שתף קטע נבחר
צילום: אלכס קולומויסקי

כך מתבצע תהליך ההערה של ראש הממשלה

רופאיו של ראש הממשלה החלו לבצע בו הליך גמילה מתרופות ההרדמה. "תהליך ההתעוררות מתרחש בדרך כלל בתוך 10 דקות, במהלכן מתעורר המטופל לזמן קצר ומורדם שוב כדי להגן על המוח", מסבירה מומחית, ומוסיפה, "ההתעוררות היא כמעט תמיד מכוערת, כרוכה באי שקט, והשתוללות". כך מתבצע הליך ההערה, שלב אחר שלב

אי שקט, בלבול, עלייה בלחץ הדם ובלחץ התוך מוחי: כך נראות דקות ההתעוררות של מטופלים שעברו הרדמה עמוקה, זמן קצר אחר כך הם מורדמים שוב, עד ליום שלמחרת. כך עשוי להיראות השבוע הקרוב בחייו של ראש הממשלה: הערות והרדמות חוזרות, הכל כדי לשמור על פעילות מטבולית נמוכה במוח. רק לאחר ימים עד שבועות ניתן יהיה לדעת האם יוכל לשוב להכרה מלאה ולתפקוד תקין.

 

להגן על המוח

 

היום החל השלב הראשון בתהליך הגמילה מההרדמה העמוקה בה שרוי ראש הממשלה. ד"ר אסתי דהן, מומחית להרדמה וטיפול נמרץ מהמרכז הרפואי קפלן, שעבדה עד לא מכבר לצד הנוירוכירורגים והמרדימים ב'הדסה', מסבירה כי מטרת ההרדמה הייתה להגן על מוחו של ראש הממשלה.

 

המאבק על חיי שרון - כל ההיבטים הרפואיים:

 

"לתת למוח מנוחה פירושו להקטין את פעילותו המטבולית", מסבירה ד"ר

דהן, "בכך לגרום לו שיצרוך פחות סוכר ופחות חמצן וייצור פחות חומרי פסולת. במצב שינה, גם רגילה, הפעילות המטבולית של המוח יורדת. המוח ספג חוויה קשה, אספקת הדם אליו היא בלתי תקינה, והבצקת המוחית מקלקלת עוד יותר את יכולת התפקוד של המוח".

 

כדי להרדים את שרון, משתמשים הרופאים בשתי תרופות: האחת תרופה היפנוטית הקרויה פרופופול – זו גורמת לשינה שאינה טבעית, אך משרה מצב של חוסר הכרה מלאכותי. התרופה השניה – רמי-פנטאניל, היא משככת כאבים רבת עוצמה. "הניתוח כואב, וגם להיות מונשם מחורר ומצונרר כואב", מסבירה דהן, "שילוב של שתי התרופות מביא להרדמה מאוד עמוקה, עד שהיא דומה להרדמה כללית".

 

"ההתעוררות כרוכה באי שקט והשתוללות"

 

כדי להעיר את שרון, הרופאים יפסיקו את הזלפתן של התרופות לווריד. בתוך כ-10 דקות צפוי ראש הממשלה להתעורר, ואלה דקות קשות למטופל ולסובבים אותו: "ההתעוררות היא כמעט תמיד מכוערת, כרוכה באי שקט, והשתוללות. זה לא כמו בסרטים שהחולה פותח את העין ומודה לרופא. התרופות מעלות לחץ דם ומגבירות את הבצקת המוחית".

 

הימים הראשונים של הגמילה מההרדמה, קשים לא רק לחולה, אלא גם למשפחתו. "ההתעוררות המכוערת הזו, פוגעת בסובבים", אומרת ד"ר דהן, "בגלל ההשתוללות הזו בזמן הערות, החולה נראה לא שפוי, ומבולבל. זה רגע מאוד קשה למשפחות, לראות את האהוב עליהם באי שפיות, והם לרוב חוששים שזה המצב הקבוע".

 

ימשיך להיות מונשם

 

לאחר מספר דקות של ערות, במהלכן ייבדקו תפקודיו הנוירולוגיים ויירשמו הפעולות אותן היה מסוגל לבצע, צפויים הרופאים להרדים את שרון בשנית, עד ליום שלמחרת. "ההשתוללות הזו של ההערה פירושה עליה מאוד גדולה בצריכה המטבולית של המוח, ואז הוא שוב נכנס לאספקת דם פחותה למוח. כדי להגן עליו, יש צורך להרדימו שוב, עד למחרת".

 

צינור ההנשמה שהוחדר לקנה הנשימה של שרון, ככל הנראה יושאר במקומו, כדי להגן על ריאותיו. "בשלב הזה מטרת הצינור להנשים אותו", מסבירה דהן, "אבל גם לאחר שינשום באופן ספונטני, לא ניתן לסמוך על יכולתו להגן על דרכי האוויר מפני שאיפת מיצי קיבה. הוא בקלות יכול להקדים קנה לוושט ולהיחנק, לכן מחוייב שהוא ימשיך להיות מחובר לצינור ההנשמה, לא ברור עדיין למשך כמה זמן".

 

שאלות? היכנסו לפורום הרדמה וטיפול נמרץ


פורסם לראשונה 08/01/2006 20:11

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי חיון
האחים ד"ר יעקב ודוד גוזל. המרדימים של ראש הממשלה
צילום: אבי חיון
צילום: עופר מאיר
"הליך ההערה כמעט תמיד מכוער"
צילום: עופר מאיר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים