שתף קטע נבחר

ספוג מלא שמן: הנזק הקלורי של הסופגניה

לא רק ראש הממשלה נרתע מסופגניות (הבוקר בישיבת הממשלה), גם הדיאטנית סיגל פרישמן, שמכנה את הסופגניה - ספוג מלא שמן. "זה כמו לאכול 3 כפות מרגרינה", היא מוסיפה, לטובת אלו שעדיין לא נרתעו. אבל יש גם סופגניות מופחתות קלוריות. להפנים לפני שנתקלים בבצק המשמין

נדמה כי הן מתרבות כסדרה הנדסית: מידי שנה צצים עוד ועוד פיתויי סופגניות. מאות קלוריות נבלסות כהרף עין ומעמידות בסכנה את הנסיון להיפטר משיפולי הסנטר הכפול והטאייר המידלדל. על פי ההערכות יימכרו השנה 20 מיליון סופגניות במהלך החנוכה, השווים לכ-9 מיליארד קלוריות.

 

מידי שנה מגלגל שוק הסופגניות 50 מיליון דולר. השנה, צופים גידול בביקוש לסופגניות בשיעור של 10 אחוז בהשוואה לשנה שעברה, כתוצאה מהמגוון של הסופגניות שהתרחב השנה עוד יותר, ובזכות השיפור הכללי בכלכלה הישראלית.

 

למי שלא יכול בלי, נזכיר כי סופגניה היא סימפוניה משומנת של קמח, ביצים, מרגרינה וסוכר. הסופגניה מכילה פחמימות ושומנים רבים, אבל הערך התזונתי הכולל שלה הוא מועט. יש בכל סופגניה מעט ויטמינים מסוג B, אך אין להם תרומה משמעותית לגוף.

 

"הסופגניה שרואים בסופר, טוגנה בשמן שהשתמשו בו כל היום, כיוון שלא מחליפים את השמן לאחר כל סופגניה", מסבירה סיגל פרישמן, הדיאטנית הראשית של מרכז רפואי רבין, "זהו השמן הרע ביותר, רווי בדומה למרגרינה. כשמכניסים כמות קטנה של בצק לשמן עמוק, זה אומר שכל השמן בסביבה נכנס לתוכה. למעשה, זה הופך להיות ספוג מלא שמן. מתוך 500 הקלוריות שבסופגניה, 300 קלוריות הן השמן, וזה בעצם כמו לאכול 3 כפות מרגרינה. זה כשלעצמו די מזעזע".

 

ולמי שלא מסוגל לוותר על התענוג ממליצה פרישמן לבחור דווקא בסופגניות המשובחות: "אפשר להחליט שפעמיים בחג הזה אוכלים סופגניה, אבל איכותית מקונדיטוריה. כדאי לא לקנות הביתה סופגניות, אלא לאכול אותן בחוץ, באירוע או אירוח מיוחד".

 

בהדלקת הנרות הביתית, ממליצה פרישמן להצמיד את האירוע לארוחת ערב מלאה הכוללת מרק ירקות משביע. "אולי אז, אפשר לוותר על הסופגניה ולא להרגיש שהחמצת משהו. אם חייבים משהו מתוק בסוף, עדיף פרוסת לחם עם ריבה, או אפילו פרוסת עוגה שאינה עשירה מדי בקרמים".

 

 סופגניות היי-טק, הן ההפתעות המצפות לנו בחג השנה: שלל מילויים מפתים, מבזוקה ועד רום, שוקולדים, ריבות גורמה לצד ציפויים מבטיחים להעלות את רמות הגלוקוז, הטריגליצרידים והכולסטרול לשיאים חדשים. אף כי חלק מהסופגניות קטנות יחסית, יחידה פשוטה תביא לקרבכם 400 קלוריות לפחות, בעוד שסופגניה משופצרת המכילה מילוי וציפוי מפתים תעמיס 800 קלוריות ויותר.

 

איום נוסף על שומרי הגיזרה בחג הם הלביבות, ערך כל אחת כזו הוא כ-150 קלוריות. "גם כאן רוב הקלוריות נובעות מהשמן", אומרת סיגל פרישמן, "והבעיה המרכזית היא שאחת לא מספיקה, וזה עושה חשק לעוד. אני ממליצה להוציא מהאינטרנט מתכונים של לביבות אפויות, או פשוט לוותר".

 

לנאבקים בקלוריות, יש בשורה השנה: לראשונה תימכרנה סופגניות לייט, המכילות כ-120 קלוריות בלבד לסופגניה. הן קטנות יותר, ממלאות פחות, אבל היי – זה עדיף על עוד שעתיים במכון הכושר. תוכלו לנסות גם להכין סופגניות מופחתות קלוריות בבית: הוסיפו קמח סויה לקמח הרגיל והפחיתו בכמות הסוכר, שני אלה מפחיתים משמעותית את ספיגת השמן בסופגניה. במקום הריבה הרגילה, השתמשו בריבה לייט.

 

ומה עם מי שלא מוכן לוותר? גם אם אתם בדיאטה, לא נורא לטחון סופגניה אחת בחג. בחרו את זו שבה אתם הכי חושקים, או בשני חצאי סופגניות משני טעמים שונים. תהנו מכל ביס. את הקלוריות העודפות מסופגניה אחת בת 800 קלוריות תוכלו להשיל בפעילות אירובית מאומצת במשך 60 דקות. חג שמח!

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
סופגניות. 9 מיליארד קלוריות
צילום: צביקה טישלר
ד"ר רק שאלה
מומלצים