שתף קטע נבחר

20 שנה ל-Windows: ראיון עם ביל גייטס

יו"ר מיקרוסופט מדבר על ההחלטות הקשות וההימורים בתחילת הדרך, על הסכסוך עם IBM בנושא OS/2, מגלה מתי לדעתו מיקרוסופט ניצחה בקרב, על העתיד של ויסטה ו-Xbox ועוד

בשנת 1975 עזב ביל גייטס את הלימודים באוניברסיטת הארווארד, כדי להקדיש את זמנו למיקרוסופט, חברה שהקים עם חבר הילדות פול אלן. שלושים שנה מאוחר יותר, גייטס, יו"ר מיקרוסופט וארכיטקט התוכנה הראשי, מדבר על העליות והירידות בליבה העסקית של מיקרוסופט – מערכת ההפעלה Windows.

 

מה היתה ההחלטה החשובה ביותר בהפיכת Windows להצלחה כה גדולה?

 

"למחשבים אישיים לא היתה העוצמה הדרושה ליצירת ממשקים גרפיים, ולכן כתיבת קוד חכם והמתנה עד הבשלת החומרה, היו חלק מהעניין. בנוסף, פיתוח יישומים גרפיים הוא תהליך שונה מאוד. ב-PARC ובזירוקס מעולם לא חשבו לאמץ אוסף של מפתחים לכתיבת יישומים. ערכת הכלים המתאימה, בשילוב עם מפתחים חדורי אמונה - היו המפתח להצלחת חלונות.

 

"בעשור הראשון של רצינו להביא לאימוצה על ידי הזרם המרכזי. בעשור השני היא באמת הפכה להיות מערכת ההפעלה של הזרם המרכזי. היתה התפתחות רבה והוכנסו שיפורים רבים, אבל לא שאלנו את עצמנו האם זו הגישה הנכונה".

 

כשהראית לי את חלונות – אז Interface Manager – לפני 22 שנים, האם האמנת שהיא תזכה לאימוץ כה גורף?

 

"באמת הרגשנו שאנחנו מהמרים על כל החברה בפרויקט הזה. החזון היה מטורף ועוצר נשימה: מחשב על כל שולחן ובכל בית. הצהרנו הצהרת כוונות דומה גם לגבי הממשק הגרפי. אחרי שראינו לראשונה את תוכנת לוטוס 1-2-3 התלבטנו האם ליצור מוצר טוב יותר מבוסס תווים, או – משום שהיא היתה טובה כל כך – להשקיע את האנרגיה ביצירת גיליון אלקטרוני גרפי, שהפך כמובן להיות אקסל. הנושא היה שנוי במחלוקת, ואני בחרתי להמר על הממשק הגרפי".

 

היו לכם הרבה יותר יישומי DOS באותם ימים. מעבד התמלילים וורד נמכר עם DOS. למה עברו שבע שנים עד שהוא נמכר עם חלונות?

 

"היינו עסוקים בעבודה עליו, תאמין לי".

 

בשנים הראשונות – 1983 עד 1990 - לא היו משתמשי חלונות רבים

 

"זה נכון. היה קשה למכור".

 

בשנת 1990 יצאה לשוק חלונות 3.0 ומעבד התמלילים וורד. האם זו היתה עבורך ההוכחה לכך שהאסטרטגיה נכונה?

 

"מה שמצחיק לגבי חילוקי דעות בתעשיית המחשבים, הוא שיש תקופה בה דברים שנויים במחלוקת, ויש תקופה בה הם מובנים מאליהם. אין רגע בו אנשים אומרים – "אהה, צדקתם". התחלנו עם "חלונות זו בדיחה – מי צריך את זה? זו מערכת איטית", וגמרנו עם "ברור שאני משתמש בחלונות. מה, אתה צוחק עלי? בוא נעבור לנושא הבא".

 

נושא מערכת ההפעלה OS/2 היה שנוי במחלוקת. בשנת 1986 היתה לך עסקה עם IBM, והכרזתם על OS/2 בשנת 1987.

 

"הנושא היה במחלוקת נוראית, משום ש-IBM היתה השותף המקורי ב-OS/2. IBM רצתה ש-OS/2 תשמש לכל מטרה. אנו פיתחנו את חלונות והיינו מוטרדים משיתוף פעולה עם חברה שהקוד שלה הוא הגדול ביותר, ושצריכה את המספר הרב ביותר של מפתחים כדי לעשות משהו.

 

"זו היתה עסקה מורכבת. סטיב (באלמר) ואני טסנו לבוקה רייטון (פלורידה) לפחות פעם בשבוע, במשך יותר משנה. בינתיים ירד נתח השוק של IBM במכירות חומרה, והיא ניסתה להשתמש בתוכנה כדי להעלות שוב את המכירות. IBM הצהירה ש-OS/2 Extended Edition עובדת הכי טוב עם ארכיטקטורת Micro Channel. כמובן שזה לא היה נכון.

 

"IBM היתה מוכנה לאפשר לנו לעבוד איתה על הגרסה הרגילה – Standard Edition, אבל לכל ספקי התוכנה העצמאיים (ISVs) היא פנתה ואמרה "אנחנו רוצים שהישומים שלכם ידרשו את Extended Edition". אותה מערכת הפעלה לא תהיה כמובן בידי יצרני חומרה מקוריים (OEMs). יצרני החומרה באו אלינו ושאלו: "מה העניין עם Extended Edition? מה עלינו לעשות – הרי היא לא מיועדת לרוץ על החומרה שלנו?"

 

"בינתיים, OS/2 גדלה. גדלה מאוד. מערכת הגרפיקה שהצענו ל-IBM, היתה לקוחה מתוך חלונות. הם לא אהבו אותה, והעדיפו מערכת גרפית של מיינפריים בשם GDDM (Graphical Data Display Manager)".

 

אז המשכתם לקדם את Windows...

 

"המחלוקת הגדולה היתה סביב השאלה האם מיקרוסופט תורשה למכור גרסת חלונות שיכולה לגשת ישירות לזיכרון שגדול מ-1 מ"ב. באמצעות שימוש חכם בזיכרון (ב-addressing scheme של אינטל) יישומים יכלו לנצל זיכרון גדול. IBM הפעילה עלינו לחץ לא להוציא את הגרסה החדשה לשוק, אבל OS/2 היתה כה גדולה, ותאריכי היעד אי שם מאחור. המשכנו קדימה והוצאנו את Windows".

 

מה היתה חלונות 3.0?

 

"חלונות 3.0 עשתה memory addressing באופן טבעי. אפילו ספקי תוכנה תובעניים חשו שהיא נותנת להם מרחב פעולה. הבעיה היתה שאנשים התבלבלו לאור הדברים שהם שמעו מ-IBM.

 

באותה תקופה לא ידענו אם אנחנו עדיין בשותפות עם IBM, משום שהם לא דיברו איתנו. לאחר מכן התפייסנו, אבל הם המשיכו לא לדבר איתנו, וניתקו את הקשר. כך נפתחה תחרות ברורה בין OS/2 לבין חלונות. בתערוכות של IBM - היו מרסקים את חלונות. זה היה די אירוני, משום שרוב הקוד של OS/2 הוא עדיין הקוד שלנו".

 

אז ניצחתם בקרב באמצעות חלונות 95?

 

"הניצחון היה ברור לנו, אבל אינני יודע מתי IBM ויתרו. אני זוכר שטסתי לאוסטרליה אחרי ההשקה, וראיתי ש-IBM עדיין מנסים לנצח אותנו בעיצוב מערכת ההפעלה. אבל כן, אז זה נגמר".

 

עכשיו: לאן הולכים מכאן? אתם עובדים על ויסטה. חלונות רצה כמעט על כל מחשב. מה אתה רואה בעוד 10 שנים, עוד 20 שנים?

 

"אנו צריכים עושר הרבה יותר גדול ב-Windows. אנו זקוקים למיקוד גדול יותר במשתמש, ליכולות התחברות של חלונות לאמצעי אחסון במקומות רבים, להעדפות במקומות רבים. המחשבים יהפכו להיות מתמחים יותר. יהיו לנו מחשבים קטנים דוגמת טלפון, ואחרים שמפקדים על תצוגה בגודל קיר. צריכה להיות אפשרות לצעוד לחדר ישיבות עם מצגת, שתהיה זמינה באופן מיידי לתצוגה. באמצעות מרכזי מדיה אנו שולטים על המסך הגדול בסלון, ומאפשרים למשתמשים לשבת בנוחות במרחק של שלושה מטר, במקום 60 ס"מ.

 

"אנו עושים יותר כדי לאחד את ממשקי פיתוח היישומים של ממשקים ייעודיים למשחקי וידאו – Xbox API ואת ממשק פיתוח היישומים של חלונות. את עושר השירותים שיש ב-Xbox Live אנו רוצים להביא למחשב. הגבולות בין קונסולת משחקים ומחשב לא יהיו כפי שהם היום".

 

כעת אתה מדבר על מכשירים שדומים יותר למכונות משחק, דוגמת Xbox, בעלי מיקוד רב יותר ביכולות דפדוף. אנשים רבים טוענים שהדפדפן יהפוך להיות מערכת ההפעלה, או שרשת אינטרנט תהפוך להיות מערכת הפעלה. האם חלונות היא רק שם למגוון דברים שונים?

 

"יש שני מודלים חשובים: מודל המפתח - developer model - בו המפתח מבין מהם שירותי האחסון והאבטחה שעומדים לרשותו, ומודל המשתמש - user model. כשאתה נע בין המכשירים השונים, מה דעתך על עניינים שנוגעים לך? מה דעתך על יישומים חדשים? האם אתה מתקין אותם ומשתמש בהם? מודל המפתח ומודל המשתמש חשובים כתמיד.

 

"חלק מהשירותים יסופקו באופן מקומי, מתוך דיסק במחשב הנייד, או מתוך דיסק בשרת שמחובר לאינטרנט. אנו צריכים להפוך את מידע המשתמשים לזמין בכל מקום, כדי שהם לא יצטרכו לדאוג לגבות אותו, לנהל את גרסאותיו, או לשכפלו. המידע צריך להיות שם עבורם בחיבור פס רחב מהיר וכן באופן בלתי מקוון.

 

"באופן דומה, יישומים חדשים ועשירים לזיהוי דיבור וכתיבה - דורשים עוצמה רבה. לשמחתנו, עוצמת המעבדים בעלייה מתמדת, ומחירם יורד. לפני עשר שנים שמעתי מישהו אומר שהדפדפן הוא מערכת ההפעלה. יש סיבה לכך ששום דבר לא מספק את העוצמה והגמישות של מחשב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים