שתף קטע נבחר

חברה שוויצרית מציעה: שירותי המתות חסד

לפני חודשיים אישרה הכנסת המתות חסד פאסיביות, אבל בשוויץ כבר 8 שנים שחולים סופניים רשאים להתאבד באמצעות תרופות קטלניות. השבוע המיתה חברת "דיגניטס" תושבת בריטניה שאמורה הייתה לחגוג למחרת את יום הולדתה ה-67. האישה סבלה ממחלת שיתוק חשוכת מרפא. עד כה ביצעה החברה 450 המתות חסד לחולים שונים

בחודש דצמבר האחרון אישרה הכנסת את חוק המתות החסד המאפשר לחולים סופניים להחליט שלא להאריך את חייהם, אבל בשוויץ כבר שמונה שנים רשאים חולים מרחבי העולם לשים קץ לחייהם: חברת דיגניטס השוויצרית מבצעת המתות חסד במאות בני אדם מאז שנת 1998. השבוע המיתו רופאי החברה תושבת בריטניה שלקתה במחלה חשוכת מרפא, יום לפני יום הולדתה ה-67.

 

חוק החולה הנוטה למות שאושר בארץ, מאפשר  לחולה במצב סופני הסובל ממחלה חשוכת מרפא ושנותרו לו עד שישה חודשים לחיות שלא להאריך מלאכותית את חייו. המתת החסד מתבצעת על פי הנחיות שהעביר קודם לכן החולה לרופאיו או למיופה כח. אם אין הנחיות כאלה, רשאי אדם קרוב או אפוטרופוס להצהיר על רצונו של החולה למות.

 

החוק גם מתבסס על ההלכה היהודית. אחד הפתרונות ההלכתיים שנמצאו לנושא הבעייתי של אי-חידוש פעולתן של מכונות החייאה, הוא חיבורן למעין "שעון שבת" - שעון עצר שיגרום להפסקות יזומות. אבל כאמור, בשוויץ הלכו רחוק הרבה יותר, וחולים מרחבי העולם רשאים להגיע ולהתאבד באופן עצמי, כפי שקרה היום.

 

מבחוץ בסדר, מבפנים לא

 

אן טרנר שהתאבדה השבוע בחברת דיגניטס השוויצרית הייתה רופאה פנסיונרית מהעיר בת' שבאנגליה. היא לקתה במחלת שיתוק מתקדמת הקרויה PCP. המדובר במחלה שהביאה למותו של השחקן דאדלי מור בשנת 2002. טרנר הצליחה ללכת רק בעזרת מקל הליכה, כשמצבה הלך והידרדר. היא ידעה כי בתוך זמן קצר תהיה משותקת כליל בכיסא גלגלים.

 

"אינני רוצה לסיים את חיי כפי שקרה לדאדלי מור", אמרה טרנר בראיון לרשת הטלויזיה BBC טרם נסיעתה לשוויץ, "מור לא יכול היה לדבר, ללכת או אפילו למצמץ בעיניו. אולי נראית מבחוץ שאני בסדר, אבל אני לא".

  

החוק בשוויץ נחשב לליברלי בכל הקשור להמתת חסד, ומאפשר לכל אדם לשים קץ לחייו, כל עוד הוא עושה זאת בדעה צלולה ולתועלתו האישית. כל עובדי החברה הם מתנדבים, זאת כדי למנוע מצב של אינטרסים אישיים.

 

סירופ ההרדמה ממית בתוך דקות

 

וכך פועלת השיטה: המבקש למות חותם על מסמכים בהם הוא מצהיר כי הוא מבקש לשים קץ לחייו בדעה צלולה ולתועלתו האישית. בשלב הבא מתבקש הלקוח לטוס לשוויץ, שם הוא משוכן באחת מדירות החברה.

 

הלקוח אז מקבל תרופה נוגדת בחילות במשך כ-30 דקות, לאחריה מקבל החולה מינון קטלני של תרופת הרדמה מקבוצת ה"ברביטורטים". התרופה ניתנת בצורת תמיסה חסרת צבע אך טעמה מר. המינון הוא פי שלוש מהמינון המתאים למשקל החולה.

 

המטופל אז שותה את התמיסה, לאחריה מקבל כוס מיץ תפוזים כדי להפיג את טעמה המר. בתוך חמש דקות נכנס המטופל למצב של תרדמת, מיד לאחריה פוסק הלב לפעום והחולה עובר תהליך מוות ללא כאבים.

 

כדי לוודא כי ההמתה מתבצעת על ידי הלקוח בעצמו, מתעדת מצלמת וידאו כל רגע משלבי ההמתה. לאחר קביעת המוות מגיעים אנשי משטרה וחוקר מקרי מוות, הבודקים את סרט הוידאו ומתחקרים את אנשי הצוות הרפואי שנכחו בהמתה.

 

עד היום סייעה חברת דיגניטס ל-450 איש מרחבי העולם לבצע התאבדות מאז נוסדה בשנת 1988. החברה הוקמה בידי עורך הדין השוויצרי לודוויג מינלי, המנהל אותה כארגון ללא מטרת רווח, תחת הסיסמא: "לחיות בכבוד, למות בכבוד".

פורסם לראשונה 26/01/2006 00:48

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המתת חסד. המצב הלך והידרדר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים