שתף קטע נבחר

"אנשים שהגיעו לאן שהגיעו בזכות הליכוד, יורקים עלינו"

500 פעילי ליכוד קיבלו את נתניהו בכנס בחיפה בקריאות "הו הא מי זה בא ראש הממשלה הבא". אבל המשתתפים בכנס לא הצליחו להתעלם מהנזק שגרמה להם עריקתו של מופז. ובינתיים: גורמים בליכוד מקדמים יוזמה לגיוס קואליציה של 63 ח"כים - חברי הליכוד, העבודה, מפד"ל ושינוי - שתחליף את שרון. האם פרץ יסכים לשבת עם נתניהו? עכשיו הוא אומר שלא יתן ידו למהלך. אבל מה יקרה אם מצבו בסקרים ימשיך להידרדר?

אווירה קשה בליכוד. יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, אמר אתמול בערב (א') בכנס פעילי ליכוד בחיפה כי "אנחנו נמצאים בימים קשים. אנשים קמו עלינו מתוכנו". לדבריו, "מה לא נתנו? אנשים שעשו מה שעשו והגיעו לאן שהגיעו רק בזכותנו, עכשיו יורקים עלינו".

 

בכנס נאם גם המועמד המוביל לראשות המפלגה, בנימין נתניהו, וכן השתתפו בו הח"כים עוזי לנדאו, יובל שטייניץ, איוב קרא, נתן שרנסקי, דוד לוי וג'קי לוי. בכנס לקחו חלק כ-500 פעילים, שקמו על רגליהם לקבלת נתניהו בקריאות "הו הא מי זה בא, ראש הממשלה הבא".

 

נתניהו אמר בנאומו כי "כשאהוד ברק אמר שהמצע של קדימה מתאים למפלגת העבודה, צריך לשאול את עצמנו בעיניים פקוחות האם קדימה היא לא

שמאלה ממפלגת העבודה".

 

הוא נטל בידיו במהלך דבריו כובע שהיה במקום, הרים אותו לעיני הקהל והבטיח, "בעוד שלושה חודשים, כל מספידי הליכוד יאכלו את הכובע הזה. מה שצריך עכשיו זה להגיע ב-19 בדצמבר, להכניע במכה אחת ולהוביל את הליכוד לניצחון".

 

ח"כ עוזי לנדאו, שהיה ממובילי המורדים בליכוד, התלונן כי "מהרסייך ומחריבייך מתוכך יצאו". "עם ליכוד מאוחד מאחורי נתניהו, המפלגה תחזור לשלטון ותחזור להיות המפלגה החברתית-לאומית המובילה בישראל", אמר.

  

היוזמה: קואליציה ליכוד-עבודה-שינוי-מפד"ל

 

גורמים אחרים בליכוד מנסים בינתיים לגבש קואליציה של 63 חברי כנסת, שתבקש להדיח את שרון מכהונתו כראש ממשלה. זאת תוך ניצול "הצו הנשיאותי" שייכנס לתוקף תוך שבועיים, המאפשר לכל חבר כנסת אשר יציג רוב של 61 חברים בכנסת להתמנות כראש ממשלה עד למועד הבחירות שנקבע בחוק, בנובמבר 2006. בקדימה הביעו אמש דאגה מהתגבשות אפשרית של קואליציה כזאת.

 

מדובר בקואליציה של מרכז המפה, בלי הימין הקיצוני ובלי החרדים. על פי היוזמה, העבודה, הליכוד, שינוי והמפד"ל יחברו יחד ויקבעו מי יהיה ראש הממשלה שיחליף את שרון. מספר הח"כים במפלגות אלה מגיע ל-63 חברים (26 לליכוד, 18 לעבודה, 14 לשינוי ו-5 מפד"ל), היכולים להציב את מועמדם בפני הנשיא ולהפיל את שרון מכהונתו.

 

"כרגע - דיבורים בלבד"

 

קשה אולי להניח כי פרץ ונתניהו יכולים להתגבר על איבה אישית ומחלוקות אידיאולוגיות ולהקים ממשלה משותפת - אבל המערכת הפוליטית הוכיחה כי הכל אפשרי. גורם בכיר בליכוד אמר כי "לא מדובר במגעים רציניים בין המפלגות, אלא בדיבורים בלבד. אני מניח כי הנושא עלול להתחמם שוב בהמשך, אם המפלגות הגדולות ימשיכו לרדת בסקרים. כרגע אני נותן אולי 10% להצלחתו של המהלך".

 

על דרכו של תרגיל פוליטי זה, עומדים כמובן מכשולים רבים: הראשון שבהם הוא התנגדותו המוצהרת של יו"ר מפלגת העבודה עמיר פרץ. לדברי מקורבים אליו, אנשי הליכוד מנסים לקדם את היוזמה כבר שבועיים: "מה שהליכודניקים מציעים זה ממשלת חירום חברתית, כשפרץ עומד בראשה עד נובמבר, והוא מתחייב שהוא לא עושה שום צעד מדיני".

 

לדברי המקורבים, "ההיסטריה מתגברת בכל פעם שמישהו בכיר בליכוד עובר לקדימה. כשצחי הנגבי פרש, היתה היסטריה ופנו אלינו. גם עכשיו, אחרי מופז, פנו אלינו כדי לגייס 61. אבל אנחנו לא מוכנים לזה, לא ניתן לזה יד". פרץ אמר כי "אני מאמין בפוליטיקה נקיה, שיש בה אידאולוגיה, ערכים ודרך. אני מאמין בהכרעת הבוחר כשהיא נקיה מעיוותים ותרגילים".

 

גם יו"ר סיעת העבודה, ח"כ אפרים סנה, אמר כי "איש לא דיבר איתנו ואין מצב שניענה לפנייה שכזו. מפלגת העבודה הולכת לבחירות בכדי להצעיד את המדינה למהפך".

 

"אדון שרון הגזים"

 

ההערכה במערכת הפוליטית היא שאם המהלך אכן יבשיל - הוא יקרה לאחר בחירת יו"ר חדש לליכוד, כמה ימים לפני מועד כניסת צו הנשיא לתוקף בעוד שבועיים.

 

שני דברים עיקריים צריכים להתקיים כדי שהמהלך יתממש: הראשון - המשך הידרדרותו של פרץ בסקרים, והשני - המשך התרסקותה של שינוי. וגם אז עדיין לא ברור עם הליכוד והעבודה, שכבר ישבו יחדיו פעמים רבות בממשלת אחדות, יצליחו לעשות זאת שוב ולהסכים על ראש הממשלה.

 

בליכוד אומרים כי "התיעוב והפחד מאריק כל כך גדולים, בעיקר לאחר המהלך של מופז, שהכול אפשרי".

 

ח"כ מיכאל רצון, שהעלה את היוזמה מיד לאחר פרישתו של שרון מהליכוד, אמר הערב ל-ynet: "אדון שרון הגזים וכפי שאנו מבינים, זהו לא הח"כ האחרון שהוא רוצה לקחת מהליכוד" (בליכוד בטוחים כי ח"כ חיים כץ בדרך לקדימה .א.מ). "שרון מגזים ואסור לאפשר לו להרוס לגמרי את המרקם הפוליטי בישראל", הוסיף רצון, "לכולם כבר בא להקיא מההתנהלות שלו. יש לקחת ממנו את הכוח להשתלט על אנשים ולעשות סחר ומכר ואז נראה איך הוא יסתדר".

 

"לא עושים סתם קואליציה כדי לעצור את אריק"

 

גורמים בשינוי אמרו אתמול בערב שלא לציטוט, כי היוזמה אכן הגיעה אליהם והיא אינה נפסלת על הסף. הגורמים הוסיפו כי כל עוד מדובר בצירוף של עבודה וליכוד ללא חרדים זה אפשרי, "הכל תלוי בכללים ובמה שיעמוד על השולחן".

 

ואולם יו"ר שינוי, ח"כ יוסף (טומי) לפיד, הגיב בחיוך על הפירסומים: "אני שומע על כך לראשונה מהתקשורת, איש לא דיבר איתי ואני לא דיברתי על כך עם איש, אם אכן קיימת יוזמה כזאת אנחנו לא מעוניינים בחלב שנשפך".

 

גם ח"כ מודי זנדברג הגיב בביטול ליוזמה: "אין כל מכנה משותף ליוזמה כזאת. לא סתם הולכים להקים קואליציה רק בשביל לנסות ולעצור את אריק שרון".

  

סיכויים קטנים או לא, בקדימה מכנים את היוזמה "התרגיל המסריח 2005", וחוששים כי הקמת ממשלה חלופית, גם אם לא תחזיק מעמד זמן רב, תערער את מצב מפלגתו של שרון. קדימה תאבד את אחיזתה ברסן השלטון ובתוקף כך גם תאבד מכוחה האלקטוראלי, כפי שהוא בא לידי ביטוי בסקרי סוף השבוע האחרון, אשר העניקו למפלגתו 39 מנדטים.


פורסם לראשונה 11/12/2005 23:57

 

בהכנת הידיעה השתתפו אטילה שומפלבי, אילן מרסיאנו, רוני סופר ושרון רופא-אופיר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
שרון ומופז
צילום: איי פי
צילום: סבסטיאן שיינר
יורקים עלינו. ריבלין
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: אלי אלגרט
פרץ. "מאמין בפוליטיקה נקייה"
צילום: אלי אלגרט
צילום: איי פי
לפיד הגיב בחיוך
צילום: איי פי
מומלצים