שתף קטע נבחר

שלום בטוניסיה: "מרגיש נוח ומקובל"

ביקור שר החוץ הישראלי בטוניסיה מעורר עניין בקרב כלי התקשורת הערביים, ושלום מקווה כי העניין בישראל ובסיפורו האישי מלמד על שינוי ביחס לישראל: "אפילו אמי, שצופה מדי פעם בשידורים פה, אמרה לי שמתקיימים דיונים על הדברים שאני אומר. קרה כאן משהו, הם מדברים יותר בחופשיות, ומבינים שנורמליזציה עם ישראל טובה גם לאינטרסים שלהם עצמם"

"אני מרגיש מקובל ונוח כאן, מראיינים אותי בערבית, והשפה הערבית חוזרת אלי לאט לאט. כבר יצא שנשאלתי שאלות בערבית במהלך הראיונות ועניתי מבלי שהיה צורך בתרגום", סיפר ל-ynet שר החוץ סילבן שלום, שאף חתם את נאומו בפני הוועידה באמרה בערבית. לדבריו, בטרם השתמש בפתגם התייעץ עם אימו כדי לדעת כיצד אומרים זאת בערבית בניב הטוניסאי המקומי.

 

שלום נראה נרגש מאז נחת על אדמת טוניסיה. זאת, בין אם במפגש עם הקהילה היהודית ובין אם בעקבות מפגשים מדיניים שקיים. השר מרבה לדבר על חשיבות הביקור ההיסטורי ועל התקדמות ביחסים בין ישראל לטוניסיה. בטרם נשא את נאומו אתמול אחר הצהריים בוועידת המידע, התקבל השר במחיאות כפיים באולם, ומיד אחרי נאומו עטו עליו נציגי תחנות הלוויין הערביות ובהן אל-ג'זירה, אל-חורה, הערוץ הטוניסאי המקומי ועוד. השר השיב לכל שאלה שנשאל, וניכר היה כי העיתונאים הערבים מגלים בו עניין רב.

 


עם ילדי הקהילה היהודית. צילום: משה מילנר, לע"מ 

 

כשנשאל ע"י ynet האם הוא רואה בעניין בו משום עדות להתקדמות ביחסים בין ישראל לעולם הערבי ולטוניסיה בפרט הוא השיב: "בכל מקום בו אני מסתובב כאן אני מוקף בעיתונות ובתקשורת ערבית, שמתעניינת ביחסים בין ישראל וטוניסיה - אבל גם בסיפור האישי שלי, שמוסיף הרבה צבע".

 

כשנשאל האם החזון אותו הביע בנאומו ולפיו על מדינות ערב והמדינות המוסלמיות להפריד בין הנורמליזציה עם ישראל לבין התקדמות בתהליך המדיני אמר השר שלום: "בדיונים שיש כמעט מדי ערב בערוצי הטלוויזיה הערביים ישנם דיונים על הקשרים שבין ישראל לעולם הערבי. לפני צאתי לכאן התראיינתי לערוצי הטלוויזיה המובילים, וההתעניינות גדולה מאוד. אפילו אמי, שצופה מדי פעם בשידורים, אמרה לי שמתקיימים דיונים על הדברים שאני אומר. לדעתי קרה כאן משהו. הם מדברים יותר בחופשיות, פתיחות והבנה שהנורמליזציה היא טובה גם לאינטרסים שלהם עצמם. אני לא אומר שהעניין אינו קשור לפלסטינים, אך לדעתי הקשר הגורדי בין הדברים נשבר. היום ההתקדמות בין הנורמליזציה בישראל לבין התהליך המדיני יכולה להיות במקביל, בעוד שפעם היה וטו מוחלט על התקדמות שכזאת עד אשר יימצא פתרון".

 

"אני מקווה שמדובר בתהליך (של שיפור ביחסים בין ישראל ומדינות ערב)", הוסיף שר החוץ, "לכל צעד כאן יש משמעות. הטוניסאים יכלו שלא לאשר לנו טיסה ישירה ולאלץ אותנו לטוס דרך רומא - אך הם אישרו לנו לבוא בטיסה ישירה, בראש משלחת גדולה, ולהניף את דגל ישראל. הזמינו אותי למקומות רבים במדינה וגם לארוחת ערב עם הנשיא, למרות שאינני ראש מדינה כמו שאר המשתתפים בארוחה. כל אלה הם צעדים בכיוון הנכון" הוא ציין בסיפוק.

 

"דווקא לא רואה סיכוי לנורמליזציה"

 

למרות ההתרגשות הגדולה של השר שלום, נראה שלא כולם שותפים לדעתו. נציגה ערביה מאחת המשלחות של מדינות המפרץ שוחחה עם ynet מיד

 עם תום נאומו של שר החוץ, ואמרה כי נורמליזציה עם ישראל היא עדיין דבר רחוק, המותנה במציאת פתרון לבעיה הפלסטינית: "באופן אישי אני מכבדת אנשים אחרים, את דתם את תרבותם ואת הרקע שלהם. אני מאמינה בחילופי מידע, זהו דבר שיכול לתרום לכולם. אולם אני לא רואה שום סיכוי לנורמליזציה עם ישראל כל עוד לא יימצא פתרון". הנציגה חזרה וביקשה להדגיש כי מדובר בדעתה הפרטית שאיננה מחייבת את המדינה אותה היא מייצגת.

 

כשנשאלה אם מדובר בביקור משמעותי, ביקשה שוב לצנן את ההתלהבות ואמרה: "אולי ישראל וטוניסיה מנסות להראות רצון טוב. אינני יכולה לשפוט אם מדובר בצעד רציני או רק במחווה דיפלומטית".

 

משיחה איתה עולה אם כן כי למרות הכול, ואפילו אחרי נסיגת ישראל מרצועת עזה, אין שיפור של ממש בגישה בארצה כלפי ישראל: "למיטב שיפוטי אין שינוי של ממש באווירה" היא אומרת.


פורסם לראשונה 17/11/2005 00:58

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: משה מילנר, לע"מ
נואם בפני הוועידה
צילום: משה מילנר, לע"מ
צילום: משה מילנר, לע"מ
עם נשיא מאוריטניה ואל
צילום: משה מילנר, לע"מ
מומלצים