שתף קטע נבחר

האבל שופך אור על החומר האפל

תמונות שצילם טלסקופ החלל "האבל" הצליחו לשרטט מפה יסודית של החומר האפל בצבירי גלקסיות מרוחקים, שהתקיימו כשהיקום היה במחצית מגילו הנוכחי

פרויקט חדש שהשתמש בתמונות ישנות מטלסקופ החלל "האבל", מיפה את החומר האפל הבלתי נראה באופן חסר תקדים. החוקרים התמקדו בשני צבירי גלקסיות מרוחקים ביותר, שלפי הערכות התקיימו כשהיקום עוד היה במחצית מגילו הנוכחי. המחקר התפרסם בכתב העת המדעי "Astrophysical Journal".

 

התצפית סיפקה מידע נוסף התומך בתיאוריה מקובלת הטוענת שגלקסיות נוצרות ברשתות קוסמיות, כאשר חומר רגיל וחומר אפל מתרכזים לכדי צומת, כמו טיפות טל הנאספות על רשת של קורי עכביש. "אפשר גם לחשוב על זה כקצף הנאסף בקצות גלי האוקיינוס", אומר מיונקוק ג'יימס ג'י, חבר בצוות המחקר באוניברסיטת הופקינס.

 

החוקרים מאמינים בקיומו של החומר האפל מאחר ובלעדיו גלקסיות היו מתפרקות ומושלכות לכל עבר עקב מחסור בגרביטציה. מכל מקום, מיפוי משהו שלא ניתן לראות אותו עשוי להיות בעייתי. "אימות ההדמיות התאורטיות על-ידי תצפית הינו דבר מאתגר, מאחר והחומר האפל אינו מפיק אור" אומר ג'י.

 

החומר אמנם אינו ניתן לראייה אך הוא מזיז את קרני האור באמצעות כח הכבידה שלו, ובכך חושף את נוכחותו. לכן, כדי לאתר חומר האפל יש למצוא עיוות עדין בתמונות וצילומי לוויין, הנגרם עקב עידוש כבידתי (gravitational lensing), שבו הצורה של גלקסיות רחוקות מעוקל בשל ריכוז גבוה של חומר בין הגלקסיה לבינינו.

 

"התמונות שלקחנו מראות בבירור שצבירי הגלקסיות ממוקמים באזור עמוס בחומר אפל, אשר מסומנים בסגול בתמונות שלנו", אומר ג'י.

 

החומר האפל מהווה כ- 90% מהחומר הכולל ביקום. תיאורטית, הוא אמור להתקבץ ביחד עם החומר הרגיל, מאחר והאפקטים הגרביטציוניים שלהם הדדיים. התצפיות החדשות תומכות ברעיון זה, טוען ג'י.

 

המחקר אף תומך ברעיון שחומר אפל אינו עשוי מחלקיקים היכולים להתנגש. אין אנו יודעים אם החומר האפל בכלל עשוי מחלקיקים, אך אם כן, הם חייבים להיות בלתי ניתנים להתנגשות.

 

"חלקיקים שכאלה, אינם מתנגשים זה בזה, כמו שאטומי המימן למשל עושים" אומר ג'י. "אם חלקיקי החומר האפל היו מתנגשים, היינו יכולים להבחין בחלוקה יותר שווה של החומר האפל, ללא מבנים קטנים גושיים". שני הצבירים מכילים כל אחד יותר מ- 400 גלקסיות.

 

"תמונות אלו למעשה נועדו בעיקר למחקר הגלקסיות בצבירים, ולא למחקר עידוש גלקסיות הרקע", אומר חוקר נוסף ריצ'ארד וויט ממכון מדעי טלסקופי החלל, אשר מתפעל את האבל בשביל נאסא. "אך החדות והרגישות של התמונות עשו אותן אידיאליות לפרויקט זה. זה היופי האמיתי של תצלומי האבל: הם ישמשו עוד שנים למחקרים מדעיים".

 

הכותבת היא חברת האגודה הישראלית לאסטרונומיה .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים