שתף קטע נבחר

השופטים נגד עיסקאות טיעון

אצבעה של הפרקליטות קלה מדי על הדק עיסקאות הטיעון, כך נטען פעמים רבות. אך בתקופה האחרונה נשמעת טענה זו יותר ויותר מכיוון כס המשפט. הסיפור, שפרטיו שונים ממקרה למקרה, חוזר על עצמו פעמים רבות: הפרקליטות מגישה אישום חמור ומגיעה לעסקת טיעון מקלה. השופטים, מצדם, הופכים את ההחלטה ובוחרים להחמיר. מה אומרים בפרקליטות בתגובה לטענות? "זה אחד הטריקים שלנו"

תופעת עיסקאות הטיעון, המוגשות לבתי המשפט חדשות לבקרים ומצליחות להקל בגזר דינם של נאשמים בעבירות חמורות כגון רצח ואונס, התחילה לעצבן לא רק את הקורבנות ובני משפחותיהם, אלא גם את בתי המשפט ברחבי הארץ. לראייה, רק אתמול (יום ד') דחתה שופטת בית המשפט המחוזי בתל-אביב, ד"ר עדנה קפלן-הגלר, עיסקת טיעון שחתמה הפרקליטות עם איברהים אבו-זינה, שהרג באוקטובר 2005 ארבעה אנשים בתאונת דרכים מחרידה.

 

עורכי דינו של אבו-זינה הצליחו להגיע לעיסקת טיעון מקלה, במסגרתה היה אמור הנהג הדורס לרצות תשע שנות מאסר בלבד. זאת, על-אף שהורשע בכך שחטף את חברתו, דהר עם מכוניתו כשהוא שיכור וללא רשיון בתוקף, נכנס לצומת כשהרמזור אדום וגרם למותם של ארבעה ופציעתם של שניים נוספים. השופטת קפלן-הגלר לא התרשמה מעסקת הטיעון ובגזר הדין ציינה כי היא אינה ראויה עבור מי שאותו הגדירה כ"חיית האדם". אבו-זינה, בסופו של יום, נשלח לרצות 12 שנים בכלא.

 

זאת, ועוד: בשבוע שעבר דחה בית משפט השלום בכפר סבא עיסקת טיעון שהוצגה לו בנוגע למטפלת המתעללת, סימה קלי. הפרקליטות המליצה על עסקת טיעון לפיה הנאשמת תרצה שלושה חודשי מאסר בלבד, למרות שהחזיקה ברשותה עותק של הקלטת המפורסמת, ששודרה פעמים רבות בטלוויזיה, בה נראית קלי מכה תינוק בן 10 חודשים, משליכה אותו על הריצפה וסוטרת לו שוב ושוב.

 

השופט, חנוך פדר, קבע כי "מדובר בעבירות חמורות שהדעת אינה סובלת את ביצוען" והחליט כי העיסקה אינה ראויה. פדר גם ציין בנוסף כי בידי הפרקליטות היו את כל הראיות הדרושות כדי להוכיח את אשמתה של קלי. "המעשים המקוממים שביצעה הם סיוטו ומימוש חששו של כל הורה, המותיר את היקר לו מכל בידי מטפלת", סיכם.

 

ד"ר קדמן: "מדובר בעייפות וחוסר מחשבה"

 

המקרה של קלי, דוגמה נוספת לתופעה נרחבת, גרר תגובה נזעמת מצד המועצה לשלום הילד. מנכ"ל המועצה, ד"ר יצחק קדמן, הסביר כי אין "שחור ולבן" בתחום זה, אבל גם לדעתו עיסקאות טיעון הן לעתים קרובות מדי הפיתרון הקל.

 

לדברי קדמן, "אין ספק שקיימים מקרים בהם אין מנוס מעריכת עיסקת טיעון, דווקא מנקודת ראותו של הקורבן. אני מדבר על מקרים בהם מדובר על גירסה מול גירסה ואז באמת עיסקה היא הדרך היחידה להגיע להרשעה. לפעמים זה גם פתרון כשהילד אינו מסוגל להעיד, אבל לצערי הפרקליטות מתרצת לא-אחת את עיסקאות הטיעון בכך שביקשה למנוע מהילד את הליך העדות. לפרקליטות יש בעיות קשות של זמן וכוח אדם, אבל כשהם מגיעים לבית המשפט עם עיסקת טיעון הם לא יגידו 'לא היה לנו זמן', אלא ישתמשו בתירוץ של הילד".

 

"יש מקרים רבים שבהם הילד - כקורבן - רוצה להעיד ויש לכך חלק בהליך השיקום שלו", הוסיף קדמן. "יש גם מקרים לא מעטים בהם היתה חקירה רשלנית של המשטרה ולכן הפרקליטות מסיימת את התיק בעיסקה". עם זאת, קדמן הדגיש כי אינו מטיל את כל האשם על הפרקליטות: "זה לא שיושבים שם שונאי ילדים, אבל הרבה פעמים מדובר בעייפות וחוסר מחשבה על ההשלכות של העיסקה".

 

אחת הדוגמאות אליה מתייחס קדמן נוגעת לעיסקת טיעון שערכה הפרקליטות בירושלים עם פדופיל שהואשם בביצוע מעשי סדום בשני ילדים קטנים. על-פי העיסקה, אותו פדופיל היה אמור לרצות חצי שנה עבודות שירות, אולם שופטת בית משפט השלום בירושלים, רחל שלו-גרטל, דחתה את העיסקה וגזרה עליו חמש שנות מאסר בפועל.

 

"הגעתי למסקנה כי חובה עלי לחרוג מהסדר הטיעון ולהשית על הנאשם מאסר ממושך לריצוי מאחורי סורג ובריח", ציינה השופטת. "התביעה הרחיקה לכת בתמורה שהסכימה לתת לנאשם. סבורתני, כי נפל פגם משמעותי בשיקולי התביעה ומסקנתי היא שיש לדחות את ההסדר מכל וכל. הסדר הטיעון מקל במידה משמעותית ורבה עם הנאשם וחורג באופן קיצוני ממדיניות ענישה בעבירות מסוג זה".

 

"הפרקליטות צריכה להיזהר בשימוש בכוח זה"

 

יושבת ראש מרכז נגה לנפגעי עבירות, ד"ר דנה פוגץ', טוענת כי אחוז הסדרי הטיעון בישראל הוא מהגבוהים בעולם. לדבריה, יש ספק רב לגבי השאלה האם בכלל ניתן להצדיק אותם. "הסדרי הטיעון נותנים כוח עצום בידה של הפרקליטות, מכיוון שלפי הנחיית בית המשפט העליון על בתי המשפט לאשר אותם", אמרה פוגץ'.

 

"להשקפתי", הוסיפה, "הפרקליטות מחוייבת בזהירות כפולה ומכופלת לפני שהיא מגיעה להסדר עם הנאשם. מן הראוי שהיא תעשה בכוח זה שימוש בזהירות רבה. אני תוהה האם המספר העצום של עסקאות הטיעון מעיד על זהירות או שפשוט המערכת הפכה לעצלנית ומעדיפה להגיע לעסקאות מגוחכות ובלבד שלא ייימשך ההליך". 

 

פוגץ' מתכוונת לדבריה במקרים כמו זה של לליק לוי, שהואשם ברצח בתו התינוקת מיכל. לפני כשבועיים הודיעה הפרקליטות לבית המשפט המחוזי בתל-אביב כי הגיעה לעיסקת טיעון עם הנאשם, במסגרתה הומר סעיף הרצח של האב, שהתעלל בבתו מיום היוולדה, לעבירת הריגה בלבד. זאת, בעקבות טענת התביעה כי עדותו של האב ("הייתי שיכור", "הרדיאטור נפל על הילדה"), אינה מאפשרת לבסס ראיות שיוכיחו כי ביצע את המעשה בכוונה תחילה.

 

בית המשפט קיבל את עיסקת הטיעון ולאחר הודאתו של הנאשם הוא הורשע בהריגה - עבירה שהעונש המקסימלי עליה הוא 20 שנות מאסר. הפרקליטות, אגב, בחרה שלא להאשימו כלל בעבירות ההתעללות בבתו טרם מותה, למרות שהדברים צוינו בכתב האישום נגדו.

 

הפרקליטות: "זה אחד הטריקים שלנו"

 

בכירה בפרקליטות מאזור המרכז טוענת כי עיסקאות הטיעון דווקא מהוות איזון. לדבריה, "בלי עסקאות טיעון, המערכת שלנו פשוט תתמוטט, זה חלק מהמשחק. יש את הדוגמה של הנער שהרג את צחי יעקב (בקניון בבת ים, בגלל הערה על מאה שקלים שנמצאו על הרצפה - ו.ל). בתחילה הוגש נגדו כתב אישום על רצח, למרות שבעשרים השנים האחרונות לא הורשע אדם ברצח לאחר דקירה אחת בלבד. כאשר מדובר בדקירה בודדת, לא ניתן להוכיח כי הייתה כוונה תחילה".

 

מדוע, אם כן, לא מגישה הפרקליטות מלכתחילה כתב אישום על הריגה? ההסבר פשוט: "זה אחד הטריקים שלנו. הרבה פעמים הקלפים שלנו כתביעה מועטים, אבל בהחלט יכול להיות שלצורך המיקוח מגישים כתב אישום על סעיף חמור יותר".

 

פרקליטת מחוז תל-אביב פלילי, רות דוד, הוסיפה כי "במקרה כמו של צחי יעקב ז"ל, שהוא כל-כך מזעזע וזועק לשמיים, חייבת להיות אמירה ולכן הגשנו כתב אישום על רצח. גם לנו יש תחושה של רצון לבוא חשבון עם אדם שקוטל חיים, אבל מבחינה משפטית נקייה מקרה כזה תמיד יסתיים באישום על הריגה. ועדיין, זו לא טעות מוחלטת להגיש כתב אישום על רצח".

 

"באופן כללי, אני יכולה להגיד שאנחנו עושים הסדרי טיעון רק כשהם נכונים משפטית", הסבירה דוד. "העומס עלינו הוא אומנם בלתי נסבל, ויכול להיות שיש תיקים שנפגעים, אבל אלו לא תיקים שעוסקים בעבירות של מין ורצח. מעבר לכך, לא בכל פעם שבית המשפט דוחה עיסקה זה אומר שמדובר בכישלון שלנו. מותר לנו ולבית משפט לחשוב אחרת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
"חיית אדם". אבו זינה
צילום: ירון ברנר
צילום: יואב גלאי
"עייפות וחוסר מחשבה". קדמן
צילום: יואב גלאי
צילום: אלי אלגרט
העסקה התקבלה. לליק לוי
צילום: אלי אלגרט
צילום: ערוץ 10
"אחד הטריקים". רות דוד
צילום: ערוץ 10
מומלצים