שתף קטע נבחר

ביילין: לעולם לא נקבל את זכות השיבה

יו"ר מרצ-יחד השיב לשאלות גולשי ynet ודיבר על האיום המתחדש מאיראן ("סכנה לעולם כולו, לא רק לישראל"), על זכות השיבה ("הדרישה הפלסטינית הזו לא תתקבל במסגרת הסכם") ועל גיוס בחורי הישיבות ("אם הם לא משרתים, שירשו להם לעבוד ולתרום לכלכלה"). וגם כמה מילות תעמולה לקראת הבחירות

יו"ר מרצ-יחד, ד"ר יוסי ביילין, סבור כי הימצאות נשק גרעיני בידי איראן מהווה סכנה לעולם כולו וכי הבנה זו הניעה אותו להצטרף אל יוזמי הסכם אוסלו. בתשובות שהעניק לשאלות גולשי ynet במסגרת פורום האקטואליה, בו התארח היום (א'), אמר ד"ר ביילין: "הערכתי אז, כפי שאני מעריך היום, שהסכסוך הישראלי-פלסטיני הוא אחד התירוצים המרכזיים של המשטר האיראני להשיג יכולת גרעינית ולאיים בשימוש בה נגד ישראל.

 

"נשק משמיד-כל בידי מדינה כמו איראן הוא סכנה גדולה לא רק לישראל, אלא לאיזור כולו ולעולם כולו. אנחנו צריכים לעשות הכל מסיבה זו ומסיבות אחרות, כדי להגיע לשלום עם שכנינו. במקביל, על העולם הנאבק בטרור, בהנהגת ארצות הברית, לטפל בסכנה האיראנית באמצעות סנקציות נושכות שיגרמו למשטר שם ללכת בעקבות מדינות אחרות שעמדו בסכנה דומה ולהרפות מהמאמצים בנושא הגרעין".

 

ד"ר ביילין השיב לגולשים בין היתר על שאלות בנושאים מדיניים וחברתיים. אחד מהגולשים שאל אותו לגבי זכות השיבה של הפלסטינים מ-1948 וביילין השיב כי "ישראל לעולם לא תוכל לקבל דרישה פלסטינית כזו ולכן לא יהיה הסכם שלום עם זכות שיבה. גם אם ייחתם הסכם ואחריו ירצו גורמים קיצוניים בישראל או בפלסטין לערער ולתבוע את פתיחתו מחדש, אני מאמין שלא יהיה סיכוי להיענות לדרישה זו".

 

כשנשאל האם אוסלו היה "מחדל" השיב: "המושג 'מחדל' פירושו אי-עשייה. המחדל הגדול באמת היה אילו יצחק רבין הי"ד היה נבהל מהמפגינים ומן המסיתים ולא עושה דבר כדי לקדם תהליך מדיני. הסכם אוסלו שינה את המזה"ת ופתח פתח להסדר עם הפלסטינים, שיהפוך את ישראל למדינה אשר חיה חיים נורמליים בתוך סביבתה".

 

ביילין התייחס גם לנושאים חברתיים - ברוח מערכת הבחירות הקרבה - וגילה כי איננו מתנגד באופן מעשי לפטור תלמידי ישיבות מגיוס לצה"ל ובלבד שיתאפשר להם לעבוד למחייתם. "הייתי רוצה שישרתו בצבא ושיהיו חלק מהכלכלה הישראלית, כפי שלא הייתי מונע מהם לחיות את חייהם המיוחדים במדינה שיש בה תרבות פלורליסטית. אחד הדברים שאנחנו מציעים במרצ-יחד כדי להגשים את המטרה הזו, הוא לקצר את השירות הצבאי לשנתיים ולאפשר שחרור מהצבא מטעמי דת ומצפון.

 

"אני מאמין שבמצב זה יעדיפו חלק מבחורי הישיבה להתגייס לצבא, אך מי שיחליט להשתחרר מן השירות, יורשה לעבוד ולתרום לכלכלה הישראלית, בניגוד למצב הנוכחי שבו מי שאיננו משרת בצבא, מחוייב ללמוד בישיבה ואסור לו לעבוד. כך יצטמצמו מאוד מספר הישיבות בישראל, המדינה לא תצטרך לממן את אחזקתם של בחורי הישיבה ואת תלמודם, והסכום שייחסך יוכל להיות מושקע במערכת הרווחה הישראלית".

 

ביילין גילה עוד כי הוא מתנגד להצטרפות לקואליציה בראשותו של בנימין נתניהו, אך אינו פוסל הצטרפות לאריאל שרון במידה שיתקבלו תנאי מפלגתו. הוא הבטיח שמרצ-יחד תפעל למען קידום זכויות הקהילה ההומו-לסבית, זכויותיהם של העובדים הזרים והכרה במי שרק אביו יהודי, כיהודי.

 

אחת משאלות המפתח שמעסיקות כיום רבים היא ההבדל בין מרצ-יחד לעבודה וכאן הבהיר ביילין את משנתו ובכללה חידוש המשא ומתן עם סוריה: "קיימים הבדלים משמעותיים מאוד בין מרצ-יחד לבין מפלגת העבודה, הן במחוייבותנו להסכמי שלום עם הפלסטינים ועם סוריה, הן באשר ליחסינו לנושאי דת ומדינה (נישואים אזרחיים, שאלת מיהו יהודי ועוד) והן באשר לזכויות האדם.

 

"האמת היא שאף אחד איננו יכול להיות יותר מרצ ממרצ", מבהיר ביילין. "לאף אחד אין באמת מתכון להסדר מלבד סיסמאות... מרצ-יחד היא נטו שלום ונטו צדק חברתי... אף פעם לא סיפרנו לבוחרים שלנו דבר אחד לפני הבחירות ודבר שני אחרי הבחירות. בכל מקום שבו נהיה נאבק למען הדגלים שלנו כדי שישראל שסטתה מדרך המלך תחזור לדרך הזו".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורי פורת
ביילין. בין אוסלו לאיראן
צילום: אורי פורת
מומלצים