שתף קטע נבחר

שרה נורבגית קראה לחרם על ישראל - והתחרטה

שרת האוצר הנורבגית קראה בסוף השבוע להחרים מוצרים מישראל. ממשלתה מיהרה להסתייג. כעבור יום הלגרסטון עצמה הודתה ששגתה, והביעה צער על ש"הדברים באו בסמיכות למצבו הבריאותי החמור של ראש הממשלה שרון"

בעוד ראש הממשלה אריאל שרון נאבק על חייו, פירסמה ביום חמישי שרת האוצר הנורבגית קריאה לצרכנים במדינתה להחרים את המוצרים מישראל. אלא שבינתיים הספיקה כבר השרה לחזור בה ולהתנצל, "גם על העיתוי".

 

השרה, כריסטין הלבורסן, פרסמה את הקריאה בעיתון הנורבגי דאגבלדט. היא הבהירה שמדובר בעמדתה האישית, ולא בהחלטה של הממשלה הנורבגית. מאמרה של הלבורסן גרם לתגובה דיפלומטית חריפה מצד ישראל, בין היתר בשל העובדה שאין מדובר בפעם הראשונה בה נשמעת קריאה זאת מצידה של נורבגיה.

 

מפלגתה של הלבורסן, המפלגה הסוציאליסטית רדיקלית (SV), יזמה כבר לפני שלוש שנים דיון בפרלמנט בו יצאה בקריאה להחרים מוצרים ישראלים, אך קריאה זו נדחתה. לפני כחודשיים ביקש חבר נוסף במפלגה להפעיל את החרם, אולם ראש הממשלה ושר החוץ הנורבגי שללו צעד זה. לפני שלושה שבועות התקבלה במחוז טרונדיים החלטה האוסרת על רכישת מוצרים ישראלים. למרות שלהחלטה זו אין השלכה כלכלית של ממש על ישראל, לדברי גורמים ישראלים הייתה בכך משום יצירת אווירה נגד המסחר בין נורבגיה לישראל.

 

לאור קריאתה של הלבורסן מיהרו בירושלים לפנות לשלטונות הנורבגיים. שגרירת ישראל בנורבגיה, מרים שמרת, הודיעה למשרד החוץ הנורבגי כי ישראל רואה בחומרה רבה את קריאתה של שרת האוצר. שמרת הוסיפה כי צעד שכזה לא ייתכן בין שתי מדינות שמקיימות מערכת יחסים ידידותית, וכי צעדים שכאלה, בכסות ממשלתית, יכולים להגביר את העויינות לישראל ועלולים לפגוע ביחסים בין שתי המדינות.

 

"הממשלה מסתייגת"

 

במקביל פנה משרד החוץ בירושלים בדברים דומים גם לשגריר נורבגיה בישראל, ודרש הצהרה ממשלתית מטעם נורבגיה שתשלול כל שימוש בחרם או סנקציות. ואכן, בקשה זו נפלה על אוזניים קשובות וביום חמישי בערב התקבל בירושלים מכתב ששלח שר החוץ הנורבגי לעמיתו, השר סילבן שלום, בו הוא מודיע שאין מדובר במדיניותה של ממשלת נורבגיה וכי הממשלה מסתייגת מכך. זאת ועוד, בדיווחים בתקשורת הנורבגית נמתחה ביקורת על עמדתה של השרה.

 

אתמול, יומיים לאחר קריאתה הראשונה, הודתה הלבורסן בראיונות בכלי התקשורת כי היא שגתה, וכי הדבר עומד בניגוד למדיניותה של ממשלת נורבגיה. השרה אף הוסיפה כי היא מצרה על כך שהדברים באו בסמיכות למצבו הבריאותי החמור של ראש הממשלה שרון.

 

גורמים מדיניים בירושלים הביעו קורת רוח מתגובתה המהירה של ממשלת נורבגיה. לדבריהם, ירושלים הבהירה שצעדים כאלה עלולים לפגוע במעמדה של נורבגיה כמתווכת הוגנת באזור. אותם גורמים הוסיפו כי הנורבגים הבינו שהדבר עלול לפגוע במעמדם ופעלו בצורה נקודתית ומהירה. לדבריהם, אפשר שהדבר יהווה סוף פסוק בתקופה הקרובה לקריאות להחרים את ישראל.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן אגמון
הסתייג. הפרלמנט באוסלו (ארכיון)
צילום: אורן אגמון
מומלצים