שתף קטע נבחר

התגובה: סגר, הגברת המעצרים, סיכולים ממוקדים

שר הביטחון כינס הערכת מצב לדון בפיגוע בנתניה. לאחר הדיון הוחלט להטיל סגר על השטחים, ולא לצאת למבצע נרחב, אלא "להעלות הילוך" בפעילות המעצרים השוטפת בצפון השומרון. עוד על הפרק: פנייה ליועץ המשפטי בבקשה לחדש את ההיתר להריסת בתים של מחבלים מתאבדים. מופז: "אוזלת היד של הרשות מוכיחה שאין לה כוונה להתקדם במו"מ"

צה"ל יגביר הילוך כנגד הטרור, אולם לא יוצא למבצע רחב היקף. בהערכת מצב שקיים אחר הצהריים (יום ב') שר הביטחון שאול מופז בהשתתפות הרמטכ"ל, רב אלוף דן חלוץ, אנשי השב"כ וצמרת המערכת הביטחונית בעקבות הפיגוע בנתניה, הוחלט אמנם להרחיב את הפעילות ההתקפית וההגנתית כנגד הטרור - אך לפי שעה אין כל כוונה לבצע במצע רחב היקף שבו ייקחו חלק כוחות רבים. זאת, כדי לא ליצור הסלמה בשטח בתקופת הבחירות הרגישה. שר הביטחון פנה גם ליועץ המשפטי לממשלה מני מזוז וביקש לחדש את ההיתר להרוס בתים של מחבלים מתאבדים.

 

הפיגוע בנתניה - סיקור נרחב:

 

 

בעקבות הערכת המצב יפעל מעתה צה"ל בצורה רחבה יותר, דבר שיבוא לידי ביטוי בהיקף מעצרים גדול מכפי שהיה באחרונה - על אף שגם בתקופה האחרונה צה"ל פועל ממילא כמעט בכל לילה בצפון השומרון ועוצר מבוקשים. בהערכת המצב הוחלט להרחיב את הפעילות נגד הג'יהאד האיסלאמי ברחבי יו"ש ורצועת עזה. בנוסף, תצומצם התנועה במרחבים וצה"ל ישתלט על ערים וכפרים שבהם יימצאו תשתיות טרור.

 

כמו כן הוחלט על הטלת סגר מלא על השטחים, ולצה"ל יינתן "אור ירוק" לבצע סיכול ממוקד לבכירי הג'יהאד האיסלמי. בנוסף לכך, בהערכת המצב הוחלט כי מעתה יתקיים "לחץ רציף על ארגוני הטרור תוך ריכוז מאמץ מודיעיני ומבצעי". גם מרחב התפר יחוזק והבדיקות לאורך הגדר יהיו קפדניות יותר.

 

מופז: "הרשות מוכיחה שאין לה כוונה להתקדם במו"מ"

 

מופז אמר לאחר הערכת המצב כי הפיגוע בנתניה הוא פיגוע כואב וקשה: "מדינת ישראל רואה בחומרה רבה את הפיגוע, ולא נעבור עליו לסדר היום. מערכת הביטחון תעשה בדיוק מה שצריך לעשות ברגעים האלה. למרות שזה רגע קשה וכואב, אני מציע לשמור על קור רוח. עלינו לנהוג בתקיפות אך גם באחריות, וכפי שמערכת הביטחון ידעה להתמודד עם מצבים קשים בחמש השנים האחרונות כך גם תדע הפעם".

 

שר הביטחון הטיל את האחריות לפיגוע על הרשות הפלסטינית: "הפיגוע היום מעמיד בספק את כוונת הרשות הפלסטינית להתקדם במישור של משא ומתן. אוזלת היד שמפגינה הרשות פעם אחר פעם בטיפול בתשתית הג'יהאד האיסלמי היא עדות לכך. בשלב זה אין לה כל כוונה לטפל באופן אמיתי בתשתית הטרור, ולכן מערכת הביטחון תמשיך בפעולות ממוקדות כנגד תשתיות הג'יהאד ברחבי יהודה ושומרון וברצועת עזה ללא הגבלת זמן".

  

האם הריסת הבתים תחודש?

 

הריסת הבתים הופסקה בפברואר השנה. מופז והרמטכ"ל אז, משה יעלון, החליטו כי לא ייהרסו יותר בתי מחבלים לצורך הרתעה. בכך קיבלו השניים את המלצותיה של ועדה בראשות ראש אגף התקשוב, האלוף אודי שני. עם סיום עבודת הוועדה אישר מופז את המלצת הרמטכ"ל, שנכון יהיה לשנות את המדיניות בנושא הריסות בתי מפגעים ולהפסיק לעשות שימוש בסמכות להרוס את בתיהם של מפגעים לצרכי הרתעה. עם זאת, הבהירו שר הביטחון והרמטכ"ל, כי אם ישתנו הנסיבות באופן קיצוני, ניתן יהיה לשוב ולשקול את המדיניות בעניין.

 

מדיניות הריסת בתי המעורבים בטרור החלה בקיץ 2002, לאחר פיגוע ההתאבדות באוניברסיטה העברית. לדברי גורמים בצה"ל, "ניתן היה לחוש בתחילת הדרך כי לאפקט ההריסה היתה השפעה מסוימת בשטח, אם כי לא המדיניות הישראלית בנושא לא הביאה לשינוי דרמטי במוטיבציה של אירגוני הטרור לשלח מפגעים לפיגועי התאבדות". "בתקופה בה בוצעו פיגועים רבים, צה"ל ביקש להרתיע באמצעות מספר פעולות וזאת הייתה אחת מהן", אמרו הגורמים בעת שהוחלט על הפסקת ההריסות, "כיום, שנתיים וחצי לאחר שהמדיניות החלה לפעול הלכה למעשה, הבנו שאפקט ההרתעה נפגע במידה מסוימת, ולכן ההחלטה להפסיק מדיניות זו לפי שעה".

 

מאיר מרגלית מהוועד נגד הריסת בתים אמר בתגובה כי "לא רק שהריסת בתים לא בולמת מעשי חבלה אלא זה מדרבן את בני המשפחות להמשיך לבצע פעולות חבלה. את הדברים אמר הרמטכ"ל בזמנו. מה השתנה בעשרת החודשים האחרונים מאז שהוא התבטא בעניין? אני מניח ששר הביטחון שלף מהמותן, כי אין סיבה להרוס בתים. בלי קשר לכך, בהחלט צריך להעניש מחבלים. שלא ישתמע מדברי שצריך לרחם עליהם, צריך לטפל בהם במלוא החומרה, אבל למה לפגוע בבני משפחה שהם לא צד בעניין?" 

 

"נמשיך לפעול נגד הג'יהאד"

 

גורמים בצה"ל אמרו הערב: "נמשיך לפעול כנגד תשתית הג'יהאד האיסלמי שבצפון השומרון". המחבל שביצע את פיגוע ההתאבדות הגיע מהכפר עלאר, הנמצא צפונית-מזרחית לטול כרם, והיה שייך לתשתית של ארגון הג'יהאד האיסלאמי.

 

לפני כחודש וחצי יצא צה"ל במבצע "להתחיל מבראשית", שכלל פעילות מבצעית נגד תשתית ארגון הג'יהאד האיסלאמי בצפון השומרון. המבצע החל בעקבות "אור ירוק" שניתן לצה"ל לפעול כנגד תשתית זו לאחר הפיגוע בחדרה. במסגרת הפעילות, שנמשכת כאמור כבר חודש וחצי, נעצרו עד כה 72 פעילי ג'יהאד איסלאמי, ביניהם איאד אבו-רוב, 28 אנשי הארגון נפצעו ותשעה נהרגו, ביניהם לואי סעדי. בצה"ל חוזרים ומדגישים כי הפעילות נגד התשתית בצפון השומרון תימשך.

 

ובתוך כך שוחח יועצו של ראש הממשלה, דב וייסגלס, עם מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, עם נציג האיחוד האירופי חוויאר סולאנה ועם המצרים, ועידכן אותם בפרטי הפיגוע. וייסגלס אמר כי ישראל רואה בחומרה את הפיגוע.

 

הפיגוע בנתניה: 5 נהרגו

 

בשעה 11:30 לפני הצהריים החריד פיצוץ עז את אזור הקניון. 5 בני-אדם נרצחו ובסך-הכל נפגעו יותר מ-50 איש, ארבעה מהם במצב קשה. הם הובהלו לבתי-החולים לניאדו, מאיר והלל יפה. מחבל מתאבד, איש הג'יהאד האיסלאמי מכפר ראי שבין ג'נין לטול-כרם, התקרב לקניון והתפוצץ ליד הגשר וסניף ביטוח לאומי שברחוב הרצל.

 

השר לביטחון פנים, גדעון עזרא, אמר כי הפיגוע "כבד וקשה" והוסיף כי "כל מה שהרשות הפלסטינית לא תעשה, אנחנו נעשה". עוד ציין עזרא כי "ישנה בעיה, שבעלי לוחיות זיהוי צהובות מסיעים נוסעים פלסטינים. מסיעים אלה הם 'נבלות' וצריך לעקור מהשורש את התופעה".

 

שר החוץ, סילבן שלום, טען כי האחריות לפיגוע טמונה במה שהגדיר כ"אוזלת ידה של הרשות הפלסטינית, בראשות אבו מאזן".

  

ראש הממשלה, אריאל שרון, יכנס גם הוא הערב בלשכתו בתל אביב התייעצות ביטחונית מיוחדת. בהתייעצות ישתתפו בין היתר שר הביטחון שאול מופז, הרמטכ"ל רב-אלוף דן חלוץ ובכירי מערכת הביטחון.


פורסם לראשונה 05/12/2005 15:34

 

בהכנת הידיעה השתתפו אפרת וייס ואורלי פופר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי אלגרט
מופז. להרוס בתי מחבלים
צילום: אלי אלגרט
צילום: עופר עמרם
פינוי פצועים מזירת האירוע
צילום: עופר עמרם
מומלצים