שתף קטע נבחר

חורף קטלני: אירופה תחת מעטה של קרח

הרוגים באוקראינה, רוסיה ופולין. שלגים ברחובות טורקיה, יוון ופורטוגל. המוני חסרי בית מתגלגלים ברחובות, מחפשים פינה חמה להניח בה את הראש. זו תמונת המצב של חורף 2006, אולי הקשה והקטלני ביותר בשנים האחרונות. ויש גם פוליטיקה

במובנים רבים, החורף הנוכחי עשה היסטוריה, כאשר החזיר את השלג לטורקיה, יוון ופורטוגל, נרשם במדינות רבות כעונה הקרה ביותר מזה שנים ולא ירד מהכותרות. אבל עד כאן החדשות הטובות, אם אפשר להגדיר אותן ככאלה. יותר מהכל, החורף הזה ייזכר כמכת קור קטלנית, שגבתה את חייהם של מאות בני אדם, ושיתקה את מהלך החיים באירופה כולה. 

 

קשה לדעת בדיוק כמה בני אדם קיפחו את חייהם בתקופה האחרונה בגלל הצניחה בטמפרטורות. משימת הספירה כמעט ובלתי אפשרית: כי איש לא ממש יודע ממתי להתחיל לספור, כי בכל כמה שעות נקבע מותו של אדם נוסף, כי הרעה הקרה הזו פוגעת, כצפוי, בעיקר בחלשים, חסרי הבית, אלה שאיש לא יבחין בהיעדרם.

 


מוסקבה קפואה (צילום: איי.פי)


מאז תחילת החורף נהרגו ברחבי אירופה יותר מ-600 בני אדם, כמחציתם בשבועיים האחרונים. את המכה הקשה ביותר ספגו מדינות מזרח אירופה – אוקראינה, פולין ורוסיה, בהן היכתה הסופה הסיבירית. הטמפרטורות צנחו משמעותית מתחת לקו האפס, או ליתר דיוק מתחת למינוס שלושים מעלות, גם בפולין, רומניה, אוסטריה וגרמניה.

 

יותר מ-181 אוקראינים קפאו למוות רק בשבוע שעבר, מה שהעלה את מניין ההרוגים במדינה ליותר מ-220 בשבועות האחרונים.

 

מניין ההרוגים ברוסיה חצה את קו ה-140 מאז תחילת החורף באוקטובר, יותר ממחציתם מתו בשבועיים האחרונים עקב גל הקור. החורף הותיר חללים רבים גם בפולין, שם ידוע על 160 נספים לפחות מאז תחילת העונה. מספר גבוה של הרוגים נרשם גם במדינות הבלטיות - לטוויה, ליטא ואסטוניה, ואפילו בגרמניה ובאיטליה.

 

על-פי החזאים באירופה, צניחה כה חדה בטמפרטורות לא זכורה במוסקבה מאז 1978. לדברי נדזדה סטינה ממרכז החיזוי בעיר, "גל קור כזה מגיע אלינו אולי פעם בחמישים שנה. זה לא נורמלי". גם לטענת פטריק גלויס, מטאורולוג צרפתי, מזג אוויר כמו זה אינו דבר שבשגרה: "צריך לחזור לפחות עשר שנים אחורה, אולי 20, כדי לראות טמפרטורות נמוכות כל כך".

 

החיים קפאו מלכת

 

בכמה אזורים בגרמניה נרשמו בשבוע שעבר הטמפרטורות הנמוכות ביותר בחמישים השנים האחרונות. בבוואריה הן הגיעו למינוס 33, ובברלין למינוס 17.

 

אישה שיצאה מהבית כדי לשלוח מכתב החליקה וקפאה למוות בשלג, בעוד ילד בן שבע ליקק עמוד חשמל בטמפרטורה של מינוס 18 מעלות ולשונו קפאה על העמוד.

 

אפילו דובי הקוטב בגן החיות בברלין סירבו לצאת ממאורותיהם, ממש כמו הפינגווינים בגן החיות בדרזדן, שלא הורשו להסתובב בחוץ.

 

תושבי איסטנבול, שלא מורגלים לאקלים קיצוני, פגשו בחורף הזה את המעטה הלבן שכבר כמעט הספיקו לשכוח וגם האקרופוליס באתונה כוסה בשלג ונסגר למבקרים.

 

סופות השלגים שיתקו בעיקר את התחבורה – את זו בכבישים, את האווירית ואת הימית. כבישים רבים בכל רחבי אירופה נחסמו לתנועה ויצרו עומסים כבדים. בטורקיה למשל, אירעה תאונה שבה היו מעורבים 50 כלי רכב, והכבישים באזור איסטנבול נחסמו לשעות ארוכות.

 

שר הסדר הציבורי ביוון, גיאורג וולגרקיס, קרא לתושבים להימנע מלשהות על הכבישים ואמר: "עליכם להבין שאלו תנאי מזג אוויר קיצוניים וכל מי שאין לו סיבה מהותית להיות על הכביש צריך להישאר בבית".

 

שיבושים נרשמו גם בלוחות הטיסות בשדות תעופה רבים, עקב שכבות קרח שהצטברו על מסלולי הטיסה. עשרות טיסות, רובן טיסות פנים, בוטלו והנמלים באתונה, מילאנו, קופנהגן ואיסטנבול שותקו.

 

בצפון איטליה נסגרו הכבישים לתנועת כלי רכב שלא היו מצויידים בשלשלאות שלג, ושיבושים נרשמו בתנועת הרכבות והחשמליות במילאנו, עד שהקרח שהצטבר על המסילות הוסר.

 

קבוצת מכבי תל אביב בכדורסל, שהתארחה בעיר, לא הצליחה לשוב ארצה עד שבת בערב, עקב סגירת שדה התעופה. גם משפט טרור שאמור היה להתנהל השבוע במילאנו נדחה, לאחר שאחד הנאשמים נתקע ולא הצליח להגיע לדיון.

 

כפרים נידחים נותקו מהעולם החיצוני, מאות בתי ספר ברחבי אירופה נסגרו, והפעילות בעשרות מפעלים צומצמה או הופסקה. השהות הממושכת בבתים הגבירה את הצורך "לצוד" מקורות חימום, כפי שסיפרה תושבת גרוזיה: "ביליתי שעות ארוכות בתור לקניית נפט ועץ, אבל אני שמחה שסוף סוף השגתי אותם".

 

קווי המסחר הימי ברומניה שובשו לחלוטין, לאחר שהים השחור קפא, בטווח של כאלף מטרים מקו החוף – תופעה שמתרחשת פעם בכ-20 שנה.

 

החימום יקר מדי

 

אחת מקרבנות הקרה היא תינוקת קטנה בבולגריה, רק בת חצי שנה. במשטרה הבולגרית הזדעזעו לגלות כי להוריה של התינוקת היה הסבר פשוט וכואב: "החימום יקר מדי".

 

"זה מאוד עצוב. המשפחה שלה ענייה מאוד ולא יכולה להרשות לעצמה לחמם את הבית", סיפרה דוברת המשטרה.

 

מיליוני התושבים בבולגריה ניסו לחסוך בעלויות ולחמם רק חדר אחד בבית, אבל מאות אלפים העידו שאין ביכולתם לעשות אפילו את זה.

 

לאף אחד אין ספק: כולם סובלים, אך יש כאלה שסובלים יותר. הכל כמובן, שאלה של משאבים. אחת הסיבות העיקריות לאסון שהמיט גל הקור הוא המחסור החמור בגז. כ-25% מהספקת הגז של מדינות האזור, מגיעים מהמעצמה האזורית – רוסיה. אלא שבחורף הזה, הביקוש לגז טבעי לצורכי חימום גבוה כל כך, עד שלרוסים אין פתרונות.

 

המחסור החמור ביותר מורגש באיטליה, מדינה דלה מאוד במשאבי גז טבעיים, המסתמכת בעיקר על חברת "גזפרום" הרוסית. ואם לא די בכך שהאיטלקים תלויים בחסדי ומשאבי זרים, כמעט 50% ממשק החימום האיטלקי מונעים על ידי גז, בהשוואה לכ-19% במדינות אחרות. מומחה אנרגיה מקומי העריך שמשבר הגז באיטליה יימשך לפחות עד 2008: "האנרגיה שלנו הומרה לגז בעבר – אך התשתיות לא עומדות בצרכים", אמר.

 

"איטליה מקבלת את הספקת הגז שלה ממדינות אחרות משום שאינה מייצרת אותו בעצמה", הסביר ראש ממשלת איטליה, סילביו ברלוסקני, למיליוני מאזינים רועדים מקור.

 

"גזפרום" הודתה שאין ביכולתה לספק ללקוחותיה את כמויות הגז שהן דורשות והממשלה האיטלקית נאלצה לקבוע תקנות לשעת חירום: אין לחמם את הבית ביותר מ-19 מעלות, אין להשאיר את הטלוויזיות במצב של standby ויש לכסות את המחבתות והסירים בזמן הבישול.

 

ממשלת פולין, לדוגמה, עדכנה שהמשלוח מרוסיה קטן ב-34% מזה המוסכם, וגם בבוסניה, שמסתמכת לגמרי על מוסקבה, דיווחו על הספקה קטנה ב-25% מהרגיל.

 

"בגלל תנאי מזג האוויר הקשים, צריכת הגז זינקה בכ-48% ביחס לשנים קודמות בכמה אזורים במדינה", אמרו בחברת האנרגיה הפולנית PGNiG.

 

הכל פוליטיקה

 

ייצוא הנפט מרוסיה למרכז אירופה הואט כבר בראשית החודש ואת האצבע המאשימה מכוונים הרוסים כלפי הממשלה הכתומה באוקראינה. מנכ"ל "גזפרום", אלכסנדר מדוודב, טען שקייב צורכת יותר מכפי שהתחייבה ומעכבת את משלוחי הגז העוברים דרכה לאירופה.

 

ראש ממשלת אוקראינה, יורי יחנורוב, הכחיש את הטענות אולם גורמים בחברת הגז המקומית רמזו שיש בהן אמת. ואף על פי כן, מדיווחים שונים עולה כי כ-67 אלף אוקראינים נאלצו להסתדר ללא חימום למשך שבוע.

 

לאחר שאלמונים חיבלו בצינורות הגז בין רוסיה לגרוזיה ובעקבות המחסור החמור, נאלצו הגרוזינים לפנות למושיעה חלופית - איראן. הגרוזינים הבהירו שמדובר בפתרון זמני, עד אשר יתוקנו הקווים הרוסיים. אבל להערכת הנשיא, מיכאיל סאאקשווילי, הרוסים לא ימהרו לעשות זאת שכן הם מעוניינים "להעניש" את גרוזיה על עמדותיה הפרו-מערביות. לדבריו, "מדובר בניסיון להפוך על פיהם את השינויים הדמוקרטיים במדינה".

 

אז מה עושים? שותים כמובן

 

אחד הלאומנים הקיצוניים ברוסיה, ולדימיר ז'ירינובסקי, שסבור ש"הסיבה שהאמריקנים והמערב-אירופאים לא מבינים את הרוסים היא כי אינם מתמודדים עם מזג אוויר כמו זה". הוא גם הציע פתרונות משלו להתמודד עם הקור. על-פי משנתו, יש לנתק את המקררים מהחשמל ועל הגברים להפסיק את השימוש במכונות גילוח ולעבור לסכינים. הנשים? הן לדבריו מוכרחות להפסיק לראות כל-כך הרבה טלנובלות.

 

אבל לרוסים מסורת עתיקת יומין וחזקה הרבה יותר, ושמה וודקה. מאותה סיבה בדיוק, מוצאים את מותם רוסים רבים ששותים כדי להתחמם. בפועל, הם מאבדים את תחושת הקור וקופאים למוות.

 

מנתונים שאסף איגוד האלכוהול הרוסי עולה כי צריכת המשקאות האלכוהוליים זינקה בשבוע האחרון ב-30%. בגן החיות בעיר ירוסלבל דווח על פיל שיצא מכליו ופרץ את המתקן שבו הוחזק, לאחר שהמטפלים השקו אותו בדלי וודקה כדי לחממו.

 

אך בניגוד לשכניהם הרועדים, ברוסיה דווקא מחממים. מחממים מדי. משירותי הכיבוי במוסקבה נמסר על ריבוי השרפות בעיר באחרונה, שמקורן בחימום יתר ובגופי חימום שהושארו ללא השגחה.

 

ויש מי שדווקא מברך. המרוויחים הגדולים של הסופה הסיבירית הם העוסקים בענפי ספורט החורף. המארגנים של אולימפיאדת החורף שצפויה להיפתח בעוד פחות משבועיים בטורינו, מעודדים מאוד מהשלג שהצטבר על פסגות האלפים, שייטיב עם המשתתפים בתחרויות סקי וגלישה.

 

"באיטליה התנאים השתפרו מאוד", אמר אל מורגן, רכז ההסברה של חברת "סקי קלאב" הבריטית, "השלגים מאוד היטיבו עם האתרים האולימפיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קפוא במוסקבה
צילום: איי פי
ברלין מושלגת
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
וגם ורסאיי
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
חורף בגרמניה
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
כפור ברחובות
צילום: איי פי
צילום: עינת שטיינר
וגם אצלנו, בבצת
צילום: עינת שטיינר
מומלצים