שתף קטע נבחר

מומחה בריטי: הפתרון - החלפת המשטר באיראן

מומחים בעלי שם עולמי מבריטניה, צרפת ומישראל דנו בכנס הרצליה בנושא ההתחמשות הגרעינית באיראן. אחד מהם, תת שר ההגנה הבריטי לשעבר, פרופ' סר מייקל קווינלאן, אמר שאם יידרש העולם להפעיל כוח נגד איראן, יש להבטיח החלפת שלטון, כמו בעיראק. מומחה צרפתי: להטיל אמברגו על יבוא נפט מאיראן

אז איך מתמודדים עם איראן? מומחים מישראל ומהעולם, שדיברו היום (א') בכנס הרצליה בפורום שעסק באיום הגרעין האיראני, שותפים לדעה שיש להמשיך במאמצים דיפלומטיים מול איראן, ולהיערך להפעלת כוח רק כמוצא אחרון. תת שר ההגנה הבריטי לשעבר, סר מייקל קווינלן, אמר שאם תידרש פעולה צבאית באיראן, יש להבטיח גם החלפת משטר, כמו בעיראק. דיפלומט צרפתי בכיר הציע בדיון להטיל אמברגו על הנפט שמוכרת איראן, ההכרחי להישרדות המשטר.

 

תת שר ההגנה הבריטי לשעבר אמר שאם יוחלט להפעיל כוח, "יש לטפל באיראן כמו בעיראק - רק החלפת המשטר תביא לבלימת ההתגרענות האיראנית". לדבריו, המשטר הגלובלי ייחשף בחולשתו, אם איראן לא תיבלם.

 

פרופ' סר מייקל קווינלאן מילא תפקידים בכירים במערכת הביטחון הבריטית ובנאט"ו, בהם תת שר ההגנה הבריטי. הוא טיפל בבקרת נשק ובמדיניות גרעין. לדבריו, העולם חייב לנקוט בפעולות פוליטיות וכלכליות ועל איראן להבין זאת בהקדם. "על מועצת הביטחון לקבוע שהמשך חתירתה של איראן להשגת יכולות גרעיניות תוביל לעונשים חמורים. כמו כן, המדינות חייבות לדון במהלכים אלו באופן פומבי, על מנת שאיראן תהיה ערה להשלכות".

 

מפקד חיל האוויר לשעבר, איתן בן-אליהו, שניהל את הדיון, אמר שקואליציה בינלאומית רחבה צריכה לתכנן בפומבי פעולות צבאיות. "חובה שעצם התכנון יהיה גלוי ויהווה מימד הרתעה נוסף לצד הדיפלומטיה. זו צריכה להיות קואליציה רחבה שתנקוט במדיניות חריפה המגובה בעוצמה צבאית".

 

האלוף (מיל') פרופ' יצחק בן-ישראל מאוניברסיטת תל-אביב אמר: "עניין הפיקוח הבינלאומי היה די אפקטיבי בעיכוב הפיתוח הגרעיני האיראני. אולם, כרגע יש לנו אולי שנה עד שתהיה לאיראנים יכולת פיתוח עצמאית. עדיין יש לנו זמן להמשיך את ההידברות עם איראן שעד היום עיכבה למעשה את ההתקדמות הגרעינית. אם זה לא יעבוד, יש לעבור לסנקציות כלכליות דיפלומטיות, ואם לא - אזי לעבור לשימוש בכוח שיכול להשיג עיכוב של מספר לא מבוטל של שנים בהתקדמות הפרויקט הגרעיני".

 

פרופ' בן-ישראל אמר שרק קואליציה רחבה של מדינות תוכל להפעיל כוח בצורה יעילה נגד איראן והדגיש שישראל אינה יכולה לפעול לבד, "רק הפעלת כוח של העולם כולו, לרבות ארה"ב ואחר כך גם ישראל תהיה אפקטיבית למיגור ההתגרענות האיראנית - זה כמוצא אחרון. עם זאת, כיבוש איראן אינו דבר מעשי. מדובר על הפעלת כוח מהאוויר מול המתקנים הקיימים".

 

מומחה צרפתי: חובה לגבש קונצנזוס רחב

  

פיליפ אררה, דיפלומט צרפתי בכיר, מומחה לגרעין האיראני טען: "אל לנו ליפול למלכודת ההטעיה האיראנית העושה שימוש במילים ריקות". לדבריו, בפני הקהילה הבינלאומית עומד מגוון אפשרויות פעולה, לדוגמה אמברגו כלכלי, שיקטע את המסחר בנפט המהווה את המפתח להישרדות המשטר האיראני.

 

אררה, סגן מנהל Centre d’Analyse et de Prévision במשרד החוץ הצרפתי, שימש ציר מדיני בשגרירות צרפת בוושינגטון, ומילא תפקידי מטה באגף לתכנון מדיני של משרד החוץ הצרפתי. לדבריו, "יש חשיבות קריטית בגיבוש קונצנזוס בינלאומי רחב להצלחת פעולת המניעה כנגד איראן. מועצת הביטחון חייבת להיות מעורבת פעילה כדי למנוע את התקדמות הגרעין האיריאני".

  

"ברור לכל שאיראן דחתה את ההזדמנות שהוצעה לה על-ידי האיחוד האירופאי, ולכן האיחוד יפנה את הטיפול בסוגייה למועצת הביטחון", אמר אררה. לדבריו, בשנתיים וחצי האחרונות נרשם הישג מרשים במאבק נגד התגרענותה של איראן. 

  

ח"כ אפרים סנה (העבודה) אמר בדיון: "מדינת ישראל נמצאת במסלול התנגשות עם המשטר האיראני, הפיגוע ביום חמישי הוא חלק מהתנגשות זו. עלינו להביא לסנקציות כלכליות כנגד איראן וחרם דיפלומטי מדיני, אשר יזעזעו את המשטר האיראני. בנוסף יש לעודד את העם האיראני לקחת גורלו בידיו"

 

ח"כ אריה אלדד (האיחוד הלאומי) נקט בגישה חריפה, "ארצות המערב תדענה כי אם הן לא תפעלנה, ישראל תפעל!". רק בדרך זו, לדעת ח"כ אלדד, יצליחו המאמצים לבלום את התחמשות האיראנים בנשק גרעיני. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
נשיא איראן, אחמדי-נג'אד
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
הכור האיראני. מה עושים?
צילום: רויטרס
צילום: אורן אגמון
קואליציה רחבה. פרופ' בן-ישראל
צילום: אורן אגמון
מסלול התנגשות. אפרים סנה
להפעיל כוח. אריה אלדד
צילום: ג'רמי פלדמן
לתכנן בפומבי. איתן בן אליהו
צילום: ג'רמי פלדמן
מומלצים