שתף קטע נבחר

פרופ' אומן: "הטיפול במגורשים - חרפה לאומית"

זוכה פרס נובל לכלכלה הוזמן לנאום בכנס הרצליה ובחר בנאומו לתקוף בחריפות את התנהלות המדינה בטיפול במפוני גוש קטיף. "הטיפול בפליטים המגורשים מהווה חרפה לאומית", אמר. "כל התקשורת מתעלמת". אומן תקף גם את ישראל על שהיא מאפשרת לפלסטינים להמשיך ולהסית. "וזה הרבה יותר גרוע ממעשי הטרור או הקסאמים". המינהלת בתגובה: מצערשפרופסור אומן לא טרח לבדוק את נכונות הנתונים שאותם הציג

כנס הרצליה נפתח - וכך גם שטף הנאומים: זוכה פרס נובל לכלכלה, הישראל פרופסור ישראל אומן, עלה אמש (שבת) לנאום בכנס הרצליה השישי של המכון למדיניות ואסטרטגיה במרכז הבינתחומי, ולא היסס להביע דעתו הנחרצת על הטיפול הממשלתי במפוני גוש קטיף. "אני מצר על מצבם של המפונים, על האבטלה, על אי קבלת כספי הפיצויים ועל המצב הבלתי נסבל בו הם שרויים", אמר אומן. "לא מדובר באויב מפר חוק, אלא באנשים ערכיים ממלח הארץ. אני לא שותק ולא אשתוק בעניין הזה".

 

לדברי אומן, "הטיפול בפליטים המגורשים מהווה חרפה לאומית. הרבה מהפליטים נמצאים עדיין בבתי מלון, כמעט חצי שנה אחרי הגירוש, בלי תנאים מינימליים. רובם לא הגיעו לדיור של קבע או אפילו לדיור זמני מתקבל על הדעת. אין עבודה. הילדים מיואשים. היו כמה וכמה ניסיונות של התאבדות. אין פרנסה. הרבה משפחות, ואולי הרוב, עוד לא ראו אגורה שחוקה של פיצויים, ואלו שכן ראו, מוציאים את הפיצויים על האוכל היומיומי. לא מדובר כאן באויב, לא מדובר במפרי חוק, מדובר באנשים יצרניים שבנו התיישבות לתפארת, וכעת החריבו את חייהם, וכולם מתעלמים. כל התקשורת מתעלמת. לא שומעים על זה מילה, אף אחד לא מתייחס לזה. אני בכל אופן לא אשתוק, ולא שותק. אינני יודע איך זה משפיע על החוסן הלאומי".

 

פרופ' אומן לא היסס גם לתת במה לדעותיו הפוליטיות. הוא התייחס להסכמי אוסלו ותקף את ישראל על שאינה עומדת על קיום הסעיף שעוסק במניעת הסתה. "בהסכם אוסלו האומלל יש סעיף לפיו מתחייבת הרשות להפסיק את ההסתה הפרועה נגד ישראל והיהודים בבתי הספר שלהם... סעיף זה לא קוים מעולם וההסתה נהיית יותר ויותר פרועה משנה לשנה. האם אנחנו אשמים בזה? ועוד איך אנחנו אשמים בזה. אף פעם לא עמדנו על קיום הסעיף הזה. זה ממש כאילו לא מעניין אותנו, לא שומעים על זה, לא קוראים על זה, זה אינו נושא לדיון ציבורי אצלנו, וזה הרבה יותר גרוע ממעשי הטרור או הקסאמים למיניהם. אלו הילדים שלומדים בבתי ספרם שצריך למחוק את מדינת ישראל מהמפה, אלו הקטנים - גדולים יהיו".  

 

פרופ' אומן קרא לנקוט בסובלנות, ולא בגישה של ציפייה לפתרון מיידי לסכסוך. "הערבים תמיד אמרו שיש להם זמן ואורך רוח עד שנעלם אנחנו מהאזור, בעוד עשר, עשרים או חמישים שנה. הבעיה שלנו היא שאין לנו זמן. אנחנו ממהרים. אנחנו רוצים שלום עכשיו. אנחנו באמת רוצים שלום עכשיו... ואז הולכים ומחריבים יישובים יפיפיים, יישובים פורחים, יישובים יצרניים. הורסים את החיים של רבבות בני אדם על מזבח של 'צריך לעשות משהו', מקריבים את המפעל הזה על במת אל השלום, או אל המלחמה, מפני שצריכים לעשות משהו. עצם הדהירה המטורפת הזו לשלום הנכסף היא היא המרחיקה אותו".

 

ממינהלת סל"ע נמסר כי: "המינהלת מצטערת צער רב על כך שפרופסור אומן לא טרח לבדוק את נכונות הנתונים שאותם הציג מעל בימת כנס הרצליה. בדיקה כזו הייתה מאפשרת להזים את דבריו. בבתי המלון שוהות עתה כ-200 משפחות בלבד, ולא כפי שאמר. למעלה מ-1,500 משפחות קיבלו עד כה כמיליארד שקלים פיצויים. 700 משפחות מתוכן קיבלו את כל הפיצויים שלהן, 300 משפחות קיבלו חלק מהפיצוי והשאר קיבלו מקדמות".


פורסם לראשונה 21/01/2006 23:13

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורי פורת
אומן. חרפה
צילום: אורי פורת
צילום: אמיר כהן
ההצפות במחנה המפונים ליד נתיבות
צילום: אמיר כהן
מומלצים