שתף קטע נבחר

המאבק בקסאם: "רצועת ביטחון" בעומק הרצועה

על רקע ירי רקטות הקסאם המתמשך קיים שר הביטחון הערכת מצב והורה על המשך התקיפות האוויריות נגד יעדים הקשורים לירי. המטרה: חסימה כמעט מוחלטת של תנועת הפלסטינים באזורי הירי. הבעיה: הדבר מצריך נוכחות כמעט מתמדת של חיל האוויר בשמיים. מבצע קרקעי? בינתיים, איש לא מתכונן לכך

שר הביטחון, שאול מופז, הורה הערב (יום ה') על המשך התקיפות האוויריות בעומק השטח הפלסטיני. ההחלטה התקבלה בתום הערכת המצב השבועית שקיים שר הביטחון, שאול מופז, בהשתתפות צמרת מערכת הביטחון. הערכת המצב התנהלה תחת הרושם הכבד שהותיר ירי הרקטות הבוקר אל בסיס צה"ל מדרום לאשקלון.

 

השר מופז הורה על המשך התקיפות נגד מטרות ויעדים הקשורים לירי רקטות קסאם. כמו כן, הוחלט כי צה"ל יפעל לחסימת התנועה לפלסטינים באזורים מהם מבוצע ירי. לפי שעה, לא נתקבלה כל החלטה לביצוע מהלך קרקעי ברצועת עזה. על רקע ההנחיות החדשות נורתה רקטת קסאם נוספת הערב, סמוך לשעה 21:00, לעבר הנגב המערבי. באחד הקיבוצים בסביבה נשמע פיצוץ אולם לפי שעה לא אותר מקום הפיצוץ ולא ידוע על נפגעים או על נזק.

 

עוד על ירי הרקטות:


"רצועת הביטחון". אזורי צפון הרצועה שצה"ל מתכוון לבודד

 

במערכת הביטחון אין כוונה לשנות בצורה דרמטית את הפעילות ברצועת עזה. את השינוי, כפי שהנחה מופז, ניתן להגדיר כהגברת "חצי הילוך" לכל היותר. מופז הורה על המשך תקיפות כנגד מטרות ויעדים בעומק רצועת עזה, צה"ל ימשיך לבצע ירי ארטילרי מאסיבי לעבר אזורי השיגור וחיל האוויר יפגע בגשרים, תשתיות ויעדים אחרים המשמשים חלק ממערך ייצור הקסאמים.

 

החידוש וגם הוא לא גדול, יהיה שצה"ל ינסה באמצעות הירי לחסום לתנועה אזורים "מופללים" - אזורים מהם זוהתה פעילות שיגור עניפה. פעילות זו תיעשה "בשלט רחוק" מבלי להיכנס ולו סנטימטר אחד אל תוך רצועת עזה מן הקרקע. האמצעים שישמשו לו יהיו ירי תותחים, ופעולות של חיל האוויר. הן פעולות מקדימות – כאלה שיהרסו את הגישה למקום והן פעולות בזמן אמת - ירי לעבר כל אדם חשוד.

 

כך למעשה יבנה צה"ל מעין "רצועת ביטחון" נוספת, בעומק השטח הפלסטיני, רצועה שתורכב משטחים בצפון הרצועה - משם מבוצע השיגור המאסיבי לעבר הנגב המערבי, דרום אשקלון והבסיסים- וגם שטחים מצומצמים בדרום הרצועה, משם מבוצע הירי לעבר דרום הנגב. במערכת הביטחון מסבירים כי בפעולות אלה ניתן לצמצם במידה זו או אחרת את הירי, אולם לא להפסיקו באופן מוחלט.

 

יצירת האזורים האסורים לתנועה הוא אתגר לא קטן שכן על מנת לשמר אזור כזה ללא נוכחות קרקעית בשטח יש לבצע ירי לעיתים קרובות ולהשאיר בשטח נוכחות כמעט תמידית של חיל האוויר – דבר בלתי מציאותי. יש לזכור גם כי ירי הקסאמים מתבצע לא אחת מתוך שטחים מאוכלסים. אמנם מדובר בירי פחות אפקטיבי, אך בהחלט כזה שיכול להסב נפגעים. במקרה כזה צה"ל לא יוכל "לסגור" את האזור בירי כי הדבר יפגע באזרחים תמימים בעוד מערכת הביטחון מבקשת לנקוט במדיניות של בידול האוכלוסיה האזרחית מהמחבלים.

 

אם ימשך הירי המאסיבי של הרקטות לעבר ישראל, עשויה מערכת הביטחון לקבל אור ירוק להעלות מדרגה נוספת – אולי דרמטית הרבה יותר: ירי לעבר אזורי שיגור גם אם נמצאים בהם אזרחים, זאת לאחר התראה של כמה שעות על מנת שכל מי שאינו מעורב בטרור ייצא מהמקום. ספק עד כמה פעולה מסוג זה תשיג תוצאות אפקטיביות, מכל מקום היא טרם אושרה.

 

בהערכת המצב שערך מופז עלו לדיון אפשריות פעולה קרקעיות, אולם אף אחת מהן לא נכנסה לפי שעה להכנות בשטח. מערכת הביטחון בונה למעשה "מדרגות התקפיות", כך שכל מדרגה חמורה יותר מקודמתה. הערב כאמור הוחלט להעלות בעוד חצי מדרגה, לא יותר, לפחות עד הקסאם הבא.


פורסם לראשונה 22/12/2005 18:40

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
להמשיך לתקוף. מופז
צילום: גיל יוחנן
צילום: רויטרס
ירי הארטילריה אל הרצועה
צילום: רויטרס
צילום: אמיר כהן
פינוי הפצועים בבסיס צה"ל
צילום: אמיר כהן
מומלצים