שתף קטע נבחר

מצע העבודה: עדיפות למו"מ, חד-צדדיות כמוצא אחרון

הצוות המדיני-ביטחוני של מפלגת העבודה, שהתכנס להחליט על הנקודות העיקריות במצע, תקף את ההצעה שהובאה בפניו כ"שמאלנית מדי". בסופו של דבר הוחלט הוחלט לא לפסול התנתקות נוספת, אבל רק אם מו"מ מדיני לא יעלה יפה. בנושא ירושלים, הסכימו הנוכחים: האתרים הקדושים יישארו בידי ישראל, אבל אפשר לנהל מו"מ על השכונות המוסלמיות במזרח העיר. בעבודה הביעו שביעות רצון מכך שפרץ משתף את הבכירים בניסוח המצע המדיני

פרסום ראשון: לאחר דיון שנערך היום (ו') בשעות הבוקר המוקדמות, סיכם הצוות המדיני-ביטחוני במפלגת העבודה, בראשות יו"ר המפלגה עמיר פרץ את הנקודות העיקריות של המצע המדיני-ביטחוני של המפלגה. לא מדובר עדיין במצע הרשמי, אלא בטיוטה שזקוקה לאישור סופי.

 

הבוקר הוגש לצוות על ידי קבוצה של אנשי מקצוע נוסח מצע, שהוגדר על ידי חלק מהנוכחים כ"שמאלני". הביטחוניסטים של העבודה, ובראשם בנימין בן אליעזר, דני יתום, אפרים סנה, מתן וילנאי ואריה עמית, וכן משתתפים נוספים - ביניהם אופיר פינס - קראו למרכז את המצע ולערוך בו שינויים.

 

כך, נפסל סעיף הקובע כי "סימון גבולות הקבע באופן חד-צדדי ללא שותף פלסטיני הוא אשליה". בסעיף נוסף שנפסל נאמר כי "ההתנתקות הוכיחה שאפשר לפנות התנחלויות, והן אינן מהוות מחסום בדרך להשגת הסכם קבע לשלום". עניין נוסף שלא עבר את ביקורתם של בכירי המפלגה: "כל אזרח שירצה לעזוב את מקום מגוריו ביהודה ושומרון יפוצה בצורה הוגנת".

 


ברוורמן, פרץ ובן אליעזר אוכלים בורקס בלוד. צילום: ירון ברנר

 

הדיון התלהט כשעלה לדיון סעיף הקובע כי "המדיניות החד-צדדית במתכונתה הנוכחית לא השיגה את יעדיה. תוצאותיה הן שתושבי אשקלון נמצאים תחת איום רקטות הקסאם והיעדר מחויבות פלסטינית לשמירה על הביטחון המעוגנת בהסכם".

 

בדיון עלתה השאלה, האם מפלגת העבודה אכן צריכה לתקוף במצעה את האופן שבו בוצעה הנסיגה מעזה. לבסוף הוחלט שלא להיכנס לפרטים האלה במצע, אלא בדיון הציבורי ובתקשורת. הניסוח הסופי קובע כי "מפלגת העבודה תומכת בראש ובראשונה במו"מ כמדיניות, ובהיעדר אפשרות למו"מ, ישראל שומרת לעצמה את הזכות לנקוט בצעדים שיבטיחו את האינטרסים שלה". המלה "התנתקות" לא מוזכרת במצע, אולם הכוונה ברורה, וראשי המפלגה לכשיישאלו יסבירו כי הכוונה לבצע צעדים חד-צדדיים נוספים - אך זאת, רק אם המו"מ עם הרשות הפלסטינית לא יעלה יפה. 

 

לפי שעה אם כן אין קביעה חד משמעית שמפלגת העבודה תומכת באופן ברור בהתנתקות נוספת, אולם נרמז כי היא לא תתנגד לה אם כל הניסיונות לנהל משא ומתן לא יצלחו.

 

בן אליעזר אמר במהלך הדיון: "על מה אתם מדברים? אתם רואים את הרשות מפרקת את ארגוני הטרור? אנחנו צריכים ללכת לשרשרת של התנתקויות". 

 

המקומות הקדושים בידי ישראל, שכונות מוסלמיות - לרשות

 

בנושא ירושלים נאמר בהצעה הראשונית שירושלים היא בירת ישראל, אולם גם הניסוח הזה שונה, ונקבע שירושלים היא בירת ישראל הנצחית "בעלת רוב יהודי מוצק". המשמעות: מפלגת העבודה אומרת שהשכונות המוסלמיות במזרח ירושלים הן למעשה נטל כלכלי, מדיני ודמוגרפי על ישראל, ובהסדר הקבע יש לשאת ולתת על מעמדן. בעניין המקומות הקדושים בירושלים נקבע, שהמקומות הקדושים ליהדות יישארו בידי ישראל, כולל הכותל והר הבית.

 

במהלך הדיון עלתה השאלה ע"י כמה מן הנוכחים, בהם אופיר פינס, במה העבודה שונה מקדימה בעניין זה. התשובה שנתנו הנוכחים בדיון היא, שמפלגת העבודה מפרסמת ראשונה בקונצנזוס מלא, כי בנושא השכונות במזרח ירושלים הם מסכימים למו"מ עם הפלסטינים - בניגוד לקדימה, ששם הנושא שנוי במחלוקת.

 

עוד נקבע בדיון שישראל לא תקיים משא ומתן עם ארגונים הקוראים להשמדתה של ישראל ושגושי ההתנחלות הגדולים יישארו בריבונות ישראלית. לגבי זכות השיבה נקבע שמפלגת העבודה תתנגד לה.

 

עמיר פרץ הורה בתום הדיון לצוות המקצועי לתקן את הניסוח לפי ההערות, ולהעביר אותו בפקס לכל חברי הצוות המדיני לאישור סופי.

 

בכירים בעבודה שהשתתפו בדיון אמרו שהם מרוצים מהתהליך שבו מעורבים כעת גורמים רבים יותר במפלגה, וכן הביעו שביעות רצון מכך שפרץ משתף את הבכירים בניסוח המצע המדיני. הגורמים הוסיפו כי "ההצעה הראשונית היתה שמאלנית מדי, וטוב שהדיון התקיים כדי להעביר את מפלגת העבודה למרכז".

 

"נפעל לשינוי מהותי ביחס לערבים"

 

בסעיף אחר במצע, בנושא "הערבים אזרחי ישראל", נקבע כי "מפלגת העבודה תפעל לשינוי מהותי במדיניות הממשלה ביחס לאזרחיה הערבים, תוך שימת דגש על שיוויון מלא לסגירת פערים בין ערבים ליהודים בתחומי החינוך, התעסוקה ובניית אזורי תעשייה מתקדמים, התשתיות, הבריאות הרווחה ושירותים חברתיים".

 

בתוך כך, סיירו היום ראשי המפלגה ובראשם עמיר פרץ, יולי תמיר, יצחק הרצוג, דני יתום, איתן כבל, בנימין בן אליעזר, יורם מרציאנו וחברים נוספים במרכז המסחרי בלוד. גם אלון אבוטבול השתתף בסיור. פרץ נאם בפני כמה עשרות תושבים והבטיח שמפלגת העבודה תפעל בדרך רבין ותשלב טיפול בנושאים המדיניים עם טיפול בנושאים החברתיים ובחינוך. לדבריו, "המדיניות הממשלתית היא הקובעת. יחד איתי החברים שנמצאים פה נגן על ביטחונה של ישראל, נילחם בטרור, נניע תהליך מדיני - אך בראש ובראשונה נטפל באג'נדה החברתית".


פורסם לראשונה 20/01/2006 11:58

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי אלגרט
פרץ. הורה לתקן הניסוח
צילום: אלי אלגרט
צילום: ירון ברנר
בן אליעזר. "שרשרת התנתקויות"
צילום: ירון ברנר
מומלצים