שתף קטע נבחר

נפילה לצורך עלייה

האם בעתיד, הדרך הרווחת לשיגור בני אדם לחלל תתחיל בגובה של קילומטרים מעל פני הקרקע, כפי שמציעה "t/Space" ולא ישירות מן הקרקע, כפי שמקובל כיום בטיסות חלל מאויישות?

במשך עשרות שנים הורגלנו לצפות בחלליות הממריאות לחלל ישירות מן הקרקע, אולם מנקודת ראות של חיסכון באנרגיה היה רצוי לשגר את החללית ממקום גבוה ככל האפשר באטמוספירה. שיגור מסוג כזה מנסה עתה לפתח הקונסורציום "t/Space", המהווה איחוד של מספר חברות קטנות של תעופה וחלל.

 

ההצעה של "t/Space" היא להפיל חללית מגובה של 10 עד 13 קילומטרים ולשגרה משם לחלל. החללית תינשא על גב מטוס ובגובה המתאים תופל מן המטוס כשהיא נושאת בתוכה צוות של אסטרונאוטים. היא תופל באופן כזה שזנבה יהיה זה שיושמט ראשון כלפי מטה, שבריר שנייה לפני שיושמט החרטום. דבר זה נועד להביאה למצב אנכי כשזנבה למטה וחרטומה למעלה, מוכנה לשיגור לחלל. אל הזנב יוצמד מצנח שיתנפח ובאופן כזה יאט את סיבובה שייווצר כתוצאה משמיטתו של הזנב לפני החרטום (כאשר משחררים את זנב הטיל קודם ומחזיקים באותו הזמן את חרטומו ייפול הזנב עקב כוח המשיכה והטיל יסתובב כלפי מטה בדיוק כמו שאם נשחרר את קצהו האחד של מקל לפני קצהו האחר, המקל יסתובב.

 

פתיחת המצנח מיועדת רק להאט קצב סיבוב זה) כך, תתייצב החללית כעבור זמן במצב אנכי המתאים לשיגור. כאשר היא תתרחק למרחק בטוח דיו מן המטוס שנשא אותה, יופעלו מנועיה והיא תשוגר לחלל. על פי חישובי "t/Space", תוכל החללית לשאת בדרך זו אסטרונאוטים למסלול נמוך סביב כדור הארץ.

 

הרעיון לשלוח טילים מגובה של קילומטרים מעל פני הקרקע, בעזרתו של מטוס, איננו חדש. יחד עם זאת, עד כה שוגרו טילים כאלה רק באופן אופקי ולא אנכי. שיגור כזה עשה שימוש בכנפיים בהם היה מצויד הטיל, הנישא על גב מטוס, לשם השגת כוח עילוי גדול דיו שיאפשר לו לעזוב את כלי הטיס הנושא אותו. הקונסורציום המפתח את החללית המשוגרת אנכית טוען שמאחר שהרעיון של שיגור אנכי איננו מצריך כנפיים, הוא חוסך במשקל וכך מאפשר לשאת לחלל משאות כבדים יותר מאלה שניתן לשאת באמצעות טיל הממריא באופן אופקי.

 

החללית העתידית תגיע לאורך של 27.5 מטרים. בינתיים הספיק כבר הקונסורציום לבנות רקטת דמה מוקטנת, שאורכה 6.35 מטרים, כרבע מאורכה של החללית העתידית. הרקטה שוגרה פעמיים בשנה זו - פעם במאי ופעם ביוני. התנהגותם של השיגורים חפפה לתחזית שעלתה מהדמיות מחשב שנעשו קודם לכן.

 

האם בעתיד, הדרך הרווחת לשיגור בני אדם לחלל תתחיל בגובה של קילומטרים מעל פני הקרקע, כפי שמציעה "t/Space" ולא ישירות מן הקרקע, כפי שמקובל כיום בטיסות חלל מאויישות?

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תשכחו משיגורים רגילים?
צילום: רויטרס
מומלצים