שתף קטע נבחר

הנשיא קצב: המשטרה צריכה לתת הסברים

באופן נדיר נשמעים הבוקר קולות בימין, בשמאל ואפילו בארגון "בצלם" על הצורך לחקור את האלימות הקשה בעמונה. הנשיא קצב גינה את האלימות נגד השוטרים אך הוסיף: "המשטרה צריכה גם היא לתת הסברים". ח"כ ארדן: "יש לנו שאלות נוקבות לאולמרט". ח"כ תמיר: "איך פינוי גוש קטיף עבר ללא נפגעים?" מח"ש: אם יהיו ראיות, נטפל ביד קשה

"האלימות לא הייתה הכרחית ואני מגנה את הפגיעה בכוחות הביטחון. משטרת ישראל - גם היא צריכה לתת הסבר על השימוש בסוסים ובאלות". כך אמר הבוקר (יום ה') נשיא המדינה, משה קצב, בפגישה שקיים עם יו"ר העבודה, חבר הכנסת עמיר פרץ. הנשיא קצב הצטרף לקריאה שחצתה הבוקר ימין ושמאל במערכת הפוליטית: קריאה לחקר האירועים שהובילו לאלימות כה קשה בפינוי מבני הקבע במאחז עמונה.

 

"אני עדיין נתון תחת הרושם הקשה שהותירו בי מראות הפינוי בעמונה", אמר הנשיא. לדבריו, "אתמול נחצו קווים אדומים. אסור למנהיגי המתיישבים לשתוק מחשש שיבולע להם. מנהיגי המתיישבים שתקו מחוסר אונים או חולשה. אם הם שתקו מחשש שיבולע להם, יש בכך חוסר אחריות".

 

 

בעוד שהמערכת הפוליטית סוערת בדרישה לחקור, המחלקה לחקירות שוטרים נערכת לקבלת תלונות על אלימות שוטרים כלפי מתנחלים במהלך הפינוי. גורמים בכירים בפרקליטות הבהירו כי אם יהיו ראיות, תגבה המחלקה את התלונות – ותטפל ביד קשה גם בשוטרים שנהגו באלימות. דובר משרד המשפטים, יעקב גלנטי, מסר ל-ynet כי בנוגע להקמת ועדת חקירה "מדובר בפרוצדורה שמחייבת החלטה של דרג מדיני ולכן לא ניתן להיענות לדרישה רק לפי החלטה מנהלית מטעם גופי האכיפה".

 

התגובה המשפטית, מן הסתם, לא מספקת את אנשי הימין ובליכוד הצטרפו לקריאה להקמת ועדת חקירה. יושב ראש צוות התגובות של המפלגה, חבר הכנסת גלעד ארדן, אמר כי "אירועי האלימות אתמול מהווים כשל נוסף בשרשרת הכשלים של אולמרט. הפאשלה שלו מעוררת שאלות קשות ונוקבות לגבי שיקוליו ונכונותיו להגיע לפשרה וכן לגבי השימוש בכוחות הביטחון לצרכיו הפוליטיים".

 

אלא שהדרישה לא נעצרת בימין. הבוקר הפתיעה ח"כ יולי תמיר, יושבת ראש מטה ההסברה של העבודה, כשהעלתה גם היא את הדרישה להקמת ועדת חקירה שתבדוק את הכשלים שהובילו לאלימות הקשה במהלך פינוי עמונה. לדברי תמיר, אירועי אתמול והתוצאה הקשה שבסופם, "מוכיחים את חוסר יכולתו ואוזלת ידו התיפקודית" של אהוד אולמרט כראש ממשלה. "לא ייתכן כי פינוי גוש קטיף עבר כמעט ללא נפגעים, ופינוי מאחז של תשעה בתים ריקים גבה מאות פצועים", הוסיפה תמיר. לפי תמיר, ועדת החקירה צריכה לבדוק האם היו מסרים כפולים מההנהגה שגרמו לכשל.

 

אפילו בארגון "בצלם", פנו הבוקר ליועץ המשפטי לממשלה בדרישה שיורה לחקור את השימוש המופרז בכוח משטרתי. בפניה ציין הארגון כי על המחלקה לחקירת שוטרים לבדוק חשדות לעבירה על החוק בפקודות שניתנו, ובאלימות שהפעילו שוטרים גם כלפי מפגינים שלא התנגדו באופן אקטיבי, ולא תקפו שוטרים. 

 

במקביל פנה יו"ר ש"ס, ח"כ אלי ישי, ליו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, בדרישה לקיים דיון במראות הקשים מעמונה. "אירוע טראומטי שכזה מחייב דיון ציבורי", אמר.

 

במרצ-יחד, לעומת זאת, תמהו על הדרישה. חבר הכנסת רן כהן אמר כי "אכן דרושה חקירה - חקירה של המתפרעים והעבריינים ובעיקר של מנהיגיהם, חברי הכנסת, הרבנים וראשי מועצת יש"ע שעוסקים אך ורק בהסתה ובליבוי היצרים". כהן דורש לקיים דיון בוועדת החוץ והביטחון על אירועי עמונה.

 

גם יו"ר העבודה, עמיר פרץ, דרש לחקור אך הסתייג מהדרישה לבדוק את כוחות הביטחון. "יש לבדוק את הסיבות למחדל שהביאו לתוצאות הקשות של פינוי עמונה. יש לנו מחוייבות עמוקה להתייצב לימין כוחות הביטחון, ולעשות הכל כדי להרגיע את האווירה בשטח. הניסיונות לגלגל את האחריות על מג"ב ועל כוחות הביטחון מנותקים מהמציאות. אנחנו נותנים להם את כל הגיבוי במשימתם הקשה, לבע את תפקידם ולהגן על שלטון החון מפני פורעים אלימים".

 

שישה כתבי אישום

 

עו"ד משה לדור, פרקליט מחוז ירושלים לשעבר, אמר ל-ynet כי אירועי עמונה אינם ראויים לבדיקה בוועדת חקירה ממלכתית. לדבריו, מה שהתרחש ניתן לטיפול בדרכים פחות דרסטיות. לדור מציין שבשל הביקורת ציבורית על מידע ונתונים שהגיעו דרך אמצעי התקשורת, האירוע דורש בדיקה מהירה ומדויקת. זו לא תוכל להתבצע על ידי ועדת ממלכתית. "מה ועדה כזו יכולה לתרום? היא תתן מענה רק בעוד שנה וחצי או שנתיים, כאשר הטיפול בבעיה, אם הייתה בעיה, צריך להיות כאן ועכשיו. הקמת ועדה כזו רק תחלוק ביקורות, תחנוק את הטיפול ותדחה פתרונות", הסביר.

 

בינתיים הוגשו היום שישה כתבי אישום בגין הפרות סדר נגד מתנחלים שנעצרו מעט לפני פינוי מבני הקבע בעמונה. ששת הנאשמים, בהם קטין, שוחררו בתנאים מגבילים. משטרת מחוז ש"י מבקשת להאריך את מעצרם של 13 מתנחלים שנעצרו במהלך הפינוי בחשד להפרות סדר במהלך פינוי מבני הקבע במאחז עמונה. החשודים מובאים להארכת מעצר בבית משפט השלום בירושלים.

 

גורמים בכירים בפרקליטות אמרו אמש ל-ynet כי ככל שיהיו ראיות נגד המתפרעים בעמונה - יוגשו נגדם כתבי אישום. "המדיניות שלנו זהה לזו שהופעלה במהלך תוכנית ההתנתקות – אפס סבלנות כלפי מעשים אלימים. ברור לפי התמונות והפצועים שמדובר בהתנגדות אלימה פי כמה וכמה מזו שהייתה בהתנתקות כולה, ולכן אנחנו עמוק במדיניות האפס סובלנות", אמרו הגורמים.

 

במהלך האירועים עצרה המשטרה עשרות מתפרעים. ההנחיה בפרקליטות היא להביאם להארכות מעצר ולהגיש כתבי אישום נגדם במהירות המרבית. המשטרה הנחתה לאסוף כמה שיותר ראיות כדי להביא אנשים לדין, וכבר הבוקר מנותחים הסרטים שצולמו אתמול בעמונה וייעשה מאמץ לזהות אנשים שלא נעצרו עד כה.

 

ובתוך כך נודע כי הלילה שבו המתנחלים לפעילות אלימה נגד כוחות הביטחון. עשרה רעולי פנים הגיעו לש.ג של ההתנחלות יצהר שבשומרון, תקפו את החייל בעמדה, הפילו אותו על הרצפה ולקחו את מכשיר הקשר שלו. החייל לא נפגע ולא נזקק לטיפול רפואי ומכשיר הקשר הוחזר מאוחר יותר בעקבות שיחות של הצבא עם גורמי האבטחה בהתנחלות. בצה"ל מתכוונים להגיש תלונה במשטרה. במהלך הלילה ניקבו מתנחלים את גלגליו של רכב צבאי ביצהר פעמיים.

 

בהכנת הידיעה השתתפו אילן מרסיאנו ואטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
העימותים, אתמול
צילום: גיל יוחנן
צילום: רויטרס
השוטרים ייחקר? עמונה
צילום: רויטרס
צילום: יואב גלאי
המשטרה חייבת הסברים. קצב
צילום: יואב גלאי
צילום: ירון ברנר
לחקור. תמיר
צילום: ירון ברנר
צילום: קובי קנטור
שאלות נוקבות. ארדן
צילום: קובי קנטור
מומלצים