שתף קטע נבחר

בדקה ה-90: מגבשים מדיניות מול "חמאסטן"

סדרת דיונים בצמרת הביטחונית והמדינית של ישראל אמורה להוליד תוכנית עבודה מסודרת מול הרשות החמאסית. זה קורה רגע לפני השבעת הפרלמנט החדש. גורם מדיני בכיר: "החלטות בלחץ זמן עלולות לפגוע באינטרסים בעתיד"

רק ביום שישי, ערב השבעת הפרלמנט הפלסטיני עם רוב מוחץ לחמאס, תכריע ישראל על דרכי פעולתה. אמש (יום ג') הביע גורם מדיני ביקורת על האיחור בקבלת ההכרעה, אשר עלולה לדבריו להתקבל בלחץ זמן וללא יכולת לשקול את כל ההתפתחויות הלאומיות והבינלאומיות המתבקשות.

 

היום אחר הצהריים תכנס שרת החוץ, ציפי לבני, דיון מקיף בלשכתה בתל-אביב, תחת הכותרת: "מדיניות ישראל באשר למימון בינלאומי לרשות הפלסטינית, ביום שאחרי השבעת הפרלמנט". בין המשתתפים: עמוס גלעד ממשרד הביטחון, דובי וייסגלס ושלום תורג'מן מלשכת ראש הממשלה, גיורא איילנד מהמועצה לביטחון לאומי וכן נציגים מצה"ל, השב"כ והמוסד. נציג השב"כ, נציג המוסד ונציג צה"ל.

 

מחר ייערך דיון נוסף ב"יום שאחרי", הפעם בלשכתו של שר הביטחון מופז בקריה. בדיון זה צפויות לעלות הסוגיות הביטחוניות הנובעות מהשתלטות החמאס על הרשות בדרך דמוקרטית. בין הסוגיות שייבחנו שם: השליטה במנגנוני הביטחון, המעברים בין הרצועה לישראל ולמצרים, "המעבר הבטוח" בין עזה לגדה, תעודות ה-VIP לבכירי הרשות והדרישה לפירוק ארגוני הטרור - באם זו אפשרית בכלל, משחמאס תופס את השלטון.

 

ביום שישי בבוקר יתכנסו כל הגורמים שהשתתפו בדיונים בלשכת ממלא-מקום רה"מ בירושלים. בישיבה זאת, כאמור, צפויה ישראל להכריע כיצד תפעל מול פרלמנט חמאסי וחמור מכך, ממשלה פלסטינית הנשלטת בידי החמאס. אהוד אולמרט והשרים הבכירים בממשלתו - לבני, מופז והשר לביטחון פנים, גדעון עזרא - יגבשו הצעות להכרעה, אשר יובאו ככל הנראה להכרעת הממשלה ביום ראשון.

 

בין הצעדים העומדים על הפרק: עצירת כספי המסים והמכס לממשלה ברשות החמאס, המשך הדיאלוג עם הרשות, הובלת מאבק בינלאומי נגד הממשלה הפלסטינית החדשה, מדיניות כלכלית הנוגעת למעברי הגבול, המשך מעבר סחורות ישראליות לרשות וממנה, המשך שיתוף הפעולה במיזמי תשתיות וכיוצא באלה.

 

"אין לנתק את כל הקשרים עם הרשות הפלסטינית בעקבות עליית החמאס", אמר גורם המעורב בדיונים בירושלים.

"צריך לבחון את כל האפשרויות ובעיקר את האפשרות שבעתיד יאשימו את ישראל בהרעבה המונית של פלסטינים ויצירת מצוקה, אשר תדחף אותם להסלמת המצב. יש להסתכל על הבעיות הסבוכות ביחסים העתידיים עם הפלסטינים בצורה שתמנע בעתיד ביקורת בינלאומית על ישראל ותערער את מעמדנו בעולם".

 

ואילו גורם מדיני בכיר אחר העיר כאמור, שיש לתמוה על העיתוי בו מתקבלות הכרעות אלה, יום אחד בלבד לפני שמושבע פרלמנט בו 73 מ-132 החברים הם אנשי חמאס. "הנושא מורכב מאוד ותובע בחינה של זוויות רבות. ההחלטות נעשות מאוחר מדי. ייתכן שהתוצאות של הבחירות שהפתיעו הן גורם לעיכוב, אך אין זה משנה את העובדה שההחלטות של ישראל מתקבלות בלחץ של זמן ואולי יפגעו באינטרסים שלנו בעתיד".

 

ובתוך כך, בצד הפלסטיני נערכים במלוא המרץ לעידן החדש. איסמעיל הנייה, מספר 1 ברשימת חמאס לפרלמנט ומי שעשוי להתמנות כראש הממשלה הבא, אמר היום לסוכנות אי.פי כי בתוך שבועיים - כלומר, עוד לפני הבחירות בישראל - ניתן יהיה להקים ממשלה חדשה ברשות.   

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
רשות חמאסית
צילום: איי פי
מרתון דיונים: אולמרט ולבני
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
ממשלה בתוך שבועיים: הנייה
צילום: רויטרס
מומלצים