שתף קטע נבחר

אננס וגם תפוח - מדריך קצר לפירות יבשים

ט"ו בשבט, חג הפירות היבשים, בפתח. פיליס גלזר מספרת למה צריך לשים לב כשקונים פירות יבשים, ומסבירה מה אפשר לעשות איתם אחרי שקונים אותם

יבוש הפירות נולד בימי קדם כטכניקה לשימור מזון בימי החורף ה"רזים". בימינו אפשר ליהנות מפירות יבשים בכל השנה, אך בחורף, כשאנחנו מעוניינים בחיזוק המערכת החיסונית, הם יכולים לשרת מטרה חשובה: ריכוז אנרגיה תזונתית רבה, בלי לוותר על הטעם.

 

פירות יבשים הם לא לגמרי "טבעיים". רוב המוצרים הנמכרים היום הוכנו בייבוש בחום ובטבילה בתחמוצת גפריתית (למניעת השחרה), העלולה לגרום צרות צרורות לרגישים לה. לאלה אני ממליצה לקנות פירות יבשים אורגניים או "פרי טבעי ללא תוספות". אפשר גם להוריד את רוב התחמוצת הגפריתית על-ידי הרתחת הפירות במים לדקה. מסננים, שוטפים ומייבשים לפני השימוש.

 

לעיתים קרובות משווקים הפירות המיובשים בתוספת שכבת שמן דקה השומרת על לחות הפרי, מונעת דביקות ומקנה לו ברק אטרקטיבי. במקרה של שמן מינרלי, אפשר להורידו בשטיפת הפירות במים פושרים. בקיצור, אם אתם קונים פירות מיובשים, רצוי לקרוא את הכיתוב על הקרטון או על האריזה. לאחר פתיחתה, יש לשמור את הפירות במקרר, במיוחד בקיץ, או בצנצנת עם סגירה הרמטית בארון. הפירות היבשים נהדרים בדברי מאפה, באורז מתובל, בגרנולה ובדגני בוקר, עם בשרים ועוף ובסלטים קרים. הם משתלבים יפה עם תבלינים חמים כמו קינמון, זנגביל, ציפורן ואגוז מוסקט, וגם עם תבלינים חריפים כמו חרדל ופלפל חריף (כמו בצ'אטני, ריבה הודית חריפה-מתוקה).

 

 פירות יבשים ובריאות השיניים רופאי שיניים רבים טוענים שהסוכרים מהפירות היבשים שנדבקים לשיניים יכולים לגרום לעששת. אחרי הנישנוש רצוי לצחצח שיניים, או לפחות לשטוף את הפה במים. טיפ: איכלו פירות יבשים עם אגוזים מכל הסוגים, שעוזרים להוריד את הדביקות. אומרים שלבוטנים יש אפילו תכונות מונעות עששת.

 

הערות על פירות - מדריך קצר לפירות יבשים

 

  • אננס- עשיר בויטמינים A ו- C. רצוי לקנות אננס ללא תוספת סוכר.
  • בננות - כשהן מיובשות וטבעיות, הן מזינות מאוד. לא כשמדובר בפרוסות בננה ממותקות ומטוגנות.
  • דובדבנים - יש להימנע מדובדבנים אדומים-ורודים, המכילים שפע כימיקלים וצבעי מאכל מלאכותיים, חומר הברקה ותוספות אחרות שאינן רצויות.
  • מנגו, פפאיה, אפרסקים, אגסים - עשירים בוויטמיניםA  ו- C (רק הפפאיה). מכילים בדרך כלל תחמוצת גפריתית ושכבת שמן.
  • מישמשים - עשירים בסידן, ברזל, תאית וויטמינים A ו- C. מכילים תחמוצת גפריתית.
  • צימוקים - עשויים כידוע מענבים, מהפירות המרוססים ביותר. רצוי לקנות צימוקים אורגניים, או לפחות בלי תוספות.
  • שזיפים - עשירים בוויטמין A, ברזל, אשלגן, מנגון וזרחן. אפשר לקנות בלי תוספות.
  • תמרים - ככל שהם רכים יותר, הם מחמיצים יותר. כדאי לשמור במקרר.
  • תאנים (דבלים) - מכילות סידן, זרחן, ברזל ואשלגן.
  • תפוחים - מכילים ויטמינים A, B, C ומינרלים. מכילים תחמוצת גפריתית.
  • "לדר" - עשוי מפרי בלבד, או פרי עם סוכר. הסוגים הפחות איכותיים מכילים שמנים, צבעי מאכל, חומרי טעם, חומר משמר ותחמוצת גפריתית.

 

 

אורז הודי מבושם ומתובל בפירות יבשים

 

המרכיבים:

1 כוס אורז בסמטי לבן או מלא (או אורז ארוך)

2 כפות חמאה

1 כפית זרעוני כמון

6 מסמרי ציפורן שלמים

חתיכת מקל קינמון

1/2 1 כוסות מים

1 כפית מלח

1/4 כפית פלפל שחור טחון

1/2 כפית כורכום

לתערובת הפירות:

2 כפות חמאה, שמן או גהי

1/4 כוס צימוקים

4 משמשים מיובשים, קצוצים גס

1/4 כוס אגוזי קשיו קלויים

3 כפות פטרוזיליה או כוסברה לקישוט

 

אופן ההכנה:

  1. ממיסים את החמאה בסיר גדול ומוסיפים את זרעוני הכמון, הציפורן ומקל הקינמון. מטגנים עד שזרעוני הכמון מעלים ניחוח נעים. מוסיפים את האורז הרצוי, מערבבים ו"הופכים" אותו במשך 2 דקות.
  2. מוסיפים מים (לפי סוג האורז. בידקו את הכמות על גבי האריזה), מלח, פלפל וכורכום. מביאים לרתיחה, מכסים, מנמיכים את האש וממשיכים לבשל עד שהנוזלים נספגים (משך הזמן תלוי בסוג האורז).
  3. בינתיים מכינים את תערובת הפירות: ממיסים את החמאה במחבת קטנה ומטגנים את הצימוקים והמשמשים במשך כ-2 דקות. מוסיפים את אגוזי הקשיו ומטגנים עוד כדקה.
  4. כשהאורז מוכן, מעבירים אותו לקערת הגשה ומקשטים בתערובת הפירות ובפטרוזיליה. מכסים ל-5 דקות עד שהפירות יתרככו (אפשר גם לרפד קערה בפירות היבשים ואחר כך באורז, להדק ולהפוך על מגש). הערה: אם האורז מיועד גם לילדים, רצוי להוציא את מסמרי הציפורן ומקל הקינמון לפני שמגישים.

 

 

עוד מתכוני ט"ו בשבט - מפירות יבשים (וגם מטריים)

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פורחת? בטח פורחת. שקדיה
צילום: לע"מ
נולדו כאמצעי לשימור. פירות יבשים
צילום: סבסטיאן שיינר
מומלצים