנט לעיבוד במחשבים הביתיים המובטלים בדרך כלל. התוצאה היא כוח מחשוב שאין דומה לו: המחשב BlueGene-L של IBM, מחשב-העל החזק ביותר כיום, מבצע כ-70 ביליון פלופים בשנייה. לעומתו פרויקט Seti@Home מתקדם בהערכה זהירה בקצב של למעלה ממאה ביליון פלופים בשנייה באמצעות כחצי מיליון מחשבים אישיים, כך אומר מנהל הפרויקט דיוויד פ' אנדרסון.

 

מאז השקת פרויקט המחשוב המבוזר הציבורי הראשון ב-1996 - החיפוש האינטרנטי הגדול אחרי מספרי מרסן - שמטרתו הייתה למצוא מספרים ראשוניים גדולים, צצו פרויקטי מחשוב-על וירטואליים רבים, קצתם רציניים (כמו בדיקת תרופות פוטנציאליות בעזרת FightAIDS@Home) וקצתם קלילים (כמו סימולטור הקופים השייקספירי). אנדרסון צופה שבשנים הקרובות יצוצו עוד מאות פרויקטים מסוג @Home, ושמספר המעבדים המשתתפים בהם יגיע לשלושים מיליון, לעומת 1.3 מיליון כיום.

 

התפתחות מרכזית בשטף הפרויקטים הזה היא יצירת פלטפורמות למחשוב מבוזר המסוגלות לארח כמה תוכנות יחד. על הגדולות שבהן נמנית התשתית הפתוחה לחישוב ברשת של ברקלי (BOINC), המארחת את Seti@Home, Einstein@Home וכן את הרשת העצמאית-לשעבר Climateprediction.net, שהצטרפה בחודש אוגוסט 2004. עם השותפים שיצטרפו ל-BOINC בחודשים הקרובים נמנים FightAIDS@Home, PlanetQuest ו-Orbit@Home.

 

תשתיות מקיפות אחרות לתוכנות חישוב מבוזר כוללות את Grid.org המריצה שני פרויקטים שמטרתם למצוא תרכובות נגד סרטן ולחזות את המבנה התלת-ממדי של חלבונים מתוך רצפי החומצות האמיניות שלהם, ואת Find-a-Drug.org המארחת נכון לעכשיו תשעה פרויקטים המנסים למצוא תרופות נגד מחלות שונות כגון מלריה ומחלת קרויצפלד-יעקב, קרובתה של מחלת הפרה המשוגעת באדם.

 

שרתי @Home כאלה גם חוסכים זמן למדענים. BOINC, לדוגמה, מציעה תשתית בקוד פתוח כך שחוקרים לא יצטרכו לכתוב את התוכנות בעצמם. תוכנה כזו עשויה לדרוש כמה שנות אדם לצורך פיתוחה, משום שעליה לפעול בלי כל תקלה במערכות הפעלה שונות ועל עד מיליון מחשבים, ולהתגונן מפני תוצאות שגויות והתקפות זדוניות. "אנו רוצים להקל על מדענים להשיג גישה לכוח מחשוב של מיליוני מחשבים," אומר אנדרסון, שהוא גם המנהל של BOINC.

 

אנדרסון מעריך כי הגבול העליון המעשי למספר תוכנות @Home שמחשב טיפוסי יכול להריץ הוא כ-12. בגבול זה כוח החישוב מתפזר כל כך, עד שאין לו שימוש מעשי בפרויקטים. הוא מוסיף שבעתיד ייתכן שירות שמאפשר סבב אוטומטי של פרויקטים במחשב. כיום, פלטפורמות כוללות עלולות להפריע זו לזו אם הן פועלות בו-זמנית על מחשב אחד. אד הוברד, נשיא חברת United Devices מאוסטין שבטקסס המפעילה את Grid.org, אומר עם זאת, שבמאתיים מיליון המחשבים הפרטיים בעולם, "יש די מקום לכולם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות האוניברסיטה העברית
הפרוייקטים מסייעים למחקרים בנושאי אסטרונומיה
באדיבות האוניברסיטה העברית
צילום: איי פי
וגם למחקרים העוסקים בגנטיקה
צילום: איי פי
ובמציאת תרופות למחלות קשות
מומלצים