שתף קטע נבחר

בני הנוער לא מקשיבים לרבנים, לכן הם אלימים

אנשי החינוך במגזר הדתי מאמינים שהאלימות של בני הנוער בפינוי עמונה היא תוצאה של משבר אמון. בני הנוער שואלים: "איפה הרבנים שאמרו שלא יהיה גירוש?. איפה הרבנים אחרי העקירה?". לדברי ראש מכינה צבאית "המשבר הוא לא בנוער הוא במדינה". ובינתיים בני הנוער מפיקים לקחים, הם ילמדו הגנה עצמית לקראת הפינוי הבא

"ההתנתקות מגוש קטיף לפני כחצי שנה ופינוי עמונה בשבוע שעבר, יצרו משבר אמון חריף בין בני הנוער לרבנים והמחנכים", כך אמר יו"ר מכללת 'חמדת הדרום' בנתיבות, ד"ר אבי לוי. המחנכים והרבנים בקרב הציבור הדתי-לאומי, לא הופתעו מפרץ האלימות, בעיקר מכיוונם של בני הנוער כלפי החיילים והשוטרים שבאו לפנותם מעמונה.

 

בדיון בשאלת מעמדם של אותם מחנכי הנוער לאחר ההתנתקות, עולה שאנשי החינוך מאמינים שהאלימות היא תוצאה של משבר אמון. יש גם מי שטוענים שהמחנכים והרבנים 'טמנו ראשם בחול' ולא מנעו מבני הנוער ללכת להפגין, למרות שידעו שהתוצאות עשויות להיות קשות.

 

"אחרי פינוי עמונה, חובה על הציבור הדתי לעשות חשבון נפש לגבי בני הנוער", מוסיף לוי, שפונה מביתו בגוש קטיף, שם התגורר במשך 22 שנה. "עלינו לשאול את עצמינו 'איך הגענו למצב הזה'? זה כמו זוג שמגיע למריבה לא מתוכננת. מעמד הרב בקרב הצעירים הוא נושא בעייתי  כי הרבנים שליוו את התהליך חלקם סר ליחם בעיקר בקרב בני הנוער", הוסיף לוי.

 

לוי מסביר שעיקר שאלותיהם של בני הנוער הן "איפה הרבנים שאמרו שלא יהיה גירוש?" "איפה הרבנים אחרי העקירה?" ו"למה הם לא תומכים מספיק בנוער?". "שאלה של אמון התבססה על תובנה. לא יתכן שה' שבחר בנו יביא למצב כזה של הרס" הוא מסביר. "הם שכנעו את תלמידיהם שיקרה נס ברגע האחרון. בני נוער לא נטו לחשוב בשאלות של אמון. זה מה שיצר את השבר והוואקום שמשפיע קשות על הנוער", הוסיף לוי.

 

חזרה על הפוסט טראומה של גוש קטיף

 

"הנוער עושה מה שהוא רוצה. זו כמעין חזרה על הפוסט טראומה של גוש קטיף", מסבירה חיותא דויטש, עיתונאית ועורכת מוכרת במיגזר הדתי-לאומי, תושבת גוש עציון ומחנכת לשעבר בתיכון דתי. "הנוער רוצה בכל ליבו להגן על ההתיישבות. נכון, יש טעות מצד המחנכים לחנך נוער ללכת בכוחניות נגד המדינה, אבל אסור לשכוח את הצד השני - המדינה טועה שמפעילה כוח נגד הנערים". לדבריה "יש בילבול רב בקרב בני הנוער. יש הרבה קולות ובעיקר שתיקה מצד המחנכים, לפחות כלפי חוץ. לא רצו שילדים ילכו להתנגד לפינוי מפני שהם פחדו מאלימות. מצד שני לא מנעו מהנערים ללכת לעמונה, הם לא שאלו אותם 'לאן אתם הולכים?'"


"המשבר הוא במדינה". שוטרים מול בני נוער בעמונה  (צילום: איי.פי)

 

דויטש טוענת שלא בכל הישיבות והאולפנות, הבטיחו רבנים ומחנכים שההתנתקות לא תחזור על עצמה.  היא טוענת שמדובר רק בחלק מהרבנים ושאין להכליל ציבור שלם. "המחנכים אינם מיקשה אחת. ילדים שחונכו לחשיבה מורכבת לא התפלאו כשהגירוש אכן התבצע. יש מחנכים שחינכו לתפיסות פשטניות, לפיהן 'היה לא תהיה' אכן יצרו אכזבה ומשבר אמון. ודאי שיש תסכול. אבל, רבים מחבריי המחנכים חינכו למציאות מורכבת שלוקחת נסיבות ריאליות והם לא אומרים לטמון ראש בחול".

 

לאחר האירועים האלימים בעמונה, החליט הציבור הדתי לאומי שהגיעה השעה לחשבון נפש. שאלות הנוגעות למעמד הרבנים-מחנכים בציונות הדתית בעקבות ההתנתקות צצות כעת לדיון פתוח מעל פני השטח. בשבוע הבא יתקיים לראשונה דיון בנושא בקרב מנהיגי הציבור הדתי-לאומי.

 

הדיון יתקיים במסגרת כנס "טוב בשבט" שמתקיים במכללת חמדת הדרום ויארח מנהיגות רבנית, דמויות ציבוריות ובהם: אל"מ משה הגר, הרב יהודה זולדן, ד"ר אמנון שפירא, יצחק מאיר וחיותה דויטש. בכנס ישתתפו גם: הרב יואל בן נון, הרב ח"כ יצחק לוי (האיחוד הלאומי), ד"ר עליזה לביא, מאיר עוזיאל, פרופ' ישראל רוזנסון, הרב חיים נבון ועוד. בדיון ידונו בין היתר בשאלות קשות: מי מנהיג את הנוער והתלמידים בעימותים עם כוחות הביטחון? מה תפקידם של מחנכים-רבנים בעת הזו?. כמו כן תידון במסגרת הכנס הסוגיה לפיה האם במאבקה של הציונות הדתית על ארץ ישראל וגבולותיה היא זנחה את עם ישראל על בעיותיו החברתית.

 

המשבר הוא במדינה לא בנוער

 

"אין משבר בקרב הנוער שלנו. המשבר הוא במדינה", טוען אל"מ משה הגר, ראש איגוד המכינות הקדם צבאיות וראש המכינה הקדם צבאית דתית ביתיר. לדבריו "אותם בני נוער שנלחמו בפינוי עמונה ולפני כן בגוש קטיף, מיטב הנוער שמתגייס באחוזים גבוהים לשירות צבאי משמעותי לטובת המדינה, באחוזים גבוהים מיחס הפרופוציה שלהם באוכלוסיה. אני לא חושב שבני הנוער בעמונה חרגו בהתנהגותם מהטעם הטוב. אנחנו המחנכים מוטב לנו לסחוף סוסים דוהרים מאשר לדחוף פירדה עיקשת".

 

לדברי הגר צריך לנתב את הנוער לכיוונים נכונים. "צריך מדי פעם להרגיע את בני הנוער שלפעמים הם בעלי עודף מוטיבציה", אמר הגר שכ-80 נערים בגילאי 18-19 לומדים במכינה שבראשה הוא עומד. הגר מנסה להסביר את נקודת מבטם של בני הנוער "גם התלמידים שלי היו בעמונה והם לא זרקו אבנים. בני הנוער שהלכו לא זרקו אבנים אלא חטפו מכות רציניות יותר ממה שחטפתי כל שירותי הצבאי. יש שוליים קיצוניים בלי אמון שרוצים להקים את מדינת יהודה. אבל רוב הנוער הוא טוב והם יודעים את חשיבות ערכי המדינה", הוסיף הגר.

 

הגר מציין שבהתנתקות בגוש קטיף ובעמונה ראינו מדינה מצד אחד מגרשת אנשים, לא דואגת לפרנסה, לבתים, ופוגעת בבריאותם. "אותם נערים ונערות, רואים את הורים שלהם שאיבדו את כבודם ואמונתם במדינה. הנוער אומר לנו ההורים, הייתם פראיירים וכעת, אנחנו נגן בגופינו על ההתיישבות", הסביר הגר.

 

הפתרון טמון בחינוך 

 

אז מה הפתרון?. לדברי לוי "יתכן שבמשך השנים אולי הסתגרנו קצת בחממה חברתית ולא הסתכלנו לתוך מה שתרחש בחברה שלבסוף לא הצטרפה למאבקינו. אולי היינו צריכים להיות יותר מודעים חברתית, למשל ליצור שרשרת אנושית לטובת העניים והנכים. כאיש חינוך שמכשיר מורים ומורת לא נוכל להמשיך עולם כמנהגו נוהג. אחת הסיבות לכישלון פוליטי שהביא לעקירה היה שלא התחברנו לאחוז גבוה יותר באוכלוסיה. תורת ישראל מלאה במקורות וביסוס ליתום ולאלמנה. חיבור בין רגישות חברתית גבוהה הוא רק טבעי וצרך לעורר אותו מחדש".

 

הגר מאמין ש"צריכים לעזור לנוער לקבל מושגים על המדינה, אבל להבין שהמדינה היא לא מעל לכל. מעל הכל זה החזון היהודי הציוני. מעל למדינה. צריך דרך מאזנת בין החזון לבין שמירה על ערכי המדינה".

 

יוזמה חדשה של מטה כתום: בני הנוער ילמדו הגנה עצמית

 

על רקע העימותים שהיו בעמונה מול כוחות הביטחון למתנחלים התחיל המטה להצלת העם והארץ בהחתמת בני נוער לקורסים של הגנה עצמית. בכרוז שהופץ היום בקרב בני הנוער והגיע לידי ynet נכתב " 'אלה ברכב ואלה בסוסים ואנחנו בשם ה' אלוהינו נזכיר". "גדודי הנוער הכתום" יאמנו את בני הנוער בקורסים של הגנה עצמית ותורת הלחימה.

 

כמו כן נכתב במכתב ש"בעקבות ההתנהגות הברוטאלית והאכזרית של שוטרי ממשלת הגירוש והחורבן בעת גירוש יהודים מביתם, הוחלט על הקמת 'גדודי הנוער הכתום' שמטרתם הגנה על ישובי ישראל מפני ממשלת הזדון ושליחיהם – החיילים והשוטרים. הנוער ילמד בצורה יסודית קורסים של הגנה עצמית אשר יימסרו על ידי מדריכים מקצועיים לתורות לחימה. זאת בכדי שבפעם הבאה (היו לא תהיה) לא יזרמו בני הנוער הגיבורים לבתי רפואה, כמו בעת חורבן עמונה, אלה ידעו ויטיבו לשמור ולהגן על עצמם ועל ארץ הקודש".

 

בתחתית המכתב נכתב באנגלית "never again", כאשר בצד מופיעה תמונתו של בוקר שרוכב על סוס ומתחת נכתב המובחרים יצטרפו "ליחידת הפרשים".

 

המכתב יופץ בעצרת שתקיים מועצת יש"ע בכיכר ציון בירושלים תחת הכותרת "אולמרט רע ליהודים". המפגינים דורשים להקים ועדת חקירה ממלכתית לבדיקת האלימות של המשטרה. בהפגנה ישתתפו בין היתר נציגי ראשי יש"ע, רבנים ובני נוער שנפצעו בעמונה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
הריסות המבנים בעמונה
צילום: גיל יוחנן
צילום: איי פי
העימותים בעמונה
צילום: איי פי
צילום: איי פי
שוטרים מול בני נוער
צילום: איי פי
מומלצים