שתף קטע נבחר

ויכוח ברמאללה: מי טוב ליהודים, שרון או פרץ?

בשטחים מנסים לעקוב אחר הדרמה בפוליטיקה הישראלית, אבל לא תמיד עומדים בקצב. בכל מקרה, יש כבר ויכוחים: שוטר ברמאללה מספר: "אני ממש מתלהב מעמיר פרץ, ואם הוא ינצח, דברים ישתנו". לעומתו מודה האמן ג'אד עלי: "אם הייתי יכול לבחור, הייתי בוחר בשרון". במספרה של פדי במרכז העיר כולם מסכימים: הליגה הספרדית בכדורגל יותר מעניינת. ומה עם אבו מאזן? הוא מתעניין בעיקר בשאלה מול מי ינהל משא ומתן

פרס עם שרון, יחימוביץ' עם פרץ. תירוש עם שרון, ומי זה בכלל ברוורמן? ברחוב הפלסטיני, צריך להודות, קצת מבולבלים. ברמאללה התעניינו היום (ד') התושבים בבחירות הפנימיות של הפתח, ובליגה הספרדית בכדורגל, יותר מאשר במסע הרכש האחרון של המפלגות הגדולות בישראל. אבל גם שם יש מי שעוקב באדיקות אחר המתרחש בזירה הפוליטית. 

 

בבית קפה בעיר התחתית ברמאללה יושב מאזן ג'רבאווי, איש עסקים פלסטיני העוסק בחקלאות. לדבריו, הרחוב הפלסטיני עדיין לא מבין באמת את השינויים בישראל. "אני מבין שמדובר בשינויים עמוקים, אבל אני לא ממש אופטימי - ולאו דווקא בגלל השינויים בישראל, כי אם יותר בגלל חוסר יכולתי לראות שינויים אמיתיים ברחוב ובשלטון הפלסטינים".

 

לדבריו, חלק מהפלסטינים מבינים את המשמעות של בחירתו של פרץ לראשות העבודה וכן את פרישתו של שרון מהליכוד. "הציבור הפלסטיני מפגין היום יותר עניין וסקרנות ורצון לדעת האם המהלכים האחרונים בישראל משמעותם שהציבור בישראל מוכן לפשרה היסטורית עם הפלסטינים.

 

"אנו הפלסטינים מצידנו עשינו את ההקרבה הגדולה - קיבלנו את האפשרות של מדינה פלסטינית על שטחי 67', שזה 22 אחוזים משטחי פלסטין ההיסטורית", אומר ג'רבאווי. "כעת אנו מצפים לראות אם בישראל מוכנים יותר לפשרה של הקמת מדינה פלסטינית אמיתית".

 

ג'רבאווי מקווה כי "השינויים האלה בישראל משמעותם שיותר אנשים מבינים שכדי שישראל תצא מהמצוקה הכלכלית שלה חייב להיות שינוי אמיתי בתחום המדיני והביטחוני. המפתח נמצא גם בידי הפוליטיקאים הפלסטינים, שחייבים לשנות את גישתם מול ישראל ולבנות שלטון אמיתי המתבסס על מוסדות רציניים".

 

"שום דבר לא משתנה" 

 

במספרה של פדי במרכז רמאללה הדברים נראים מעט אחרת. מאהר חטאב, שיושב במספרה, אומר כי הוא וחבריו מתעניינים יותר בליגה הספרדית בכדורגל ובבחירות בפתח. "כדי לא להגיד שאנחנו מנותקים מהעולם אני אגיד שאנחנו התעניינו קצת בבחירות בתוך הפתח, אבל גם זה לא ממש הטריד את מנוחתנו, מה שקורה אצלם. אני חושש ששום דבר לא ישתנה אצלנו. בנוגע לישראל אנחנו לא ממש מתעניינים אם זה יהיה שרון, פרץ, או מישהו אחר שינצח. אנחנו לא אופטימים לגבי שום אפשרות לשינוי אמיתי. אני בן 36 ומאז שנולדתי אני שומע את המשפט שאומר 'הנה, יהיה שינוי'. ו'הנה, הדברים ישתנו לטובה', אבל שום דבר לא קורה".

 

חטאב אומר כי גם הנסיגה מעזה לא השפיעה רבות על תחושתו ותחושת חבריו. "גם אחרי הנסיגה בעזה הפלסטינים שם נשארו בתוך כלא גדול. קודם הם היו בכלא קטן, ועכשיו הם בכלא גדול ואין שום שינוי ממשי, אמיתי שאנו יכולים להרגיש".

 

חטאב מעדיף לדבר על המתרחש בליגה הספרדית: "תשמע, מה שקורה שם זה משהו גדול. שחקנים ברמה עולמית כמו אלה שבריאל מדריד ולא מצליחים לדגדג את ברצלונה. דרך אגב, אתה עוקב אחרי הבורסה אצלנו? היא משתוללת בטירוף ומניה שעולה היום עשרה שקלים תעלה מחר עשרים. זה לא יותר מעניין ממה שקורה בפוליטיקה שלכם?".

 

"רק שרון יביא שלום"

 

ג'אד עלי הוא אמן, ודווקא מתעניין במה שקורה בישראל. הוא אף מגלה בקיאות במעבר של שלי יחימוביץ' למפלגת העבודה. "בתקופה האחרונה אני יותר מתעניין במה שקורה בישראל. אני יודע שיש עיתונאית מפורסמת בערוץ השני בישראל שהצטרפה לעבודה ושיש כאלה בכירים בעבודה שעזבו לטובת שרון, אבל אני לא יכול להגיד לך שהציבור הרחב אצלנו מתעניין בזה".

 

לדבריו, "אם הייתי יכול לבחור בישראל, הייתי בוחר בשרון ואני מקווה שהוא ינצח כי לשרון יש יותר כוח לשנות דברים. הוא איש ימין, הוא איש ביטחון וגם האישיות שלו יכולה יותר לשכנע את הישראלים. לפי דעתי שרון ייכנס להיסטוריה בתור האיש שהביא את השלום. אני אופטימי במיוחד בגלל הדיבורים שהוא יטיל על פרס אחריות בנושא השלום".

 

עלי אומר כי אין ספק שיש שינוי לחיוב באווירה, והשינוי הזה גם מתבטא ברחוב הפלסטיני שמתנגד יותר כעת לפיגועים בתוך ישראל. "אני צופה שינויים חיוביים, אבל לא יודע להגיד אם השינויים יהיו דרמטיים".

 

במסגרת מבצע ביטחוני של הרשות הפלסטינית, עוצר שוטר פלסטיני מורה לנהיגה במרכז העיר רמאללה ומבקש את רישיונותיה. השוטר, המסרב להזדהות, מוכן לדבר על המתרחש בישראל, ומודה שהוא "ממש מתלהב" מעמיר פרץ.

 

"אני חושב שאם פרץ ינצח יש סיכוי שהדברים ישתנו ואני שומע את הפוליטיקאים שלנו יותר ויותר אומרים את השם שלו, זה אומר שהוא טוב. אני לא יודע במה הוא טוב אבל זה מה שהם אומרים ואני מקווה שהם יודעים למה הם אומרים את זה. אומרים שהוא יביא שלום ויטפל במתנחלים. לא, אני ממש לא מבין במה שקורה אצל הישראלים".

 

אבו מאזן: בישראל חל מהפך

 

חאלד פראג', חוקר במרכז למחקרים פלסטינים, אומר כי "העניין לגבי מה שקורה בישראל הוא מנת חלקם בעיקר של האליטות הפוליטיות התקשורתיות ושל קבוצה מצומצמת בקרב המשכילים. לדבריו, "אין ממש אופטימיות בקרב הציבור הפלסטיני המבין כי ככל הנראה שרון הוא זה שינצח את הבחירות, וזה אומר עוד 3-4 שנים של קיפאון מדיני".

 

בתגובה לשאלה כיצד אפשר לדבר על קיפאון אחרי ההתנתקות אומר פראג': "הוא מדבר על מדינה פלסטינית אבל הכניס למונח מדינה הרבה הסתייגויות שזה למעשה לומר דבר ולעקר אותו ממשמעותו ומכל כוונה להתקדם בכיוון הזה. גם פרץ הבהיר את הלאווים שלו בנוגע לירושלים ובנוגע לפליטים, ככה שאין הרבה מקום לאופטימיות גדולה אצלנו, וזו גם הסיבה לעניין המאוד נמוך בקרב הרחוב הפלסטיני בנוגע למה שקורה בישראל".

 

ומה אומרת ההנהגה? יו"ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, כינה את המאורעות האחרונים בזירה הפוליטית בישראל כ"מהפך מדיני וחברתי". בראיון לרשת אל-ג'זירה אמר אבו מאזן: "אנו צריכים להמתין כדי לראות את יתר השינויים בישראל". הוא הוסיף כי "מה שמעניין את הפלסטינים הוא מי ייצג את העם הישראלי ומי ישא וייתן איתנו".

 

אבו מאזן אינו הראשון להגיב על הנעשה בהתפתחויות הפוליטיות בישראל. בראיון לעיתון "אל-חיאת" היוצא לאור בלונדון לפני מספר ימים הביע עבדאללה, מלך סעודיה, את תמיכתו בעמיר פרץ. לעומתו, הביע נשיא מצרים, חוסני מובארק, תמיכה מחודשת בשרון כשאמר בראיון לעיתון ספרדי כי רק שרון יכול להביא שלום. אגב, דווקא יועצו המדיני של מובארק, אוסאמה אלבאז הביע תמיכה מסויימת בעמיר פרץ. במהלך הרצאה שנשא אתמול בשטוקהולם כינה היועץ את מנהיג מפלגת העבודה הנכנס כ"מדינאי מזן חדש" ואף הוסיף כי הוא צופה את חידוש התהליך המדיני באביב הקרוב.

 

בהכנת הידיעה השתתף רועי נחמיאס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
ברמאללה (ארכיון)
צילום: איי פי
צילום: ירון ברנר
פרץ. "יביא שינוי"
צילום: ירון ברנר
צילום: חיים צח
שרון. "ישכנע את הישראלים"
צילום: חיים צח
מומלצים