שתף קטע נבחר

לראשונה בישראל: ניתוח לב פתוח בפג במשקל 800 ג'

הסיכונים היו רבים, אבל מצבו הקשה של הפג לא איפשר לרופאים להמתין. בניתוח תוקן מום מולד ונדיר בפג שסבל מקשיי נשימה ומעומס דם על ראותיו. מבית החולים "שניידר" נמסר שהניתוח, הראשון מסוגו בארץ, עבר בהצלחה

ניתוח ראשון מסוגו בישראל: פג ששוקל פחות מ-800 גרם עבר ניתוח לב פתוח במרכז שניידר לרפואת ילדים.

 

הפג, כעת בן שלושה וחצי שבועות, מצפון הארץ סבל ממום לב מולד ומשום שנשקפה לו סכנת חיים מיידית לא ניתן היה לדחות את הניתוח. זהו הניתוח הראשון מסוגו שנעשה בישראל, שני ניתוחים דומים בפגים במשקל זה בוצעו בארצות הברית.

 

לפג יש אח תאום בריא. שניהם נולדו בשבוע ה-30 להיריון ואושפזו בפגייה. את המום בליבו של הפג אבחנו ד"ר עינת בירק, מנהלת מכון הלב בשניידר וד"ר מיכאל ברנט, מנהל היחידה האקוקרדיוגרפית במכון הלב. הם הבחינו במום לב נדיר בו עורק הריאה הימני, יוצא מאבי העורקים במקום מעורק הריאה הראשי. המום גרם להעמסה עצומה של דם בשתי הריאות ולקשיי נשימה. כתוצאה מכך חלה התדרדרות הדרגתית במצב הריאות של הפג, הוא פיתח אי ספיקת לב קשה וחייו היו בסכנה.

 

"התייעצנו עם המומחה היחיד בארה"ב שביצע ניתוחים כאלו אבל הוא אמר שיוכל לבוא רק בעוד 10 ימים", סיפר המנתח פרופ' ברנרדו וידנה, מנהל מחלקת ניתוחי חזה ולב במרכז שניידר לרפואת ילדים. בשל קוצר הזמן הוחלט לא להמתין למנתח האמריקני. "חששנו שהפג לא יצליח לעמוד בחיבור למכונת לב ריאה, חששנו מהעבודה על עורק הריאה שגודלו 2 מילימטר. את מתארת לעצמך שפג כזה הוא כמו רבע עוף. הלב שלו בגודל 3 סנטימטר, כל כמות הדם בגופו היא כמות של חצי כוס שתייה. ועל כל זה צריך לעשות את התיקונים האלה".

 

במהלך הניתוח נותק עורק הריאה הימני מאבי העורקים וחובר לעורק הריאה. לניתוח היו שותפים גם ד"ר ג'ורג' פרנקל, כירורג חזה ולב, ד"ר יעקב כץ, מנהל מחלקת הרדמה והמרדים ד"ר אלי שמחי, כולם ממרכז שניידר לרפואת ילדים.

 

לדברי פרופסור וידנה "ניתחתי אלפי ניתוחי לב פתוח בילדים וזהו אחד הניתוחים המרגשים ביותר בקריירה שלי. לתינוק הזה לא היה סיכוי להישאר בחיים אם לא היה עובר את הניתוח. אני עדיין בהתרגשות מהניתוח הזה ומאד מרגש אותי לספר עליו".

 

הניתוח בוצע ביום חמישי והפג מתאושש ממנו בהצלחה. "ראיתי אותו אתמול בפגייה. הוא מתנועע, עדיין מונשם אמנם, אבל ההתאוששות שלו מדהימה", סיפר פרופסור וידנה.

 

לדבריו, "הסיבה שאנחנו רוצים לפרסם את המקרה הזה היא משום שהוא נותן תקווה. יש הורים אחרים שנולדים להם ילדים במצב כזה ואם התקווה חסרה, זה נורא".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
הפג שקל 800 גר'. אילסוטרציה
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים