שתף קטע נבחר

ח"כ תמיר: בסוף השבוע לא תהיה ממשלה

במערכת הפוליטית מעריכים ש"הולכים לבחירות", ונותר רק למצוא את הדרך כיצד לעשות זאת. ביום רביעי תדון הכנסת בהצעה של ח"כ אורלב לפיזורה. פרץ איים שאם שרון לא ייפגש עמו בתחילת השבוע ייתכן שהעבודה תחבור לאורלב. בסביבת שרון אומרים: "עם ישראל צריך ללכת לבחירות בגלל בעיית לו"ז?"

שבוע פוליטי סוער בפתח: ביום רביעי תדון הכנסת בארבע הצעות לפיזורה, אחת מהן של ח"כ זבולון אורלב (מפד"ל). במערכת הפוליטית מעריכים ש"הולכים לבחירות", וכעת נותר למצוא את הדרך כיצד לעשות זאת. ח"כ יולי תמיר, המקורבת לעמיר פרץ ותמכה בו מראשית המרוץ אומרת ל-ynet כי "בסוף השבוע כבר לא תהיה ממשלה".

 

אמש (שבת) איים יו"ר העבודה הנבחר, עמיר פרץ, כי אם ראש הממשלה לא ייפגש עמו בתחילת השבוע, ייתכן שהעבודה תחבור לח"כ אורלב, ותתמוך בהצעה שיגיש לפיזור הכנסת. פרץ זעם ששרון דחה את הפגישה ביניהם ליום חמישי. 

 

"קורה דבר מוזר: במשך יומיים ביקשתי לדבר לדבר עם שרון בטלפון, כי פגישה שהיתה אמורה להתקיים ביום ראשון נדחתה ליום חמישי. שרון נהג בחוסר אחריות כשדחה את הפגישה. גם אני מכיר תרגילים פוליטיים ומתכוון לשמור את הקלפים קרוב לחזה", אמר פרץ בראיון לתוכנית "פגוש את העיתונות" בערוץ 2.  

 

ח"כ יולי תמיר, מי שעמדה מתחילת הדרך לצדו של עמיר פרץ, אומרת ל-ynet: "אני מקווה ששרון יזמין את עמיר וביחד הם יגיעו להסכמה מהו התאריך הטוב ביותר לבחירות. ברור לכולם שהממשלה סיימה את דרכה. זה ברור לכולם, גם במפלגת העבודה.

 

"ההצבעה ביום רביעי היא למעשה מסלול של חוסר ברירה. המסלול המועדף הוא דרך פגישה עם ראש הממשלה. לעמיר חשוב שהכל יעשה בתיאום. הליכוד והעבודה לא יכולים להעביר יחד את התקציב כי הוא יהפוך לפרי סחטנות של שברי מפלגות". 

 

על הדרך המשותפת עם עמיר פרץ, מספרת תמיר: "בחרתי ללכת עם עמיר כי אני מרגישה שותפות בדרכו המדינית והחברתית והתחושה שלי שלאיש יש את העוצמה ובעיקר את הרעב. לצערי, לא היו לנו יותר מדי מנהיגים רעבים. רצוי אחד רעב כדי לעשות את ההבדל. האמת היא שכבר רואים את ההבדל. עמיר הפך אותנו למפלגה לוחמת. כל הסיעה תעמוד לצידו בהצבעה. יש חריקות רק בשוליים. שרי מפלגת העבודה מחוייבים להצביע בעד פיזור הכנסת ביום רביעי. אין להם ברירה אחרת".

 

פיזור הכנסת: כך זה יעבוד

 

ההצעה של אורלב לפיזור הכנסת תהיה הנוחה ביותר מבחינת כל המפלגות לטובת היערכות לבחירות, שכן מדובר בהצעת חוק בקריאה טרומית, שתעבור לוועדת הכנסת ושם ייקבע מועד מוסכם לבחירות.

 

הצעת החוק תעבור רק אם מפלגת העבודה תתמוך בה. אם ייכשל אורלב בהצעה, לא יוכל להביאה להצבעה חוזרת לפני שיעברו 45 ימים מההצבעה הראשונה. אורלב הודיע שאם יידע שהחוק לא יעבור, הוא יעביר אותו להצבעה במועד אחר.

 

הצעת חוק לפיזור הכנסת, כמו זו שהגיש ח"כ אורלב, דורשת רוב רגיל בקריאה טרומית, אולם בשלושת ההצבעות הבאות באותו חוק דרוש רוב של 61 חברי כנסת, משום שמדובר בפגיעה בחוק יסוד הכנסת, הקובע שהכנסת מכהנת ארבע שנים. מרגע שחוק כזה עובר, הבחירות מתקיימות בתוך 90 יום. הנוהל זהה גם לגבי שלוש ההצעות האחרות לפיזור הכנסת, שיידונו ביום רביעי. את ההצעות הללו הגישו חברי הכנסת יצחק לוי, זהבה גלאון ומוחמד ברכה. 

 

"שפרץ יואיל לחכות"

 

השאלה היא האם יוביל פרץ מהלך חד-משמעי שיוביל לכך שבסוף השבוע תהיה מפלגת העבודה מחוץ לממשלה. גורמים בסביבתו של פרץ אמרו ל-ynet כי "שרון חושב שהוא יכול לשחק איתנו ולכן הוא דחה את קיום הפגישה עם עמיר ליום חמישי. הוא חשב שהוא יוכל להגיע ליום רביעי ואז לדחות אותה בשבוע אולם המשחקים נגמרו. את משחקי המנהיגות של שרון הוא לא יעשה על גבינו, אנחנו משחקים כדורגל אנגלי לא כדורגל מליגה ג'".

 

בסביבתו של ראש הממשלה לא מבינים "על מה המהומה שמייצר פרץ לקראת ההצבעה". לדברי גורמים בסביבת ראש הממשלה, נקבעה פגישה בין שרון פרץ ליום חמישי, כי לוח הזמנים של ראש הממשלה צפוף. "בשני ושלישי ראש הממשלה משתתף באירועים ממלכתיים לזכרו של רבין. עם ישראל צריך ללכת לבחירות בגלל שלראש הממשלה לא הסתדרה פגישה פוליטית בלוח הזמנים? האם מפלגת העבודה רוצה להפר את ההסכם הקואליציוני במהלך חד צדדי? לראש הממשלה יש לוח זמנים לנהל את המדינה, שיואיל מר פרץ לחכות".

 

לאחר היוודע התוצאות בעבודה, שרון זימן לתחילת השבוע את יו"ר הקואליציה ח"כ גדעון סער לפגישת עדכונים והערכות. מקורביו של רה"מ הוסיפו: "רה"מ חייב זמן לקיים התייעצויות, לא נכון להציב אולטימטום. יש עתיד ליחסים בין שתי המפלגות. אפשר להחליט על סיום הסכמים קואליציוניים בין המפלגות באופן מסודר, ואפשר ללכת לבחירות גם באופן מסודר".  

 

בהכנת הידיעה השתתף אטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
פרץ. יחבור לאורלב?
צילום: ירון ברנר
צילום: שלום בר טל
העבודה מחויבת לתמוך. תמיר
צילום: שלום בר טל
צילום: איי אף פי
שרון. "שיואיל לחכות"
צילום: איי אף פי
צילום: גיל יוחנן
אורלב. יגיש או ימשוך את ההצעה?
צילום: גיל יוחנן
מומלצים