שתף קטע נבחר
צילום: אלכס קולומויסקי

"אני יהודי - וזה הדבר החשוב ביותר עבורי"

ראש הממשלה, אריאל שרון, העניק ביום שלישי ראיון לכתבים יפנים ובו דיבר על תכניותיו לעתיד ("נמשיך במפת הדרכים ובעזרת השם נביא שלום"), על הסכסוך עם הפלסטינים ("אני מאד רוצה לפתור את הבעיה הזאת") ועל הצינתור שאמור היה לעבור: "אשאר בבית החולים יום אחד, אולי עוד כמה שעות"

"אם הפלסטינים יילחמו בטרור, אני סבור שיש סיכוי אמיתי לנוע קדימה בנתיב מפת הדרכים שבעזרת השם תביא שלום". ביום שלישי השבוע, יום לפני שלקה בשבץ מוחי קשה, העניק ראש הממשלה, אריאל שרון, ראיון לכתבי העיתון הכלכלי היפני "ניקיי" לקראת ביקורו הרשמי של ראש ממשלת יפן בישראל. הביקור בוטל בעקבות ההתפתחויות שחלו ביום רביעי, ובנסיבות המצערות הפך אותו ראיון לאחרון לפני אשפוזו. ynet מגיש קטעים נרחבים מתוך הראיון.

 

הכתבים היפנים סיפרו ששרון פינה להם כשעה ורבע מזמנו והיה חד, צלול, לבבי ולעיתים אפילו מבודח. עם זאת הם העידו מאוחר יותר, כי ניכרה עליו עייפות והם הבחינו בחולשה מסויימת בקולו. במהלך הראיון פרש שרון את משנתו בנושא הפלסטיני, בנושא איראן וסוריה וכמובן - חלוקת ירושלים.

 

בסיומו של הראיון נשאל שרון על-ידי היפנים: "אתה נראה בוטח וחזק. איך אתה מרגיש לגבי האישפוז בעוד יומיים (הצינתור שאמור היה להיערך ביום חמישי)? "אני מרגיש טוב", אמר שרון, בתשובה שנראית כעת כהיסטוריה רחוקה. "אצטרך להישאר בבית החולים עוד יום אחד, או כמה שעות".

 

במהלך הראיון, פירט שרון את משנתו המדינית: "אני יהודי וזה הדבר החשוב ביותר עבורי. אני יודע שזה לא רק שיש לנו הזכות והעוצמה - זוהי החובה שלנו. לפיכך, בנושאי ביטחון, ישראל לא תתפשר. אנחנו נחליט מה דרוש לצורך הביטחון שלנו. אמרתי לראשי מדינות שהפלסטינים צריכים לנקוט בצעדים. הם צריכים לעצור את הטרור לחלוטין, לפרק ארגוני טרור, לאסוף נשק ולבצע רפורמות. אם הם יעשו את הדברים הללו, אני סבור שיש סיכוי אמיתי לנוע קדימה בנתיב מפת הדרכים שבעזרת השם תביא שלום".  

 

הוא הבטיח שיבוא לביקור גומלין ביפן "כראש ממשלה" כדבריו, ואף הביע את שאיפתו להקים באוניברסיטאות היפניות מרכזים ללימודי התרבות היהודית.

  

- האם יש אפשרות שהפלסטינים (והיהודים – ר.ב) יחלקו בירה משותפת?

 

שרון: "העמדה שלנו היא שעל ירושלים אין משא ומתן. ירושלים תהיה לעד בירתה המאוחדת של ישראל. וכמובן, אלפי שנים היא הייתה בירת היהודים, (לפיכך) היא תהיה לעד בירת היהודים".

 

- האם אתה סבור שבהיסטוריה ייכתב כי הפלסטינים החמיצו הזדמנות בקמפ דייויד כשדחו את הצעתו של אהוד ברק לחלק את ירושלים?

 

"אני לא סבור שבאופן מעשי הם יכלו לעשות זאת; אני לא סבור שהעם היהודי היה מוכן לחלק את ירושלים ואני סבור שהפלסטינים עשו מספר טעויות, אבל בעיקר בגלל טרור, רצח ושפיכות דמים. ביצעתי צעד כואב בהתנתקות אבל אחרי שיצאנו מעזה, הטרור לא נפסק".

 

-  עשר רקטות קסאם נורו מעזה לעבר ישראל אתמול (2 בינואר) איך ישראל מגיבה?

 

"האחריות הראשונה של הרשות הפלסטינית היא לעצור את הטרור. הבעיה היא שהם לא נוקטים באף צעד. הם יודעים ומבינים שכדי לנוע קדימה אנו מחוייבים למפת הדרכים... שקובעת שצריכה להיות הפסקה של טרור, עויינות והסתה.

 

"הייתי מוכן להסכים לפשרות כואבות למען שלום בר קיימא. עשיתי פשרות כואבות, אבל הבהרתי שככל שמדובר בנושאי ביטחון, ישראל לא תתפשר, לא עכשיו ולא בעתיד. ישראל היא מדינה זעירה. מדינה עם אנשים מוכשרים ואמיצים. זהו המקום היחיד בעולם בו יכולים היהודים להגן על עצמם".

 

- אמרת שהטרור לא נפסק גם אחרי ההתנתקות מעזה. האם אתה רואה התנתקות חד-צדדית דומה בגדה המערבית?

 

"לא. לא. התשובה היא לא. ביהודה ושומרון יש תוכנית שהיא מפת הדרכים. לא נבצע כעת ולא בעתיד התנתקות חד-צדדית. התשובה היא לא. אולי אתם שומעים זאת במערכת הבחירות בישראל אבל אני אומר לכם שזה לא יקרה. לא תהיה עוד אחת.

 

"באשר למדינה פלסטינית - אני מאוד רוצה לפתור את הבעיה הזו ולבסס יחסים שונים בינינו לבין הפלסטינים, אבל ישראל מתמודדת עם טרור ערבי כ-120 שנה. איננו מוכנים לקבל זאת ואני לא מכיר אף מדינה בעולם שתסכים לקבל טרור, רובו נגד אזרחים, תינוקות, נשים וילדים".

 

- מה יקרה אם חמאס ינצח בבחירות הפלסטיניות החודש?

 

"חמאס הוא ארגון טרור עם אמנה הקוראת להשמדת העם היהודי ומדינת ישראל. הם לא פרטנרים למשא ומתן. אבל אם למשל, הנשק של חמאס ייאסף וחלק מהאמנה שלהם יוחרם, אז זה מצב אחר. אני לא רואה שום צעדים מצידו של מחמוד עבאס (אבו מאזן - ר.ב) להגיע למצב הזה. באשר לחמאס ולבחירות, למעשה איננו מפריעים לבחירות ברשות הפלסטינית. באשר לחמאס והטרור – נטפל בהם כפי שעשינו עד כה.".

 

- אם חמאס ישנה את אמנתו ויכיר בישראל, האם אז הוא יהיה פרטנר למשא ומתן?

 

"זה לא מה שהם אומרים. זה מה שקורה בפועל. צריך לקחת מהם את הנשק... וחלקים מתוך אמנת החמאס צריכים להיות מוחרמים".

 

-  ומה עם איראן, גם היא איום. מה אתה חושב על התוכנית הגרעינית שלהם?

 

"אתה צריך לדעת שהם עובדים... איראן היא מדינה ענקית... הנשיא הנבחר שלהם מראה רצון להתעמת עם המערב ולקחת על עצמו יותר סיכונים מקודמיו. הוא ממשיך לפתח ולקדם את תוכנית הגרעין שלו, תוך הפרה של הסכם פריז וממשיך לנסות ולהעשיר אורניום. ההערות וההתבטאויות האחרונות שלו ביחס לישראל, כמו גם מעשיו, מעידות על הסכנה הנשקפת לישראל ממשטר כה קיצוני שחותר להשיג יכולת גרעינית צבאית.

 

"האיראנים עובדים בשני מישורים – מישור פומבי ומישור חשאי. במישור החשאי, איראן ממשיכה להתקדם ולהתגבר על החסרונות הטכנולוגיים שלה ולהשלים פערים מהמישור הפומבי. מבחינת ישראל, השאלה המכרעת אינה האם איראן תגשים את מטרותיה הגרעיניות – זה יקח עוד כמה שנים – אלא מתי תהיה להם היכולת הטכנולוגית להשיג פצצה גרעינית.

 

"ההערכה שלנו היא שהם יתגברו על החסרונות שלהם תוך שנה. בכל מקרה, הזמן לא משחק לטובת אלה המודאגים מכך שאיראן תשיג או מעוניינים למנוע ממנה להשיג את מטרותיה הגרעיניות. אני רוצה להדגיש שישראל אינה המובילה את המאבק הזה...".

 

"אנו פועלים מאחורי הקלעים בעוד שארצות הברית ואירופה נושאות בנטל... אנו משתפים פעולה בכל הקשור לאיסוף מודיעין וניתוח המצב יחד עם ארצות הברית ומדינות אירופה. אני סבור שהמאמץ הדיפלומטי הגיע לשיאו ורגע האמת יבוא החודש או בחודש הבא. אם לא תהיה פריצת דרך משמעותית בעתיד הקרוב, אז צריך לצפות להבאת הנושא למועצת הביטחון של האו"ם במרס, תוך חתירה לגיבוש קואליציה רחבה במועצת הביטחון שתוכל לטפל בזה באופן יעיל.

 

"יפן היא כעת יושבת הראש התורנית של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית וחשוב שהיא תצטרף ותיקח תפקיד מרכזי בקמפיין הזה. אני יודע שאיראן היא מקור חשוב של נפט עבור יפן - אם אינני טועה, כעשרה אחוזים מתפוקת הנפט של איראן נצרכת על ידי יפן. אבל אני סבור שישנה סכנה גדולה במשטר הזה ואני סבור שהעולם יהיה שונה אם לאיראן יהיה נשק גרעיני".

 

- בשנת 1981, ראש הממשלה בגין שיגר התקפה על עיראק כדי למנוע ממנה פיתוח גרעיני. נוכח איום ממשי מצד איראן, האם תורה על התקפה דומה אם יגיע שלב מכריע והמאמצים הדיפלומטיים ייכשלו?

 

"הייתי חבר קבינט כשההחלטה הזו התקבלה ונטלתי תפקיד חשוב בקבלתה. ראשית, אני סבור שהיו נסיבות שונות אז. אני סבור שאנו עדיין בשלב של מאמצים דיפלומטיים ואני סבור שיש להביא את איראן למועצת הביטחון ושזהו השלב שבו סנקציות יעצרו אותה".

 

- איך אתה רואה את המצב בסוריה?

 

"ראשית עליך לדעת שסוריה, יחד עם איראן, תומכות בחיזבאללה. סוריה נותנת מחסה לארגוני טרור כגון חמאס והג'יהאד האיסלמי... יש כעשרה ארגוני טרור פלסטיניים והקיצוניים שבהם ממוקמים בדמשק. טרוריסטים מתאמנים בסוריה ונשק מועבר דרך איראן וסוריה ואני סבור שצריך לעצור את זה".

 

-  האם אתה סבור שרמת הגולן תישאר תחת ריבונות ישראלית לעד?

 

"אינני רואה מצב בו ישראל אינה נמצאת ברמת הגולן. במשך 19 שנה היה צפונה של ישראל נתון במלחמת התשה. לא נשוב למצב הזה, למרות שישראל לעולם לא תתקוף את סוריה".

 

 

- ראש ממשלת יפן, ג'וניצ'ירו קואיזומי, היה נחוש להזמינך ליפן... והוא צפוי לבקר במזרח התיכון ובישראל. מה הציפיות שלך מהפגישה עימו?

 

"אני מברך על בואו של ראש הממשלה היפני, ביקור ראשון מזה עשור וביקור שני של ראש ממשלה יפני בישראל. אין עוררין על כך שהביקור הצפוי משקף את היחסים הקרובים המתפתחים בשנים האחרונות. במיוחד במהלך כהונתו של ראש הממשלה הנוכחי (קואיזומי - ר.ב), ישראל רואה חשיבות רבה בהידוק היחסים בין שתי המדינות... למרצה הצער, לא יכולתי לבקר ביפן למרות שמאוד רציתי. אבל אני מתכוון למלא את התחייבותי ולבקר ביפן אחרי הבחירות... כראש ממשלה.

 

"אנו גם רואים חשיבות רבה לתפקידה של יפן במזרח התיכון. יפן יכולה לסייע לרשות הפלסטינית בניסיונה לבצע רפורמות... אנו מעוניינים לפתח את היחסים בין המדינות במספר תחומים. אנו רוצים להקים מועצת עסקים שתטפל בהיבטים מסויימים של מסחר ומחקר. מבחינת התיירות, חשוב לנו שהיפנים לא יחושו במגבלות כלשהן באפשרות לבוא לישראל באופן ישיר. ב-2004 באו לישראל רק 2,600 מבקרים מיפן. במדינה עם 120 מיליון תושבים, מספר רב יותר צריך לבוא לבקר אותנו.

 

"אני נולדתי בחווה. תחום החקלאות הוא תחום שהיינו רוצים לראות את ישראל ויפן עובדות יחד. לפתח טכנולוגיה חקלאית; לישראל יש ידע רב בתחום הזה והיא תמיד שמחה לשתף אותו עם מדינות אחרות. זה יהיה נושא שאדבר עליו עם ראש הממשלה. דבר נוסף שאנו מתעניינים בו הוא קשרי תרבות. ישראל מציעה לאוניברסיטאות ביפן להקים מרכזים לתרבות יהודית, כדי ללמד יותר על היהדות. עד היום דבר כזה אינו קיים באוניברסיטאות ביפן - תוכנית ללימודי יהדות.

 

"אנו אומה עתיקה. קשה להתחרות ביפן משום שחיים התקיימו על אדמת יפן מלפני 10,000 שנה. היהודים קיימים רק 4,000 שנה. ירושלים הייתה בירת העם היהודי במשך 3,009 שנים, מאז שדוד המלך הפך אותה לבירת ממלכתו. המלך דוד ישב בחברון שבע וחצי שנים ואז הפך את ירושלים לבירתו, הבירה המאוחדת של ישראל לעולמי עד. יהודים מעולם לא הפסיקו לגור בארץ ישראל. תחת הרומאים, רוב היהודים גורשו מכאן אבל עדיין היו קהילות שמעולם לא עזבו. לפחות מאה שנה לפני שהמוסלמים באו לכאן, היו פה 400 אלף יהודים".

 

 

איריס ז'ורלט סייעה בהכנת הכתבה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
שרון. הבטיח ביקור גומלין ביפן
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
ג'וניצ'ירו קואיזומי. הפגישה בוטלה בנסיבות מצערות
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
מתפללים לשלומו של שרון
צילום: איי אף פי
מומלצים