שתף קטע נבחר

ארה"ב: דברי נשיא איראן - גסים ומבחילים

דבריו של נשיא איראן מחמוד אחמדי-נג'אד, שהטיל ספק בשואה והציע להעתיק את ישראל לגרמניה או לאוסטריה עוררו תגובה בינלאומית קשה. דובר מחלקת המדינה האמריקני: "זו הצהרה גסה ומבחילה של נשיא מדינה"; קנצלרית גרמניה: נבהיר שזכות הקיום של מדינת ישראל לא תהיה נתונה בסכנה; שר החוץ שלום: "בדבריו התמוהים הוא מכחיש את השואה"

הממשל האמריקני והקהיליה הבינלאומית תקפו אמש (יום ה') את נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד, על הצעתו להעתיק את מדינת ישראל לגרמניה ועל דבריו הכוללים הכחשת השואה. "שתי ההערות הללו הן בבירור מזעזעות וראויות לגינוי", אמר סגן דובר מחלקת המדינה האמריקנית, אדם ארלי, "זו הצהרה גסה ומבחילה מפיו של נשיא מדינה, שמשתייכת לארגונים בינלאומים, שנשבעה לקיים נורמות בינלאומיות וזקוקה להיבחן אם היא עומדת בסטנדרטים האלה"

 

במסיבת עיתונאים בסעודיה אמר אחמדי-נג'אד: "כמה מדינות אירופאיות מתעקשות לטעון שבמהלך מלחמת העולם השנייה, היטלר שרף מיליוני יהודים ושלח אותם למחנות ריכוז... אנו איננו מקבלים את הטענה הזו...". בהמשך הוא אמר שבהנחה שהדברים כן נכונים, "אם האירופים הגונים, הם צריכים לתת כמה מהמחוזות שלהם באירופה לציונים כדי שיקימו שם את מדינתם...".

 

הדברים עוררו זעם בוושינגטון. "ההערות הללו הן עוד יחידת מידע המצטרפת לבסיס נתונים כדי להעריך את היחס והמדיניות של המשטר באיראן. הערות אלו באו בעקבות ההערות הקודמות הקוראות להשמדת ישראל ונאום עוין ואגרסיבי בעצרת האו"ם", אמר ארלי.

 

"הם אינם מעודדים מי מאיתנו בקהילה הבינלאומית שממשלת איראן מוכנה להיות חברה אחראית בקהילה. הם שוב חוזרים על רטוריקה עוינת שאינה קשורה לערכים שלנו".

 

ולא רק בוושינגטון זועמים. "מזכ"ל האו"ם נדהם לראות את ההערות המיוחסות לנשיא איראן מחמוד אחמדי-נג'אד, שבהן הטיל ספק באמיתות של השואה והציע שמדינת ישראל חייבת לעבוד מהמזרח התיכון לאירופה", לשון הודעה חסרת תקדים בחריפותה שיצאה ממטה האו"ם בניו יורק.

 

"המזכ"ל נזכר שרק לפני חודש העצרת הכללית העבירה החלטה הדוחה כל הכחשה של השואה כאירוע היסטורי, בצורה מלאה או חלקית", נכתב בהודעה. בנוסח הוזכרה גם הצהרה של אנאן מה-27 באוקטובר בה אמר ש"ישראל היא חברה ותיקה באומות המאוחדות, עם אותם זכויות וחובות כמו לכל החברות, ולפי מגילת האו"ם כל החברות חייבות להימנע משימוש באיומים או שימוש בכוח נגד השלמות הטריטוריאלית או העצמאות המדינית של מדינה אחרת".

 

גם שר החוץ הבריטי גינה בחריפות את דבריו של אחמדי-נג'אד בשם האיחוד האירופי. "ההערות שמיוחסות לנשיא הן לחלוטין בלתי מקובלות", אמר ג'ק סטרו. "אין להן מקום בדיון הפוליטי התרבותי...". איראן היא יחידה בהתנגדותה להחלטה לפיה הפיתרון לסכסוך הפלסטיני-ישראלי צריכה להתבסס על פיתרון של שתי מדינות לשני עמים החיות זו לצד זו בשלום וביטחון. אני קורא לכל המדינות לתמוך בחזון הזה, ולאיראן לחדול מתמיכתה בקבוצות שרוצות לערער אותו באמצעים אלימים", דברי סטרו.

 

ובפריז, במסיבת עיתונאים עם הנשיא שיראק, גינתה קנצלרית גרמניה את הדברים. "בהתחשב באחריות ההיסטורית שלנו, אני יכולה רק לומר שאני דוחה (את הדברים של הנשיא) באופן התקיף ביותר. נעשה הכל כדי להבהיר שזכות הקיום של מדינת ישראל לא תהיה נתונה בסכנה. אני משוכנעת שלרוב המדינות בקהיליה הבינאומית יש דעה דומה בנושא הזה", דברי מרקל. שיראק אמר שהוא מסכים לדברים באופן מוחלט.

 

האמריקנים מתכוונים להעלות את דברי נשיא איראן בפגישות עם מדינות אירופה ולתאם את הקשחת הקו כלפי איראן במוסדות הבינלאומיים. "אנחנו מגיבים ומבצעים הערכת מצב בתיאום עם ידידנו ושותפנו בקהילה הבינלאומית", אמר ארלי.

 

השר שלום: נורת אזהרה לעולם

 

גם שר החוץ, סילבן שלום, הגיב בחריפות לדבריו של נשיא איראן, "בדבריו התמוהים הוא מכחיש את השואה ומדבר בניגוד להחלטת הקהיליה הבינלאומית והעולם הנאור. הוא מעמיד את עצמו בצד השני", אמר שלום.

 

בפגישה שקיים בלשכתו בתל-אביב עם עוזר מזכירת המדינה האמריקנית, דיוויד וולש, קרא שלום "לעשות הכל כדי למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני. על מדינות אירופה ורוסיה להצטרף לארה"ב ולאשר מיד את העברת הנושא לדיון במועצת הביטחון".  

 

שר החוץ ציין כי דברי נשיא איראן "חייבים להוות נורת אזהרה לעולם כולו. זו הצהרה קיצונית ומוזרה שמראה לנו שוב עם מי יש לנו עסק. הנשיא האיראני מכחיש את השואה וזאת הצהרה שבאה דווקא אחרי שהעולם כולו קיבל החלטה היסטורית להנציח את השואה. אחמדי-נג'אד יעשה הכל להשמיד את ישראל אם תהיה לו אפשרות". במהלך שיחתם, אמר וולש כי הנשיא האיראני ממשיך בכל הצהרה שכזאת לחפור לעצמו בורות נוספים.

 

דובר משרד ראש הממשלה רענן גיסין אמר בתגובה כי דברי נשיא איראן "נותנים ביטוי לקונצנזוס הקיים במדינות ערביות רבות לפיהן לעם היהודי אין זכות להקים מדינה יהודית ודמוקרטית בארץ אבותיו. רק אזכיר למר אחמדי-נג'אד, שהיינו כאן הרבה לפני שאבותיו היו כאן, ולפיכך יש לנו זכות מולדת להיות בארץ אבותינו ולחיות בה. תודה לאל שיש לנו היכולת להרתיע ולמנוע מהצהרות שכאלה להפוך למציאות".

 

עוזי דיין: אם נתקוף את איראן, נחטוף טילים

 

גם ראש המטה המדיני של השר שלום, יקי דיין, התייחס לנושא ואמר ל-ynet: "אחרי שהאו"ם והעולם כולו קיבלו החלטה היסטורית בציון יום השואה ברחבי העולם, מכחיש הנשיא האיראני את קיום השואה. הדבר מוכיח שוב ושוב שאיראן היא לא רק מדינת טרור אלא מדינה שעסוקה בשכתוב ההיסטוריה".

 

האלוף (במיל.) עוזי דיין העריך בכנס שנערך באוניברסיטת חיפה כי הפעלת אופציה צבאית נגד איראן תגרור הפעלת טרור וירי טילים אל צפון ישראל, אולם אין לשלול אותה.

 

בכנס במרכז לחקר המפרץ הפרסי אמר דיין כי ישראל חייבת לנקוט בארבעה צעדים מרכזיים כדי להסיר מעליה את האיום הגרעיני האיראני: להמשיך ולבנות את יכולת ההרתעה וההגנה הישראלית, לדחוק את איראן מלבנון, להפוך בעיני העולם את חיזבאללה לאל קאעידה מספר 2, ולהשתתף בסיכול - גם על-ידי פעולה צבאית - של היכולת האיראנית להגיע לפיתוח גרעיני מבצעי.


פורסם לראשונה 08/12/2005 22:04

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
שיתנו להם מחוזות באירופה. אחמדי-נג'אד
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
דוחים בתוקף. מרקל ושיראק
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
לחלוטין בלתי מקובלות. סטרו
צילום: רויטרס
צילום: ישראל הדרי
דברים תמוהים. וולש ושלום
צילום: ישראל הדרי
מומלצים