שתף קטע נבחר

בני גאון: "ישראל עוברת מהפכה מזרחית, וטוב שכך"

בכנס העסקים היהודים-ערבים אמר גאון: העסקים המשותפים ליהודים וערבים נכשלים גם בגלל המנטליות העסקית הקולוניאליסטית של יהודים-ישראלים. דב לאוטמן: לחייב עסקים לקבוע מכסות לעובדים ערבים

"כשלון העסקים המשותפים עם הערבים הוא גם כישלונה של ישראל, כי לישראל יש הרבה יותר מה להרוויח". כך אמר אתמול (ד') איש העסקים בני גאון בכנס העסקים היהודים-ערבים בישראל שארגון המרכז היהודי-ערבי לפיתוח כלכלי. לדבריו, "העסקים המשותפים נכשלים גם בגלל המנטליות העסקית הקולוניאליסטית של אנשי העסקים היהודים-ישראלים".

 

לדברי גאון, "המנטליות של הישראלים-המזרחים שונה, ודומה יותר לדרך שבה צריך לקיים עסקים מול הערבים, שבה מבחן האמון והעבודה הוא החשוב. אך המזרחים הדחיקו את הדרך הזאת, ואימצו את ההתנהלות הכוחנית-המערבית". 

 

עוד אמר גאון: "אני מאמין שישראל עוברת מהפכה מזרחית בעשר השנים האחרונות, וטוב שכך. אחריה תבוא המהפכה הערבית, והיא תהיה צעד חשוב בדרך להשתלבותנו במזרח התיכון".

 

דב לאוטמן, שדיבר גם הוא בכנס, אמר כי "צריך להעמיד יעד שתוך שלוש שנים, 5% מעורכי הדין במשרדים הגדולים יהיו ערבים. וכך גם בין משרדי רואי החשבון וחברות ההיי-טק". 

 

לדברי לאוטמן, "חברות ההיי-טק לא קולטות ערבים, למרות שיש שפע בוגרי הנדסה ומיחשוב שלא מתקבלים לחברות ההיי-טק והולכים להיות מורים. כמה עובדים ערבים יש ביבמ? אולי שבעה מתוך 6,500 עובדים". לדבריו, "לא חייבים העדפה מתקנת, אבל היא לא תזיק. אם לא מגיעים ליעד הזה, צריך לקבוע מכסות".

 

בכנס השתתפו כ-350 אנשי עסקים יהודים וערבים, יזמים וממלאי תפקידים, שדנו בדרכים בהן ניתן לסייע במחיקת הפער העצום שבין הכלכלה הערבית ליהודית.

 

מנכ"ל המרכז היהודי-ערבי לפיתוח כלכלי, חלמי כתאנה, אמר כי "האנשים שהגיעו לכאן היום מבינים היטב שמדובר כאן בפוטנציאל עסקי והאוכלוסייה הערבית הופכת להיות שחקן בולט בשוק הצרכני והיזמי. למרות כל השינויים האלה, הצעירים אינם משתלבים בשוק העבודה, והמגזר העסקי היהודי אינו משתף פעולה עם המגזר העסקי הערבי".

 

לדברי כתאנה, "הפוטנציאל עצום: החממה הטכנולוגית בנצרת, שאותה מממנים אנשי עסקים יהודים וערבים, נחשבת להצלחה לפי כל קנה מידה. בכנס, ששימש גם כזירה למפגשים בין אנשי עסקים יהודים וערבים, דנו איך מרחיבים את שיתופי הפעולה אלה".

 

תמים יסין, מנכ"ל אובק, אמר בכנס, כי "ההשתלבות הערבית בחברה הישראלית תגיע, קודם כל, דרך השוק הפרטי והיזמות המשותפת. פרויקטים כמו החממה בנצרת הם אבני הדרך ליחסי יהודים ערבים בישראל כי מהם תבוא הצמיחה לשני הצדדים".

 

בכנס הודגש הפוטנציאל הכלכלי הטמון בציבור האזרחים הערבים בישראל, השונה במובהק מתמונת המצב התקשורתית. מנתונים שהוצגו לגבי המגזר עולה כי הציבור הערבי הוא הצעיר בישראל - 35% מהאוכלוסייה מתחת לגיל 35. 38% מהציבור הערבי מחוברים לאינטרנט מהיר (לעומת 8% לפני שנתיים), ו-92% מבתי האב מחזיקים בטלפון סלולרי. קפיצה נרשמה גם במספר בוגרי התיכון ותארים מתקדמים בקרב הציבור הערבי.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים