שתף קטע נבחר

סקר: כמעט מחצית מהסטודנטים לא עובדים

סקר שנערך בקרב סטודנטים באוניברסיטת חיפה משרטט תמונת מצב עדכנית על תעסוקת הסטודנטים. 28 אחוזים מהסטודנטים עובדים בשירות לקוחות ובמכירות. זכויותיהם של כ-16 אחוזים מהסטודנטים נפגעו במקום עבודתם

56 אחוזים מהסטודנטים עובדים לפרנסתם, והיתר אינם עובדים. מחצית מהסטודנטים עדיין מתגוררים עם הוריהם, כ-30 אחוזים גרים בשכירות, כ-10 אחוזים גרים במעונות ולכ-10 אחוזים דירה בבעלותם. - כך מתברר מסקר שנערך באוניברסיטת חיפה ופורסם הערב (יום ב').

 

הסקר שנערך בקרב סטודנטים באוניברסיטה משרטט תמונת מצב עדכנית על תעסוקת הסטודנטים. 28 אחוזים מהסטודנטים עובדים בשירות לקוחות ובמכירות, 14 אחוזים עובדים בארגון, מינהל, מזכירות ופקידות, 13 אחוזים עובדים בהוראה ובחינוך, 10 אחוזים עובדים בהדרכה, 8 אחוזים עובדים באבטחה, והיתר עובדים בתחומים שונים, כמו: מחשבים ואינטרנט, אמנות, עיצוב ומחקר.

 

בסקר, שנערך על-ידי ד"ר קרלוס פייזר ואיריס ברם ממרכז ברמן, באוניברסיטת חיפה השתתפו כ-1,500 סטודנטים. מהסקר מתברר ש-54 אחוזים מהסטודנטיות ו-62 אחוזים מהסטודנטים עובדים. בין שכרם של הסטודנטים והסטודנטיות לא נמצאו הבדלי שכר.

  

מתברר שהמעסיקים נוטים לנצל את הסטודנטים הזקוקים נואשות לעבודה. ד"ר פייזר ציין שזכויותיהם של כ-16 אחוזים מהסטודנטים נפגעו במקום עבודתם ומתוכם: 55 אחוזים בתנאים סוציאליים, 36 אחוזים בהלנת שכר, 5 אחוזים ביחס בלתי הולם ו-4 אחוזים בהטרדה מינית. לדבריו, מדובר באחוז גבוה של מעבידים שמנצלים את הסטודנטים שהינם חדשים יחסית בשוק העבודה ולא תמיד מודעים לזכויותיהם.

 

הסקר מגלה ש-38 אחוזים מהסטודנטים מצאו את עבודתם בעזרת קשרים אישיים ומשפחתיים, אך רובם עשו זאת באופן עצמאי, 35 אחוזים על ידי פנייה למעסיק באופן אישי, 10 אחוזים בעזרת מודעות בעיתונים, 7 אחוזים בעזרת חברות כוח-אדם, חמישה אחוזים דרך לוחות המודעות של האוניברסיטה וחמישה אחוזים דרך אתרי האינטרנט.

  

לגבי שעות העבודה עולה כי רוב הסטודנטים עובדים במשרות חלקיות כרבע מהסטודנטים עובדים עד 10 שעות בשבוע, כ-35 אחוזים עובדים בין 11-20 שעות בשבוע, כרבע עובדים בין 21-30 שעות בשבוע וכ-15 אחוזים עובדים מעל 30 שעות בשבוע. מהסקר עולה שמכסת שעות העבודה של סטודנטים בתואר שני גבוהה ב-20 אחוזים לעומת סטודנטים בתואר ראשון.

  

סטודנטית עובדת: אין לי חיים

 

לדברי יו"ר ארגון הסטודנטים במכללות, גל דאי: "המצב הכלכלי חברתי היום בעיקר במכללות מכניס את הסטודנטים למעגל אינסופי, בין לימודים לריצה לעבודה ומשמרות עד הבוקר. המעגל הזה פוגע ביכולת האישית של סטודנט ללמוד וביכולתו להגיע למצוינות, ברמה האקדמית של המוסד בגלל ההישרדות היום יומית. זו פשוט סיטואציה בלתי הגיונית".

 

דאי הוסיף שהסטודנטים אינם יכולים להרשות לעצמם שלא לעבוד. דאי: "לפני כחודשיים פירסם ארגון הסטודנטים סקר לפיו עלות שנה אקדמית לסטודנט באוניברסיטה או מכללה מתוקצבת על ידי המדינה עולה כ-30 אלף שקלים".

 

אורי סיני, בת ,23 סטודנטית במכללת עמק יזרעאל, העובדת לפרנסתה בעבודה קבועה ובמקביל גם עובדת בעבודות מזדמנות, כדי לממן את לימודיה מספרת:  "אני לוקחת כל מה שמתאפשר, אני עובדת קבועה במוקד של חברת שמירה, אך במקביל אני משגיחה במבחני בגרות, עובדת בתערוכות לימודים, נותנת שיעורים פרטיים, כל עבודה שבה אני יכולה להרוויח כמה שקלים. בשנה האחרונה עם העבודות הסמינריוניות שאני צריכה להגיש, אין לי חיים".

 

לדברי סיני: "בשל השילוב של עבודה ולימודים אני כמעט לא ישנה בלילות. אני לומדת שלוש פעמים בשבוע פחות או יותר אבל לעיתים מפסידה שיעורים כי העבודה מכריחה אותי, זה פוגע בלימודים ויוצר מצב בו אני צריכה לרדוף אחרי החומר, לצלם וללמוד מחדש למבחנים. תמיד מישהו נפגע, אם אני משקיעה יותר בלימודים העבודה נפגעת ומאחר ואני חייבת לפרנס את עצמי, כשאני משקיעה בעבודה אז הלימודים נפגעים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי לוי
אוניברסיטת חיפה
צילום: אבי לוי
צילום: אביגיל עוזי
סטודנטים (ארכיון)
צילום: אביגיל עוזי
מומלצים