שתף קטע נבחר

שלום: אישור הבחירות בי-ם - החלטה מסוכנת

בשיחה עם עיתונאים לרגל סיום תפקידו במשרד החוץ אמר שלום שההחלטה שהתקבלה היום בישיבת הממשלה היא החלטה חמורה המהווה כניעה לפלסטינים. בנושא האיום האיראני אמר שלום: "ישראל לא עומדת מאחורי הקלעים, אך גם לא בקידמת הבמה"

"החלטת הממשלה לקיים בחירות במזרח ירושלים חמורה ומהווה כניעה לפלסטינים", כך אמר היום (א') שר החוץ המתפטר, סילבן שלום בשיחה עם עיתונאים בה סיכם את כהונתו כשר החוץ. שלום הוסיף: "זו החלטה לא נכונה ומסוכנת השוברת את הקו האדום האחרון שהצבנו לעצמנו. בכך אנו עושים נסיגה חמורה שיכולה לפגוע באינטרסים המדיניים של ישראל. לדעתי ניתן היה להגיע בעניין הזה להסדר עם ארצות הברית. גם הם הבינו את הדברים בצורה זו בתחילת הדרך".

 

לגבי האיום האיראני אמר שלום שישראל לא יכלה ללחוץ בנושא הזה עד לאחר הבחירות האחרונות בארצות הברית שהתקיימו בשנת 2004. "יש תוחלת לערוצים הדיפלומטיים בעניין האיראני. עד הבחירות בארצות הברית לא הייתה אפשרות ממשית להביא את הנושא למועצת הביטחון. עתה האיחוד האירופי ורוסיה הרבה יותר החלטיים ומאז הבחירות בארצות הברית אנו עדים להעברת הילוך משמעותית הרבה יותר בנושא הזה. ככלל המדיניות של ישראל היא נכונה – לא לעמוד מאחורי הקלעים, אך גם לא בקידמת הבמה".

 


"קידמתי את היחסים עם מדינות ערב". שלום  (צילום: גיל יוחנן)

 

בדבריו התייחס שלום להתקדמות שחלה בתקופת כהונתו ביחסים הדיפלומטיים עם מדינות ערב. "בתקופתי חודש הקשר והתיאום המדיני והבילטראלי עם מצרים, חלה פריצת דרך לתמיכה מצרית בתוכנית ההתנתקות, נערכו פגישות עם הנשיא מובראק ובכיריו, שגריר מצרים הוחזר לישראל ונחתמו הסכמים כלכליים עימה. חל חיזוק דרמטי ביחסים עם ירדן וסוגיית הנורמליזציה הוצבה על סדר היום הציבורי במדינות ערב".

 

השר שיבח את השיפור המשמעותי ביחסים עם ירדן איתה מקיימת ישראל יחסים ברמה אסטרטגית ועם מצרים שהייתה מעורבת בפרטי פרטים בתהליך ההתנתקות ובהסכם סביב ציר פילדלפי. "הסכם פילדלפי היה מחוייב המציאות. התנגדתי להישארות בציר פילדלפי משום שלא הייתה אפשרות להשאיר את חיילי צה"ל שם כמו ברווזים במטווח. ההחלטה הייתה נכונה עם כל הסיכון שכרוך בה".

 

שלום התייחס בדבריו גם  לחיזוק היחסים עם מדינות ערב שאינן גובלות עם ישראל ובראשן טוניסיה, בה ביקר השר לפני כחודשיים. "קיימנו קשר שוטף עם מנהיגי העולם הערבי שחלקם ידועים וחלקם לא ידועים, התקיימו פגישות תקופתיות עם שרי החוץ של מרוקו, טוניסיה, מאוריטניה, קטאר ועומן. קודמו יחסי המסחר וכן נערכו ביקורים תקדימיים בטוניסיה ומרוקו וביקור ממלכתי ראשון במרוקו".

 

שלום ציין שחל קידום והבנה בדיאלוג בין ישראל לעולם הערבי ובמסגרת זו הוקמה בתקופתו מחלקה לתקשורת הערבית במשרד החוץ ובקרוב אף יושק אתר בפרסית מעבר לאתר בערבית שכבר קיים. פרט לכך חל שיפור ואף פריצת דרך ביחסים עם מדינות העולם המוסלמי ובהן פקיסטן ואינדונזיה וכן הידוק הקשר עם טורקיה".

 

שלום הסביר שהאיום שמציב ארגון אל קעידה למדינות הערביות והמוסלמיות הוא זה שמונע התקדמות מדינית בינם לבין ישראל. "עם מרוקו היינו קרובים מאוד לקידום משמעותי ביחסים, אולם אחרי ביקור שקיימתי במרוקו ביצע ארגון אל קעידה פיגוע בקזבלנקה ובין היתר נמסר שהדבר היה בשל ביקורי. עמדתי לבקר פעם נוספת במרוקו, דבר שהיה אמור להביא להתקדמות משמעותית גדולה ביותר, אולם הביקור נקבע, למרבה הצער, ליום שאחרי ההתנקשות ברפיק אל חרירי", אמר שלום.

 

השר המתפטר גילה עוד שהוא היה אמור לצאת לביקור בצ'אד בכדי להסדיר את היחסים באופן רשמי עם שתי המדינות כפי שנקבע ואף דווח לארצות הברית, אולם בעקבות חשיפת העניין בכלי התקשורת העניין טורפד.

 

שלום ציין בסיפוק גם את התקדמות היחסים עם האו"ם ובראשם אישור ההחלטה על קיומו של יום זיכרון עולמי לשואה ב-27 בינואר. עוד שיבח השר את השיפור ביחסים עם האיחוד האירופי ובין היתר את החתימה עם הסכם השכנות עם האיחוד האירופי. "בתחילת כהונתי הצבתי לעצמי כיעד מרכזי לשפר את היחסים עם העולם הערבי והמוסלמי ועם אירופה ואני חושב שבתקופה זו נרשמו הישגים משמעותיים מאוד במישורים אלה" סיכם שלום. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
נסיגה חמורה. שלום
צילום: גיל יוחנן
צילום: רויטרס
ישיבת הממשלה הבוקר
צילום: רויטרס
מומלצים