שתף קטע נבחר

שנה למות ערפאת: "מרגישים יתומים בלעדיו"

אלפים הגיעו לעצרת הזיכרון שנערכה במוקטעה ברמאללה, במלאת שנה למותו של יו"ר הרשות. שומר ראשו סיפר: "אין יום שאנחנו לא נזכרים בראיס. בשבילנו הוא היה אבא. הוא היה מאכיל אותנו וכשהחבר'ה שלנו ישנו, הוא היה מכסה אותנו לפעמים". פעיל מרצ שהגיע לטקס: "אנו עומדים בפני הקבר לכבודו של מנהיג גדול ואנו מבטיחים להמשיך בדרכו"

אלפי פלסטינים נהרו בצהריים (יום ו') אל מתחם המוקטעה כדי להשתתף בעצרת המרכזית לציון יום השנה הראשון למותו של יו"ר הרשות הפלסטינית לשעבר, יאסר ערפאת.

 

האלפים התגודדו במתחם כשמאות אנשי ביטחון ומשמר נשיאותי מפרידים ביניהם לבין החלק המיועד לאח"מים ולאורחים. עשרות משלחות הגיעו אל חלקת הקבר, כדי להניח זרי פרחים ולומר דברי תפילה. שירים שנכתבו לערפאת ולזכרו הושמעו בזמן ההכנות לעצרת, תמונת ענק שלו עם שבועה של הרשות להמשיך בדרכו ולמלא אחר שבועתו נתלתה במוקטעה. "אין בינינו אף אחד שיוותר על גרגיר מאדמת ירושלים", כתוב בכרזה המרכזית שעל הבמה.

 


הטקס במוקטעה (צילום: איי.אף.פי)

 

סמוך לקבר עמד נזאר עבד אל קאדר, קצין במשמר הנשיאותי של ערפאת, שליווה את הראיס עד לרגע שבו עלה למטוס בדרכו לבית החולים. אל קאדר סיפר, כי הוא חש צער רב שנה לאחר פרידתו מהראיס: "אין יום שאנחנו לא נזכרים בראיס. שמונה שנים הייתי צמוד אליו בתוך המוקטעה".

 

לדבריו, חבריו אנשי המשמר אינם מרגישים שעבדו בשירותו של הראיס, "היינו יותר חברים שלו מאשר השומרים האישיים שלו. בשבילנו הוא היה אבא ולא ראיס. זה אומר שהוא היה דואג לנו באופן הכי אישי. היה מטריד את עצמו בבעיות שלנו. כשאחד מאיתנו היה חולה, הרגשת שהוא דואג לו באופן הכי כן ואמיתי".

 

"יחס של אבא"

 

אל קאדר סיפר כי בתקופת המצור במוקטעה "היינו לידו וחלק מאיתנו בחדר שלו. הוא היה מאכיל אותנו לפעמים. כשהחבר'ה שלנו ישנו, הוא היה מכסה אותנו לפעמים. הוא היה ישן לידינו על אותם מזרונים, זה יחס של אבא יותר מאשר יחס של מנהיג או נשיא".

 

לדבריו, הוא הרגיש עצוב מאוד כשהעלה עם חבריו את הראיס אל המטוס. "החתיאר (הזקן) היה חולה מאוד וזה גורלו מאלוהים. אף אחד לא ידע למה לצפות כי הגורל בידי אלוהים והוא היה חולה מאוד".

 

היום, שנה לאחר מכן, אומר קצין המשמר הנשיאותי כי הוא וחבריו מרגישים כמו יתומים. "היינו איתו ברגעים הטובים והיינו איתו ברגעים הפחות טובים, אבל אנחנו בני העם הפלסטיני רגילים ששאהיד אחד נופל ושהאיד אחר ממשיך את דרכו".

 

הוא כלל אינו סבור שערפאת נשכח. "כל יום אנשים מגיעים לקבר להניח זר ולהתפלל. אנשים רגילים לצד משלחות רשמיות מכל העולם באים לחלוק כבוד למנהיג הגדול הזה".

 

אבו מאזן: "ערפאת הוביל את הספינה הפלסטינית לירושלים"

 

אחרי שהניח זר על קברו של ערפאת והניף לראש התורן את דגל פלסטין עם תמונתו של ערפאת, החל אבו מאזן את הספדו לערפאת. הוא אמר כי "סיפורו של ערפאת לא דומה לאף דבר אחר". לדבריו, ערפאת התאפיין ביכולתו לקום מההריסות ולהניף את סימן הניצחון.

 


מסדר צבאי לציון יום השנה. צילום: רויטרס

 

אבו מאזן הגדיר את ערפאת "הפרש של המהפכה הפלסטינית": "אין מנהיג מודרני שהעסיק את העולם כפי שעשה זאת ערפאת. אין בהיסטוריה הפלסטינית דמות כריזמטית כמוהו, קברניט שהוביל מול כל הגלים את הספינה הפלסטינית לירושלים". אבו מאזן הגדיר את ההתנתקות מהרצועה כ"פירות מאבקו של ערפאת".

 

אבו מאזן גם הביע בנאומו את נכונותו למו"מ אמיתי ורציני עם ישראל: "אנו נעשה הכל כדי להגיע לשלום ונעשה הכל כדי שהנסיגה מעזה תהיה הדלת להשלמת הנסיגות וקץ הכיבוש". הוא גם לא שכח גם לתקוף את ישראל, ואמר כי היא ממשיכה לייצר אשליות. הוא הוסיף כי הפלסטינים נחושים לאחד את שורותיהם אבל לא ייכנעו לתכתיבים של אף אחד מהצדדים, רמז לתנאים שמבקשים להציב הארגונים הפלסטיניים כדי להאריך את הרגיעה: "לגיטימציה האחת והיחידה היא זו שמושגת דרך הקלפי ולא בשום דרך אחרת".

 

את ההספד סיים אבו מאזן בשבועה להמשיך בדרכו של ערפאת כדי להגשים את החלום הפלסטיני. "אני מבטיח ללכת בדרכו של ערפאת ובדרכם של כל השאהידים שהקריבו עצמם למען הפלסטינים. אני אומר לך, ערפאת, כאן ליד הקבר שלך ואני בטוח שאתה שומע אותי - אנחנו נשבעים ללכת בדרכך".

 

פעילי שלום ישראלים: "הוא היה מענקי הדור"

 

בין האורחים סמוך לבמה גם פעילי שלום. לטיף דורי ממרצ, יו"ר הוועד למען דיאלוג ישראלי פלסטיני, וכן הסופר והעיתונאי אמנון קפליוק. דורי, שמחזיק בכיסו עותקים של ההודעה לעיתונות אמר כי ערפאת היה אחד מגדולי המנהיגים בדורו. "הוא היה דמות צנועה ואחד מענקי הדור שסימל את הכבוד וההתנגדות. הכרתי אותו מאז שחזר לשטחי הרשות וראיתי בו אח וחבר אמיתי. הרגשה זו באה לידי ביטוי בעיקר בתקופת המצור עליו במוקטעה. שליטי ישראל פעלו בצורה שפלה נגד האינתפיאדה של העם שלו וזכו בבושה לנצח נצחים. אבל המאבק צריך להמשיך עד לקץ הכיבוש והקמת מדינה פלסטינית עצמאית לצד ישראל במסגרת הסכם שלום צודק. היום אנו עומדים בפני הקבר לכבודו של מנהיג גדול ואנו מבטיחים להמשיך בדרכו, דרך שלום האמיצים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
ערפאת. יותר אבא מראיס
צילום: איי אף פי
צילום: איי אף פי
טקס הזיכרון ברמאללה
צילום: איי אף פי
מומלצים