שתף קטע נבחר

מה באמת הכחיד את הדינוזאורים?

מי שאי פעם התעניין בהיעלמות הדינוזאורים, שמע את הסיפור המופלא על מטאוריט שפגע בכדור הארץ והשמיד את מרבית היצורים החיים. מסתבר שזו היתה בדיה מרתקת של מספר חוקרים חפצי תהילה, שהצליחו להוליך שולל קהילייה מדעית שלמה. מודל ההכחדה ההמונית שלי מאשש את הסברה, כי הגורם היה ונותר אינספור התפרצויות הרי געש שזרעו הרס רב על פני האדמה

מאז ראשית החיים במים לפני כ- 3.8 מיליארד שנים, התרחשו על פני כדור הארץ מספר הכחדות המוניות. לפי ממצאי המאובנים רק חמש מהן ידועות לנו בבטחה, וכולן התרחשו ב- 430 מיליוני השנים האחרונות - פרק הזמן שבו החלו החיים ביבשה. ההכחדה ההמונית הנודעת ביותר היא זו האחרונה שהתרחשה לפני 65 מיליוני שנים. אז נעלמו הדינוזאורים ועימם מרבית היצורים החיים. מעת שנתגלו מאובני הדינוזאורים במאה ה-19, הקסימו הזוחלים האימתניים את הבריות. חקר היעלמותם משך אליו רבבות חוקרים מקצווי תבל, והועלו השערות רבות בדבר הכחדתם. המקובלת ביותר מביניהן מסתמכת על ממצאים גיאולוגיים שהדעות חלוקות לגביהם.

 

את המעבר בין השכבות הגיאולוגיות מעידן המזוזואיקון לעידן הקנוזואיקון שבא אחריו, תוחם גבול רב-שכבתי הקרוי KT ומתוארך לגיל של 65 מיליון שנים. בשנת 1980 נתגלה בו ריכוז גבוה של אירידיום. הואיל ויסוד זה נדיר ביותר בכדור הארץ, ומצוי בעיקר באסטרואידים ובכוכבי שביט, הסיקו החוקרים למשפחת אלווארז (Alvarez) על סמך הכמות הרבה של האירידיום, שמטאוריט בקוטר עשרה ק"מ נפל בעת ההיא על פני הפלנטה שלנו. כמו כן, התברר כי מאובנים של יצורים רבים שהתקיימו בתור הקרטיקון ובכללם הדינוזאורים, לא נמצאו עוד מעל שכבת האירידיום. לא נותר אלא להסיק שפגיעת המטאוריט גרמה ככל הנראה להכחדתם.

 

כדי לאשש את ההיפותזה מוטל היה על החוקרים לאתר את מקום הפגיעה. כל עוד לא מצאו אותו, יכלו רבים להעלות ספקות לגבי ההשערה המהפכנית. לאחר עיון מעמיק במפות גיאולוגיות, נמצא בשנת 1991 מכתש בקוטר 180 ק"מ בחצי האי יוקטן, סמוך לכפר מכסיקני בשם צ'יקסולוב או צ'יחולוב (Chicxulub).

 

לרוע המזל, התברר שהמכתש קבור מאות מטרים מתחת לאדמה. על המדענים היה אם כך לחפש במקום אחר. במרחק כאלף ק"מ מן המכתש הקבור נמצאו סלעים הקדומים לפליאוגן. מתחת לריכוז האירידיום נחשפה שכבה של אבן חול, שעד אותה עת לא ידעו על קיומה. עד תור השלישון היה האזור כולו שקוע מתחת למי האוקיינוס, ולכן תהו תחילה על מקור החול. את החול אפשר למצוא בחופי הים אך לא בקרקעיתו העמוקה. לפיכך, הובעה ההשערה שגלי צונאמי ענקיים גרמו להבאתו. קרי, כשפגע המטאוריט בכדור הארץ נוצרו גלים בגובה עצום, ואלה נעו במהירות של מאות קמ"ש אל החוף, וסחפו משם מיליוני טונות של חול אל קרקעית האוקיינוס. אבן החול התגבשה בתוך ימים מספר ונחשפה לאחר נסיגת הים.

 

כדורי הסלע המסתוריים

 

מתחת לשכבת אבן החול נתגלתה שכבה דקה של פיח, ומתחת לה שכבה של כדורוני סלע קטנים. לאחר שנערכו הבדיקות נמצא שהכדורונים נוצרו בטמפרטורה גבוהה ביותר. החוקרים העריכו כי לאחר פגיעת המטאוריט התרחשה התפוצצות אדירה על הקרקע, ובמהלכה התאדו מיליארדי טונות של סלע. הגזים הלוהטים התרוממו מעלה, והתעבו רק בשכבות הגבוהות של האטמוספרה, לאחר שאיבדו אנרגיה והתקררו בטמפרטורה הנמוכה. כשנעשו כבדים דיים החלו ליפול בחזרה לכדור הארץ. עתה יכלו המדענים להסביר את נוכחות הפיח. מטר הכדורונים העז שנמשך ימים מספר, העלה את הטמפרטורה למאות מעלות צלזיוס בשל החיכוך העצום.

 

החום הרב גרם להצתת היערות בעולם כולו ולהשמדתם. ברם, לא רק הפיח העיד על התלקחות הצמחייה, אלא גם נבגי השרכים. אלה נתגלו בריכוז גבוה מעל שכבת האירידיום. נוכחותם מעידה היטב כי אסון אדיר התרחש על פני כדור הארץ, משום ששרכים מופיעים בהמוניהם רק לאחר שהצמחייה המקומית נעלמה פתאום.

 

הממצאים הללו חיזקו עד מאד את התמיכה בתיאורית מפץ המטאוריט (Impact event). סיפור הכחדת הדינוזאורים נחשף במלוא עוצמתו: מטאוריט שנפל על פני כדור הארץ גרם תחילה לגל הדף אדיר בשל ההתפוצצות, והשמיד את כל החי והצומח במרחק של מאות קילומטרים ממקום הפגיעה. אז הגיעו גלי צונאמי בגובה מאות מטרים ששטפו את היבשה.

 

לאחר מכן, ניתך על הארץ מטר עצום של כדורוני סלע שהעלה את טמפרטורת הסביבה למאות מעלות, הביא להצתת יערות בעולם כולו ולרתיחת מקווי מים קטנים. המפץ והאש שבעקבותיו זיהמו את האוויר בכימיקלים רבים, והגשם נעשה חומצי ביותר. טיפות המים שהגיעו ארצה הפכו כל מקור שתייה למורעל, ועלוות הצמחים הושמדה כליל בשל החומצה החזקה. לאחר כל שורת האסונות הזו לא יכלו החיים על פני כדור הארץ להתאושש. ענני אבק סמיכים ביותר ריחפו מעל היבשה והסתירו מפניה את אור השמש. כתוצאה מכך השתררה חשכה כמעט מוחלטת במשך חודשים אחדים. צמחים הזקוקים לאור לא יכלו עוד להתקיים.

 

אין פלא אם כך, שמרבית היצורים הוכחדו כליל. מי ששרד את גל ההדף, הצונאמי, שריפת היערות והגשם החומצי לא יכול היה לשרוד את הקור העז שהשתרר על פני הארץ. אם הדינוזאורים הם בעלי דם קר כשאר הזוחלים, לא יכלו עוד לחמם את גופם הגדול ללא קרני השמש, ולכן נותרו כמשותקים במקומם. אוכלי הצמחים מתו כולם כי בתנאי אפלה וקרקע קפואה לא גדלה הצמחייה. לאוכלי הבשר לא נותר אם כך את מי לטרוף והם גוועו ברעב.

 

הסיפור המדעי המרשים ביותר

 

הסיפור על הכחדת הדינוזאורים כתוצאה מהתפוצצות אדירה שבה את לב שומעיו. סופרי המדע הבדיוני החלו לחבר עלילות על קטסטרופות דומות, ומפיקי קולנוע גרפו רווחי עתק על התסריטים. גם הקהילייה המדעית הוקסמה כליל מתיאוריית מפץ המטאוריט, וממשיכה לתמוך בכל עיקריה עד עצם היום. ואכן, זהו הסיפור המדעי המרשים ביותר שנכתב מעולם. יש בו פרשיית טבח מחרידה, רוצח אלמוני ומטיל אימה, וכמה בלשים שהתחקו על עקבותיו. הם שבו לזירת הפשע לאחר עידן שלם, ומצאו שם את הראיות המפלילות. כך פוצחה לכאורה התעלומה הגדולה של מות הדינוזאורים והמסתורין הכבד הוסר לעד.

 

רק בתחילת המאה ה-21 נערך קידוח ראשון ביוקטן (Yaxcopoil-1) שמדענים יכלו לחקור את תוצאותיו. בשכבה התחתונה של אבן החול נמצאו מחילות של תולעים הניזונות מן הסחופת. מעליה נמצאה שכבה ובה תבניות התחפרות של סרטנים. כלומר מדובר בשתי שכבות שונות זו מזו בתכלית. משמעות הדבר שאבן החול התגבשה במשך שנים רבות, ולא בתוך ימים מספר כפי שנטען. אישוש נוסף לכך היוו הגרגירים הדקים של סלע בוצי שנמצאו באבן החול, כי ידוע שהם מתגבשים לאט על קרקעית הים. לפיכך, התיאורים של צונאמי אדיר מימדים אינם מתקבלים עוד על הדעת.

 

אז גם נתגלתה מתחת לאירידיום שכבה של אבן גיר בעלת גרגירים דקיקים ביותר. הגיר נוצר בתנאים שלווים ביותר במשך אלפי שנים. בתוך אבן הגיר נתגלה המינרל גלוקונייט שמתגבש בתהליך בן רבבות שנים. כמו כן, נמצאו באבן הגיר מאובנים מיקרוסקופיים של יצורים זעירים שנעלמו מן העולם ביחד עם הדינוזאורים. הווה אומר, בעת ההיא עדיין לא תמה ההכחדה ההמונית.

 

שכבת הכדורונים של מפץ צ'יקסולוב נמצאה מתחת לכל השכבות הללו. שלוש מאות אלף שנים מפרידות בין היווצרות שכבה זו לשכבת האירידיום. אין ספק שפגיעת מטאוריט יצרה את שכבת הכדורונים ואת שכבת האירידיום, אולם לא היה זה אותו מטאוריט. בשכבות KT נתגלו על ידי גרטה קלר (Gerta Keller) וצוותה עדויות מוחלטות לפגיעתם של שני מטאוריטים. אחרי מפץ צ'יקסולוב נמצאו מאובנים של דינוזאורים. רק לאחר מפץ האירידיום הם נעלמו מן העולם. עד כה, טרם נתגלה המכתש של המטאוריט השני. אפשר שיימצאו חוקרים אחדים שיטענו כי ההכחדה ההמונית התרחשה אם כך לאחר מפץ האירידיום. ברם, אם מפץ צ'יקסולוב לא גרם להכחדה שכזו, מדוע שמפץ אחר יגרום לכך?

 

החוקרים המתמרדים לא ויתרו. אם אכן נשרפו היערות על פני כדור הארץ כפי שגורסת התיאוריה, מחויבות אם כך להימצא שכבות פחם מתקופה זו. למרות מאמצים קדחתניים לא נתגלתה אף שכבת פחם מן העת ההיא בצפון אמריקה - היבשת שבה פגע המטאוריט. כל החיפושים אחר שכבה שכזו עלו בתוהו. היא פשוט אינה קיימת. אם כך, אין שום עדות היסטורית להתרחשותה של שריפה עולמית.

 

כל מי שיתבונן בטבלאות הטקסונומיות, לא יוכל לשאול את עצמו כי אם אכן ירד גשם חומצי שפגע במקווי המים השונים והשמיד את כל החי בהם, אז איך מרבית היצורים המימיים שרדו את ההכחדה ההמונית, ובהם רוב הדו חיים, הדגים, הצבים והתנינים. אם המים היו חומציים מדי נגזר גורלם למות בייסורים, ואם בימים הראשונים לאחר ההתפוצצות כמעט שרתחו המים, כי אז היה על כולם להיצלות. אך לא רק זאת, כי אם אכן הוסתר אור השמש והטמפרטורה על פני כדור הארץ צנחה, אזי בלתי אפשרי שחולייתנים אלה, שהם בעלי דם קר והסתגלו למים חמימים, ישרדו ברובם המכריע את אותה תקופה איומה. תיאוריית מפץ המטאוריט הרי גורסת שמקווי המים קפאו למשך חודשים.

 

ממצא נוסף שמערער את תיאוריית המטאוריט היה קיני הדינוזאורים. ברחבי העולם החלו להתגלות קינים ובהם ביצים מאובנות. בצידן של הביצים נתגלו מאובנים של בוגרים שדגרו עליהן. אם הדינוזאור אינו בעל דם חם, מדוע שידגור על ביציו? אם אינו בעל דם קר, אזי מדוע שלא שרד את התקופה הקרה? הרי היונקים שהינם בעלי דם חם שרדו אותה ברובם המכריע, ואחרי כן השתלטו על העולם. יש להוסיף ולומר כי לא כל הדינוזאורים נכחדו ולמעשה, צאצאיהם חיים עימנו עד עצם היום הזה. אכן, הציפורים נמנות על שושלת הדינוזאורים והן בעלות דם חם.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האשם האמיתי- בהרי הגעש?
צילום: רויטרס
מומלצים