שתף קטע נבחר

הבנק העולמי: הגירה טובה לכלכלה הגלובלית

העברות הכספים ממהגרים למדינות היעד שלהם, שהסתכמו בשנה החולפת ביותר מ-232 מיליארד דולר, הן "דרך חשובה ליציאה מעוני קיצוני עבור מספר גדול של בני אדם", אומרים מחברי הדו"ח

ההגירה הגלובלית יכולה לשפר באופן משמעותי את רווחתם של המהגרים ומשפחותיהם, וכן לתרום רבות למדינות המקור והיעד שלהם, בתנאי שמדיניות הפיקוח על ההגירה תשפר את ניהול זרימת המהגרים והעברות הכספים בין המדינות. כך עולה הדו"ח התחזיות הכלכליות הגלובליות השנתי של הבנק העולמי.

 

השנה מתמקד הדו"ח בנושא "ההשלכות הכלכליות של העברות כספים והגירה". המחברים צופים כי הצמיחה הכלכלית במדינות מתפתחות תואט ל-5.9% השנה ול-5.7% ב-2006, לעומת 6.8% ב-2004. המדינות המפותחות צפויות לצמוח בקצב של 2.5% ב-2005 ו-2006, לעומת 3.1% ב-2004.

 

"מספר המהגרים בעולם מגיע כיום לכ-200 מיליון בני אדם. הפרודוקטיביות שלהם והכנסותיהם הם כוח חזק מאחורי הפחתת העוני", אמר הכלכלן הבכיר בבנק, פרנסואה בורגיון. "העברות כספים, באופן מיוחד, הן דרך חשובה ליציאה מעוני קיצוני עבור מספר גדול של בני אדם. האתגר העומד בפני קובעי המדיניות הוא מיקסום ההטבות הכלכליות הפוטנציאליות של הגירה תוך כדי התמודדות עם ההשלכות החברתיות והפוליטיות הנלוות אליה", אמר בורגיון.

 

ההשלכות האלו עמדו במרכז הבמה בשבועות האחרונים, בעקבות ההתפרעויות ההמוניות שהיכו בצרפת ובמדינות נוספות באירופה. רוב הצעירים שהתפרעו בצרפת מגיעים משכונות עוני שבהן שוכנות קהילות מהגרים גדולות, בעיקר מהגרים מקולוניות לשעבר של צרפת בצפון ומערב אפריקה.

 

עם שוך המהומות בשבוע האחרון ניסו נשיא צרפת, ז'אק שיראק, והקבינט שלו לאזן את הקשיחות שהפגינו במהלך ההפגנות ולהתייחס לתחושות הקשות לגבי אי צדק חברתי וכלכלי שעמדו מאחורי המהומות. גופים בינלאומיים, ביניהם הבנק העולמי, הדגישו כי בעתיד צפויה חשיבותה של ההגירה לעלות, עם הירידה בקצב הילודה בארצות העשירות.

 

הגירה מגדילה הכנסות, מפחיתה עוני קיצוני

 

לפי הדו"ח, גידול במהגרים שיגדיל את כוח העבודה ב-3% עד 2025 יגדיל גם את ההכנסה הריאלית הגלובלית ב-0.6%, או 356 מיליארד דולר. מחברי הדו"ח טענו כי הרווח היחסי יהיה גדול יותר לבתי אב במדינות מתפתחות מאשר במדינות עשירות, ויתחרה אף ברווח הצפוי למדינות אלו מהרפורמה הגלובלית להסרת מחסומי הסחר.

 

לפי הדו"ח, היקף הכספים שהועברו בכל העולם ב-2005 הגיע ליותר מ-232 מיליארד דולר, מהם הועברו למדינות המתפתחות כ-167 מיליארד דולר, סכום גדול פי 2 ויותר מסכומי הסיוע המועברים אליהן מכל המקורות. תשלומים שמועברים דרך השוק השחור או ערוצים לא רשמיים עשויים להוסיף עוד כ-50% להערכה זו.

 

המדינות שמקבלות את כמות הכספים הגדולה ביותר הן הודו (21.7 מיליארד דולר), סין (21.3 מיליארד דולר) ומקסיקו (18.1 מיליארד דולר). המדינות שבהן חלקן של העברות הכספים בתמ"ג הוא הגבוה ביותר הן טונגה (31%), מולדובה (27.1%) לסות'ו (25.8%) והאיטי (23.8%).

 

ניתוח של סקרי משקי בית מראה כי העברות הכספים קשורות לירידות משמעותיות בעוני במספר מדינות בעלות הכנסה נמוכה, כמו למשל אוגנדה שרשמה ירידה של 11%, בנגלדש (6%) וגאנה (5%). הסקרים מראים כי העברות הכספים קשורות גם לגידול בהוצאות משקי בית על חינוך ובריאות.

 

אך העמלות שגובים ספקי שירותי העברות כספים ממהגרים עניים הן גבוהות, ועשויות להגיע ל-10% עד 15% להעברות כספים קטנות. הדו"ח קורא להפחתת העמלות ולהגברת התחרות בשוק העברות הכספים.

 

יש לשפר את ניהול ההגירה

 

כדי למקסם את הרווח, הדו"ח קורא למדינות מתפתחות לנסות ולהגיע להסכמים עם מדינות היעד של המהגרים לשיפור תנאי המעבר בגבולות, חיפוש התעסוקה ומשלוחי הכסף למדינות המקור. הדו"ח טוען כי באמצעות ניהול טוב יותר של הגירה ניתן גם לשפר את המלחמה בהגירה הבלתי חוקית.

 

אחת מהדרכים המוצעות היא הענקת ויזת עבודה זמנית למהגרים בעבודות לא מקצועיות, הדומה לתוכנית שהציע הנשיא בוש להענקת אשרות עבודה למהגרים לא חוקיים לתקופה של שלוש שנים. הצעתו של בוש זוכה לתמיכת הקהילה העסקית בארה"ב, הרעבה לעובדי בניין וחקלאות, אך זוכה להתנגדות של רפובליקנים רבים.

 

מחברי הדו"ח הביעו התנגדות לתוכניות ממשלתיות למיסוי העברות כספים, ואמרו כי "הכספים המועברים הם הכנסות עמלם של אנשים, שברוב המקרים כבר מוסו. ממשלות לא צריכות למסות אותם שוב או לנסות ולהתייחס אליהם כאל סיוע למדינות מתפתחות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
מהגרים טובים לכלכלה
צילום: איי פי
מומלצים