שתף קטע נבחר

השאלות שאחרי המפץ

למה שרון הלך לנשיא? מהו חוק לפיזור הכנסת? מהי ממשלת מעבר ומתי יתקיימו הבחירות? הד"ר סוזי נבות, מומחית למשפט חוקתי, עושה סדר במהומה החוקתית והפרלמנטרית

מדינת ישראל הולכת אמנם לבחירות - זה כבר ברור. אבל ברקע המהלך עולות שאלות רבות של איך ומתי. מאז נודע אמש (יום א') על פרישתו של ראש הממשלה שרון מן הליכוד נזרקו לחלל האוויר תאריכים אפשריים רבים. חלקם נפסלו על ידי סיעות הכנסת, חלקם אפשריים רק בקונסטלציה פוליטית מסויימת. הד"ר סוזי נבות, מומחית למשפט חוקתי, עושה סדר בבלאגן הפרלמנטרי ומסבירה את המצב החוקתי.

 

 

למה, בעצם, הלך שרון לנשיא?

 

"ראש הממשלה מבקש 'לפזר' את הכנסת. לשם כך הוא זקוק לאישור הנשיא. מבחינת לוח הזמנים: אם יסכים הנשיא לבקשתו של שרון - ראש הממשלה מפרסם צו, הנכנס לתוקף בתוך 21 ימים מרגע פרסומו. במקרה כזה הבחירות תיערכנה בתוך 90 יום מרגע כניסת הצו לתוקפו.

 

"אבל - בתוך 21 ימים מיום פרסום הצו, רשאים רוב חברי הכנסת (כלומר 61 חברים) לבקש בכתב מנשיא המדינה להטיל על חבר כנסת אחר, שהסכים לכך בכתב ושאינו ראש הממשלה, להרכיב ממשלה. אם יצליח - הכנסת לא מתפזרת".

 

מהו חוק לפיזור הכנסת?

 

"הכנסת יכולה לקבל חוק המפזר את הכנסת. במקרה כזה "השליטה" על מהלך פיזור הכנסת עוברת לכנסת. היא זו שקובעת, בהסכמת חברי הכנסת, את המועד לעריכת בחירות. חוק כזה דורש רוב של 61 חברי כנסת והחוק חייב לכלול הוראה הקובעת את מועד הבחירות - על המועד להיקבע לא יאוחר מחמישה חודשים מיום קבלת החוק".

 

מה ההבדל בין פיזור הכנסת בחוק לבין פיזורה על ידי פנייה של רה"מ לנשיא?

 

"ההבדל מתבטא הן בתאריכים והן במצבה של הממשלה. במקרה שבו ראש הממשלה פנה לנשיא וביקש לפזר את הכנסת, הממשלה מכהנת בלא שהיא נהנית עוד מאמון הכנסת. לכן מכונה הממשלה "ממשלת מעבר". ממשלה כזו רשאית למנות חבר כנסת להיות שר בתפקידו של שר שחדל לכהן, בלא צורך באישור של הכנסת למינוי.

 

"לעומת זאת, כאשר מתקבל חוק לפיזור הכנסת, הממשלה אינה נחשבת לממשלת מעבר. כל שינוי בהרכב השרים מחייב אישור של הכנסת.

 

באשר לתאריכים - חקיקה של הכנסת לגבי הקדמת הבחירות אינה מחייבת את הנשיא. אם הכנסת תפוזר לפי הצו של ראש הממשלה, לאחר שיקבל את הסכמת הנשיא, הבחירות יתקיימו בסביבות ה-6 במרס. אם הכנסת תפוזר בחקיקה, הבחירות יתקיימו בתאריך אותו ייקבעו חברי הכנסת - ה-28 במרס.

 

"יצויין כי אין בחוק התייחסות ל"מירוץ הסמכויות" שנוצר בין ראש הממשלה בפנייתו לנשיא לבין הכנסת, המבקשת לחוקק חוק לפיזור הכנסת. ברור כי האפשרות של פיזור הכנסת בפניית רה"מ לנשיא היא מקילה מבחינת יכולת התפקוד שלה. ממשלתו הופכת לממשלת מעבר והוא יכול לצרף אליה שרים ללא אישור הכנסת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דדי חוגג
נבות. סדר במהומה
צילום: דדי חוגג
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
אז למה שרון הלך לנשיא?
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
מומלצים