שתף קטע נבחר

מלך ירדן: לא לנטוש הפלסטינים ברגע קריטי זה

המלך עבדאללה נועד עם שרת החוץ, ציפי לבני, בפתיחת ביקורה של האחרונה בוושינגטון. לבני הבהירה כי החמאס חייב למלא שורת תנאים כדי לזכות בהכרת ישראל אולם המלך טען: יש לבחון את הממשלה הפלסטינית על פי צעדיה ולפעול לחידוש תהליך השלום

"מבחינתנו, תוצאות הבחירות ברשות הפלסטינית מאד בעייתיות. חשוב לנו לחזק בקהילה הבינלאומית את המודעות ואת הצורך לדבר על כך בקול רם וברור ולא להתחיל לסגת במדרון חלקלק - דבר שאני מניחה שהפלסטינים ינסו להוביל אליו", כך אמרה הערב (יום ג') שרת החוץ, ציפי לבני, עם פתיחת ביקורה בארצות הברית.

 

השרה לבני דיברה בפני העיתונאים לאחר פגישה שערכה בוושינגטון עם מלך ירדן, עבדאללה, והסבירה כי האירועים בישראל והבחירות שנערכו ברשות הפלסטינית אינם רק עניין פנימי, אלא משפיעים על האזור ועל העולם כולו. בפגישה נכחו גם ראש ממשלת ירדן מראוף בקהיט והשגריר בוושינגטון, קארים קאוורץ. מצד ישראל לקחו חלק בפגישה השגריר בוושינגטון, דני איילון ומנכ"ל משרד החוץ, רון פרושאור.

 

מטרת ביקורה של לבני בוושינגטון הוא בראש ובראשונה לחזק את העקרונות שקבע הקוורטט (הרביעייה הבינלאומית) ואימצה מועצת הביטחון של האו"ם בנוגע להפסקת הטרור. לדבריה, מדובר בתנאים שאינם ניתנים למשא ומתן. עוד הוסיפה לבני כי הכרה של החמאס בישראל, גינוי לטרור, התפרקות מהנשק הבלתי חוקי והכרה בהסכמים קודמים שנחתמו בין ישראל לרשות, הם תנאים בסיסיים להמשך כלשהו במשא ומתן.


לבני והמלך עבדאללה נועדים בוושינגטון (צילום: ג'ייל קלנדנין, שחר עזרן)

 

"הפלסטינים שכנעו את העולם שצריך לקיים בחירות לרשות ואחר כך לפרק את ארגוני הטרור", אמרה השרה. "לא מקובל עלינו מצב שבו ארגון טרור יושב בראשות העם הפלסטיני. את ארבעת העקרונות האלה חשוב לחזק - גם בקהילה הבינלאומית. דווקא עכשיו צריך להראות חוזק ועוצמה ולא לנהל משא ומתן".

 

בפגישה בין לבני למלך עבדאללה התברר כי ישראל וירדן - לפחות באופן פורמלי - רחוקות מהסכמה על דרך הטיפול בנושא הפלסטיני בעקבות נצחון החמאס בבחירות. בניגוד להצהרותיה של שרת החוץ על הצורך בלכידות עולמית כנגד החמאס אם לא יוותר על הטרור, קבע המלך הירדני כי אסור לנטוש את הפלסטינים בשעה זו, יש לכבד את תוצאות הבחירות ולבחון את הממשלה העתידית לפי מהלכיה.

 

המלך עבדללה הבהיר בפגישה עם לבני את הצורך להתמודד עם המציאות החדשה שנוצרה לאחר נצחון החמאס בבחירות ולפעול לחידוש תהליך השלום. הוא הזהיר מפני הסכנה של הפקרת הפלסטינים ברגע קריטי זה ואמר כי הקהילה הבינלאומית צריכה להתגייס להם ככל שנדרש.

 

לבני נדרשה בוושינגטון גם לשאלת רווחתם של הפלסטינים וסוגיית העברת הכספים החודשית מממשלת ישראל לידי הרשות. "מדינת ישראל רואה את הצורך לדאוג לפלסטינים. אין לנו עניין שהם יחיו בתת תנאים, לכן ניסינו לעשות הבחנה בין המדיניות של צורכי הביטחון של ישראל לבין הצורך לאפשר לפלסטינים חיים תקינים", הסבירה.

 

עם זאת הדגישה לבני כי "הפלסטינים מימשו את רצונם והציבו בראשם ארגון טרור. המשימה שלנו היא להעביר את המסר שהדאגה

 לעם הפלסטיני צריכה להיות של היו"ר אבו מאזן וגם של הנבחרים החדשים. שייקחו הם בחשבון מה יקרה אם הם ידחו את ארבעת התנאים. שייקחו בחשבון כי הרשות תהפוך ללא-לגיטימית בעולם כולו. כשהם יחשבו על מה שיקרה, אולי הם יעמדו בתנאים הכל-כך פשוטים וברורים שהציבה הקהילה הבינלאומית".

 

מחר תקיים שרת החוץ סדרת פגישות עם צמרת הממשל האמריקני. תחילה תיוועד עם מזכירת המדינה, קונודוליזה רייס, לאחר מכן תמשיך לפגישה בבית הלבן עם היועץ לביטחון לאומי, סטיב הדלי ואת ביקורה תנעל בפגישה עם סגן הנשיא, ריצ'רד צ'ייני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'ייל קלנדנין, שחר עזרן
לבני עם המלך עבדאללה, היום
צילום: ג'ייל קלנדנין, שחר עזרן
צילום: איי אף פי
אבו מאזן. "האחריות עליו"
צילום: איי אף פי
מומלצים