שתף קטע נבחר

מופז: הירושלמים יצביעו לרשות כמו ב-96'

גם הפעם, למרות השתתפות החמאס בבחירות, תאפשר ישראל לערביי מזרח ירושלים להשתתף במשחק הדמוקרטי הפלסטיני, דרך סניפי הדואר שבבירה או בקלפיות בגדה. "נהיה מוכנים לכל תוצאה", מבטיח שר הביטחון. אבל באיחוד הלאומי לא מתרשמים: "אין קץ לצביעות של השמאל בראשות קדימה". פינס: "הממשלה ביצעה כל שגיאה אפשרית וחיזקה את החמאס"

ניצחון פירוס לפלסטינים? כפי שדרשה הרשות, יוכלו גם ערביי מזרח ירושלים להשתתף בבחירות למועצה המחוקקת, שיתקיימו ב-25 בחודש, בהתאם למתכונת בה בוצע הדבר ב-1996. כך הודיע היום (ג') שר הביטחון, שאול מופז, בעת סיור ב"עוטף ירושלים". הם יוכלו לשלשל את פתק ההצבעה בחמשת סניפי הדואר שבאזור, או בכל קלפי אחרת ביהודה ושומרון. רשמית, ברשות שבעי רצון מאימוץ דרישתם בנושא, אך בכך איבדו למעשה אבו-מאזן ואנשיו את ה"תירוץ" לדחיית הבחירות.  

 

באיחוד הלאומי הזדרזו לתקוף את ההחלטה הישראלית: "אין גבול לציניות ולצביעות של השמאל בראשות קדימה. מצד אחד מחבקים את ירושלים, מעלים על נס את חשיבותה ההיסטורית ומתחייבים לשלמותה, ומנגד מאפשרים לערביי ישראל ממזרח העיר להשתתף בבחירות ברשות", אמרו.

 

גדעון סער, יו"ר סיעת הליכוד, הגיב לידיעה עת התארח בפורום גולשי ynet: "זוהי החלטה גרועה ומזיקה משתי בחינות: האחת, הפגיעה של ישראל במעמד בירתה. השניה, בכך שאנו מאפשרים הצבעה בבחירות בשטח ריבוני ישראלי בהן משתתף החמאס. זה יגרום נזק, בעיקר לאחר שהצלחנו בשנים האחרונות להכניס את החמאס לרשימת ארגוני הטרור של ארה"ב והאיחוד האירופי".

 

אבל לא רק בימין תוקפים. ח"כ אופיר פינס מהעבודה טוען כי "הממשלה עשתה כל שגיאה אפשרית, פגעה במעמד הבינלאומי של ישראל וחיזקה את החמאס". לדבריו, "במקום לשחק בהורדות ידיים עם הפלסטינים, הייתה הממשלה עושה טוב אם הייתה מסייעת לאבו-מאזן לקיים את הבחירות כסדרן". אברהם פורז משינוי דווקא בירך: "זו החלטה נכונה. לא ייתכן מצב שבו אדם במדינה דמוקרטית לא יכול להצביע. אם לא היו מאפשרים להם להצביע לבחירות לרשות, היו צריכים לאפשר להם להצביע לכנסת".

 

התייעצות מדינית-ביטחונית 

 

אחר הצהריים תכונס התייעצות בנושא הרגיש של הבחירות הפלסטיניות בלשכתו של מופז, בהשתתפות נציגים מזרועות המודיעין, מהשב"כ ומצה"ל ואנשי משרד החוץ, משרד הביטחון וביטחון הפנים. גם דב וייסגלס, יועצו המיוחד של ראש הממשלה, שדן בנושא עם גורמים בוושינגטון, ייקח חלק בדיון. היום יגובשו רק ההמלצות, אשר יועברו להכרעתו של ממלא-מקום ראש הממשלה, אהוד אולמרט. זאת עוד לפני הגעתם הצפוייה של שני נציגי הממשל האמריקני, דיוויד וולש ואליוט אברהמס, העתידים להגיע לכאן כנראה מחר. 

 


יש חמאס באבו דיס (צילום: אי.פי)

 

"הבחירות עתידות להתקיים ב-25 בינואר", אמר מופז בסיור, בו היו גם הרמטכ"ל דן חלוץ, אלוף פיקוד מרכז יאיר נווה ומפקד מחוז ירושלים, ניצב אילן פרנקו. "אנחנו מקיימים היום דיון נרחב שיכלול את כל הסוגיות. נאפשר לקיים את הבחירות ונהיה ערוכים לכל תוצאה ותוצאה", הוסיף, ברומזו לאפשרות שהחמאס יתחזק.

 

שר הביטחון הבהיר: "אנחנו לא נתערב בבחירות ברשות הפלסטינית, נאפשר להם לבצען. צריך לשאול את הפלסטינים עד כמה הם רוצים לקיים את הבחירות במועדן. היום יש אנרכיה וחוסר שליטה ברשות, שהגיעה לשיאה ברצועת עזה. צריך להמתין ולראות כיצד הם ינהלו את הבחירות, ולגבי התוצאות צריך לראות עד כמה תהיה הרשות מסוגלת לשלוט בנעשה ובראש ובראשונה לפעול כנגד ארגוני הטרור".

 

תפוח אדמה ירושלמי

 

בישראל מתחבטים מזה שבועות ארוכים בסוגייה הירושלמית, כאשר מדובר במילכוד לא פשוט: מחד, אין כוונה לאפשר לאנשי החמאס לנהל תעמולה בבירה; מנגד, שלילת ההצבעה בירושלים עלולה לספק לאבו-מאזן עילה לדחות את הבחירות, ולהאשים בכך את ישראל - בעוד שבפועל, הסיבה האמיתית והעמוקה יותר היא החשש מהתחזקות חמאס. עד כה טרם נפלה החלטה סופית בישראל, אך גורמים רשמיים כבר רמזו: "לא ניתן להם תירוץ לדחות את הבחירות ולהפיל את זה עלינו".

 

ב-96', הפעם האחרונה בה התקיימו ברשות בחירות כלליות למועצה המחוקקת, הצביעו תושבי מזרח ירושלים בקלפיות שהוצבו במשרדי הדואר. אך הפעם מדגישים בישראל כי התמונה שונה. זאת מכיוון שאנשי החמאס - תנועה שחרתה על דגלה את השמדתה של מדינת ישראל ולא זנחה את דרך הטרור - מעמידים עצמם לבחירה בבחירות אלה. הבעיה של ממשלת ישראל היא שירושלים המזרחית מוגדרת שטח ריבוני של ישראל ובו החמאס, ארגון טרור חמוש, עתיד להיות שותף פעיל.

 

אמש הודיע אבו-מאזן חגיגית כי גורמים בממשל הבטיחו לו שתושבי מזרח ירושלים יוכלו לבחור. "קיבלתי ערבויות אמריקניות לכך שהבחירות ייערכו בירושלים והקמפיין יהיה בירושלים, כפי שהיה ב-1996. בהסתמך על הערבויות הללו אני קובע כי הבחירות יתקיימו במועדן". בוושינגטון סירבו לאשר את הדברים. דובר מחלקת המדינה נשאל על כך, והשיב קצרות: "מדובר בסוגייה שעל הישראלים והפלסטינים לפתור". גורמים אחרים בממשל הוסיפו כי "מוטב שאבו-מאזן יתרכז בקיום הבחירות בכלל, ולאו דווקא בירושלים".

פורסם לראשונה 10/01/2006 09:12

 

בהכנת הידיעה השתתפה שרון רופא-אופיר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
בשטח יש כבר תעמולה: אבו-דיס, היום
צילום: איי פי
צילום: אורי מילר
מוכנים לכל תוצאה: מופז
צילום: אורי מילר
צילום: שאול גולן
דיבר עם האמריקנים: וייסגלס
צילום: שאול גולן
מומלצים