שתף קטע נבחר

"משנקין שלחו אותנו לשטחים, ואם הם רוצים - נחזור"

עתניאל שנלר, "המתנחל של אולמרט", מודע לאפשרות שדווקא "קדימה" תבצע פינוי התנחלויות, אך מסביר: "אם ממשלת ישראל תחליט שהאינטרס הלאומי הוא להתנתק מחלקים ביהודה ובשומרון, אזי אנחנו נתנתק. גם אם מדובר בביתי שלי, כי בעיניי שלמות הציבור הישראלי חשובה לא פחות משלמות הארץ". ויש לו גם ניתוח מקורי לעליית החמאס: בתנאים מסוימים, היא עשויה להיות דווקא טובה לישראל

"עליית החמאס יכולה להיות בתנאים מסויימים טובה לנו הישראלים". כך אומר בראיון ל-ynet עתניאל שנלר, חבר כנסת לעתיד לבוא במפלגת קדימה לאחר ששובץ במקום ה-26 ברשימתה, מתנחל שחצה את הקווים אל המפלגה שעתידה ככל הנראה להעבירו מביתו לתוככי הקו הירוק.

 

שנלר הסביר ל-ynet כי ישראל תצא נשכרת מעליית החמאס: "אם החמאס יקבל על עצמו את מה שתובעת ממנו היום ישראל והעולם כולו, כלומר – שינוי דרכו, שינוי האמנה הקוראת להשמדת ישראל, חזרה מדרך הטרור וקבלת כל המחוייבויות עליהם חתומים הפלסטינים.

 

"אולי מעצם נצחונו יבוא נצחוננו שלנו, ונוכל להגיע להידברות ודיאלוג פורה גם עם החמאס עצמו. יש לי נסיון בזה, עוד ב-93' הייתי מאלה שעודדו דיאלוג עם אש"ף, שהיה אויבנו המר וגם הוא רצה להשמידנו. דברים השתנו מאז, ואולי בעצם נצחון החמאס נמצא הסולם כדי שיוכל לרדת מהעץ של השמדת ישראל".  

 

שנלר מתגורר עם משפחתו במעלה מכמש שביהודה, והוא אחת הדמויות הבולטות שנועדו לגשר על הפערים בין מרכז תנועת קדימה לקצוות הציבוריות הישראלית. כ"מתנחל גאה" בעצמו, הוא חלק ממפלגה שעלולה לפנות רבבות מתנחלים, והוא מוצא את עצמו נדחה על ידי חבריו ביהודה ושומרון.

 

אלא שהאל"מ במיל', שגדל והתחנך בקיבוץ הדתי ובתנועת הנוער בני עקיבא, אינו נבהל. הוא מנסה לשכנע את המתנחלים בצדקת דרכו. עותני, כך בפי מכריו, שימש במהלך תפקידיו הציבוריים כיועץ בתחום האזרחי במשלחות ישראל בשיחות השלום בקמפ דיוויד, כראש מנהלת השלום של משרד התחבורה וראש צוות שיחות השלום בתחום התחבורה עם הפלסטינים. כמו כן שימש כיושב ראש המנהל לבטיחות בדרכים במשרד התחבורה. אלא שהתפקיד הבולט ביותר שלו היה כמזכ"ל מועצת יש"ע.

 

יש לך בעיה. הלכת עם מפלגה שמחר תתבע ממך לעזוב את ביתך, תגרש אותך.

 

"בשלב הזה אין מדברים על התנתקות נוספת. יחד עם זאת, אם ממשלת ישראל תחליט שהאינטרס הלאומי הוא להתנתק מחלקים ביהודה ובשומרון, אזי אנחנו נתנתק. גם אם מדובר בביתי שלי אני אומר - אנחנו נתנתק. אני אמנם מתפלל ומקווה שלא אצטרך לוותר על ביתי. רק לאחרונה השקעתי בו רבבות דולרים בשיפוצים וקניתי בית לילדי כאן. אבל אני אומר שרחוב שינקין בתל-אביב שלח אותי לשטחים ואם הוא חושב שבא הזמן לחזור - אחזור, כי בעיניי שלמות הציבור הישראלי חשובה לא פחות משלמות הארץ.

 

כלומר, ייעודך כחבר כנסת בקדימה יהיה למצוא את הדרך אל לב אחיך המתנחלים?

 

"אין ספק שבתחום המדיני-ביטחוני יהיה לי חלק חשוב בדרך לעיצוב גבולות הקבע. ודאי אהיה שותף ביצירת אותה הידברות עם השותפים להתיישבות. אבל החלטה שכזאת עדיין אין ואני מאוד מקווה שגם לא תהיה.

 

איני מבין, יהיה עיצוב גבולות קבע, או לא יהיה?

 

"יהיה".

 

גדר הביטחון העוברת סמוך לגבול 67 וגושי ההתנחלויות הגדולים, אלה יהיו הגבולות לתפיסתך?

 

"גדר ההפרדה לא תהיה גבול הקבע של מדינת ישראל ואינה יכולה להיות כזאת. אבל במהלך עיצוב גבולות אלה נצטרך לבצע ויתורים, שעלולים לעלות במחיר של פינוי ואני מודע לכך".

 

ידידך עד לא מכבר, חבר הכנסת צבי הנדל מגוש קטיף שפונה, רואה בהתנתקות מעזה את הגורם להשתלטות הנוכחית של החמאס על הרשות הפלסטינית. קל וחומר שיחשוב שדרכך הנוכחית, המעודדת התנתקות ב' היא דרך רעה.

 

"אני מאוד מכבד דעות המנוגדות לדעתי. הנדל הוא איש רציני, אך יחד עם זאת אני חלוק עליו לחלוטין".

 

שנלר התייחס גם לאירועי פינוי המאחז עמונה. "כשראיתי ילד ישראלי עם בוהק בעיניים בעמונה, והאויב שלו הוא שוטר ישראלי, אמרתי לעצמי שאנחנו לפני פירוק. איבדנו את הצפון.  כשראיתי שוטרים מכים ילדים כשאין סכנה לחייהם, זה נראה לי כנקמנות או פריקת כעסים. זה חמור מאוד לטעמי. האחריות לניהול אירוע היא תמיד של הצד השלטוני. אי אפשר לומר - ילד זרק אבן ואנחנו רק מגיבים. איני בא להטיל את האחריות על מישהו קונקרטי. אבל האחריות היא תמיד על המלוכה ולא על הילדים", אמר בראיון ל-ynet.

 

מה הלקח שלך מאירועי עמונה?

 

"הנחישות לקיים החלטות ממשלה היא בסדר. הנחישות לעמוד בהוראת בית המשפט העליון היא בסדר. גם הנחישות של שלטון לקיים חוק וסדר ולאכוף חוק הם בסדר גמור מבחינתי. אלא מה? חייבת להיות דרך אחרת. אנחנו עומדים לפני משימות לאומיות מאוד קשות ומורכבות, של עיצוב גבולותיה של מדינת ישראל בשנים הקרובות. אין הסכמה על הגבולות והקרע רחב. אבל הרוב יקבע, ואני כמתנחל גאה מוכן לשלם את המחיר, כי היינו שליחים של הציבור הישראלי ואם הציבור לא רוצה אותנו שם – עלינו להיענות לכך.

 

"אבל, וכאן מדובר באבל מאוד גדול, אי אפשר להגיע למצב נורא כמו זה שראינו בעמונה. חייב להיות פתרון אחר, פתרון של הידברות והסכמה. כבר עכשיו יש להקים תשתית שתאפשר מחשבה משותפת של שני הצדדים, השלטון והמתנחלים. תפקידה יהיה למצוא את הנוסחות החכמות שימנעו עימותים שכאלה בשטח, פתרונות נוסח השוק הסיטונאי בחברון. שלא נחזור לעמונה שנית", הסביר.

 

נבחרת למקום 26 במפלגה חדשה, שיש הטוענים שהיא מפלגת חולות נודדים, מפלגה שעלולה להיעלם כמו מפלגות מרכז אחרות שקמו לאורך השנים ובראשן ד"ש ושינוי.

 

"חולות נודדים רק כשאין להם משקל סגולי. זה אינו המצב של מפלגת קדימה. קדימה היא אדמה פורייה, עם אנשים מצויינים ומשנה סדורה, שאינה נודדת. זאת אדמה שמצמיחה שורשים ומביאה פירות. אני מאמין שבבחירות הבאות, בעוד ארבע שנים, נהנה בקדימה מהפירות אותם אנו זורעים עתה. אני מאמין שקדימה מובילה את המהפכה שהייתה כל כך נחוצה בפוליטיקה הישראלית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זום 77
שנלר. איבדנו את הצפון
צילום: זום 77
צילום: רויטרס
פינוי עמונה. אחריות על המלוכה
צילום: רויטרס
מעלה מכמש. פינוי עתידי?
מומלצים