שתף קטע נבחר

מועצת הביטחון גינתה הכחשת השואה האיראנית

שגריר ישראל באו"ם דן גילרמן פנה באיגרת למזכ"ל האו"ם ולמועצת הביטחון, גינה בחריפות את הכחשת השואה של נשיא איראן והאיץ בקהיליה הבינלאומית. לנקוט צעדים תקיפים ומיידים נגד איראן. חברות מועצת הביטחון לא המתינו לשגריר והודיעו שהן "מגנות את ההערות על ישראל ואת ההכחשה של השואה"

הביקורת הבינלאומית על נשיא איראן מחמוד אחמדי-נאג'ד נמשכת. שגריר ישראל באו"ם דן גילרמן פנה הלילה (ו') למזכ"ל האו"ם קופי אנאן ולמועצת הבטחון וקרא להם לפעול במהירות ובתקיפות נגד איראן. מועצת הבטחון מצידה פרסמה הודעת גינוי להתבטאות הנשיא האיראני.

 

השגריר גילרמן כתב לאנאן ולמועצת הבטחון בעקבות הצהרת נשיא איראן שהכחיש את השואה וקרא להעתקת מדינת ישראל לאירופה. גילרמן הזכיר במכתבו כי איראן חתומה על החלטת העצרת הכללית של האו"ם מה-1 בנובמבר השנה בנוגע ליום זכרון בינלאומי לשואה, וציין גם שהחתימה נעשתה רק ימים ספורים לאחר שאותו אחמדי-נג'אד קרא למחיקת ישראל מהמפה.

 

"תערובת של הכחשת השואה, התמיכה הנמשכת בטרור, תוכנית הגרעין וההסתה הבוטה, ועימותים עם חברה אחרת של האו"ם נוגדים את אמנת האו"ם ואת העקרונות והרעיונות של הארגון", כתב השגריר גילרמן לאנאן. שגריר ישראל "האיץ בקהילה הבינלאומית לנקוט צעדים תקיפים ומיידים נגד איראן", מבלי שפרט את מהותם.

 

אך מועצת הבטחון לא המתינה עד לקבלת האגרת של השגריר הישראלי כדי לגנות את דברי הנשיא האיראני. "חברי מועצת הבטחון מגנים את ההערות על ישראל ואת ההכחשה של השואה", הצהיר הנשיא התורן של המועצה, שגריר בריטניה אמיר ג'ונס פרי והוסיף: "חברות מועצת הבטחון אשררו את הזכויות והחובות של מדינת ישראל כחברה מלאה וותיקה באו"ם".

 

הייתה זו הודעה לעיתונות שקיבלה לפני פירסומה את אישורן של כל 15 חברות מועצת הבטחון, החברות הקבועות ארה"ב, בריטניה, צרפת רוסיה וסין, וכן עשר החברות הזמניות - דנמרק, בנין, ברזיל, פיליפינים, רומניה, ארגנטינה, יון, יפן טנזניה ואלג'יריה, שהיא הנציגה של הקבוצה הערבית במועצת הבטחון.

 

ההודעה הזכירה את הגינוי החריף שפירסם מזכ"ל האו"ם קופי אנאן לדברי אחמדי-נג'אד. בהודעה שפירסם נכתב שהמזכ"ל "נדהם" מדברי הנשיא האיראני, במיוחד נוכח העובדה שרק לפני חודש קיבלה עצרת האו"ם החלטה הדוחה כל הכחשה של השואה כאירוע היסטורי, בצורה מלאה או חלקית, והחלטה נוספת על ציון יום זיכרון בינלאומי לשואה.

 

בהודעתו של אנאן הוזכרה גם הצהרתו מה-27 באוקטובר בה אמר ש"ישראל היא חברה ותיקה באומות המאוחדות, עם אותם זכויות וחובות כמו לכל החברות, ולפי מגילת האו"ם כל החברות חייבות להימנע משימוש באיומים או שימוש בכוח נגד השלמות הטריטוריאלית או העצמאות המדינית של מדינה אחרת".

 

רוסיה: אין לפקפק בעובדות השואה

 

בינתיים נמשך גל הגינויים לדבריו של הנשיא האיראני. משרד החוץ הגרמני זימן את שגריר איראן במדינה ומחה בפניו על דברי נשיאו. "כאשר אנו מזמנים את שגרירה של מדינה, אז אתה מאותת על התחלה של מהלך דיפלומטי" אמר דובר המשרד מרטין ייגר.

 

גם רוסיה, בת ברית וותיקה של איראן, שבונה עבורה כור גרעיני ורק לפני ימים ספורים סיכמה עימה על עיסקת נשק גדולה, גינתה את הדברים. משרד החוץ הרוסי אמר ש"קשה להגיב על הערותיו כה בלתי מתקבלות על הדעת"

 

"ישנן עובדות היסטוריות מוכרות בנושא מלחמת העולם השנייה, לרבות השואה. לא ניתן לשנות את העובדות הללו ואת זה צריכים כולם להבין", נאמר בהודעת המשרד.

 

גם שווייץ, המייצגת את האינטרסים של ארצות הברית בטהרן מאז סגירת השגרירות האמריקנית בעיר בשנת 1979, גינתה את דברי הנשיא האיראני. "משרד החוץ השוויצרי מגנה בתוקף את ההערות באשר למדינת ישראל", נאמר בהודעת המשרד מברן. "המונחים בהם השתמש הנשיא האיראני אינם מקובלים...  לאף מדינה מחברות האו"ם אין הזכות להביע עמדות המיועדות להכחיש את קיומה של חברה אחרת באו"ם", נוסח ההודעה.

 

גינויים נוספים נשמעו מצד קנצלר אוסטריה וולפגנג שיסל, משרד החוץ הטורקי, ואפילו בכירים סעודים שהביעו זעם על דבריו של נשיא איראן, על רקע הוועידה שכונסה בממלכה, בה קיוו להציג את האיסלם כדת מתונה. "נראה כי נשיא איראן איבד את הכיוון", אמר בכיר בתקשורת הסעודית.

 

במקביל קראו ארגונים יהודיים בגרמניה לממשלה בברלין להטיל על איראן סנקציות פוליטיות, וציינו שהכחשת שואה היא פשע בגרמניה. פול שפיגל, נשיא המועצה המרכזית של יהודי גרמניה, אמר: "כלים פוליטיים, כגון סנקציות פוליטיות וכלכליות או סילוק מהאו"ם חייבים להיבחן באופן רציני או להיות מופעלים". גרמניה היא היצואנית הגדולה ביותר של איראן.

 

בתוך כך, הלחץ על איראן נמשך גם בזירה הגרעינית. ראש הסוכנות לאנרגיה אטומית, מוחמד אל-בראדעי, אמר כי סבלנותה של הקהיליה הבינלאומית פוקעת בכל הקשור למשבר הגרעיני עם איראן, ושנטל ההוכחה בדבר כוונותיה האמיתיות של טהרן מוטל עליה", אמר אל-בראדעי באוסלו, שם הוא צפוי לקבל את פרס נובל לשלום.


פורסם לראשונה 09/12/2005 23:14

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
צעדים תקיפים. גילרמן
צילום: איי פי
גל גינויים. נשיא איראן אחמדי-נג'אד
צילום: איי פי
מומלצים